
מאות גדשו הערב (ראשון) את היכל שלמה בירושלים לרגל השקת ספרו העשירי של פרופ' יוני גרוסמן "יעקב".
בערב התארחו הזמר אביתר בנאי והרב איתמר אלדר לשיח וניגון.
הרב אלדר ריגש את הנוכחים כשביצע שנים משיריו של אחיו מאיר שהערב מלאו שלוש שנים ללכתו.
הספר "יעקב: סיפורה של משפחה" הוא ספרו העשירי של פרופ' גרוסמן, והשלישי בסדרת 'נעם' אשר רואה אור בהוצאת ידיעות ספרים בשיתוף מכללת הרצוג.
"יעקב: סיפורה של משפחה" עוקב אחר הסיפורים לפי סדרם וזרימתם הטבעית ומנסה, לאור האמצעים הספרותיים שמעצבים אותם, לעמוד על המגמות הפסיכולוגיות, המוסריות והתיאולוגיות של הסיפורים הבודדים ושל המחזור כולו.
סיפורו של יעקב הוא סיפור גועש וסוער, גדוש נדודים וטלטלות, לצד לא מעט רגעי חסד. סיפוריו נעים ללא הפוגה בין טרגדיות אישיות ומשפחתיות לבין שמירה אלוהית צמודה; בין כאב ומצוקה לבין רוממות רוח; בין ארץ לשמים.
"מְעַט וְרָעִים הָיוּ יְמֵי שְׁנֵי חַיי", מסכם יעקב את חייו בעמדו לפני פרעה במצרים. הנימה הטרגית שמלווה סיכום זה משמשת חלון הצצה נדיר לתפיסתו של יעקב את עצמו, את חייו ואת סיפורו. אולם לקורא בסיפורי יעקב (בראשית כה-לו) נכונה תמונה מורכבת הרבה יותר. יעקב גם ראה מלאכים שלימדוהו שאפשר להלך בין ארץ לשמים, הוא גם התאהב ברחל – שפגש בה על גדות הבאר עת ברח מאחיו, ובמיוחד זכה יעקב לשם ישראל והקים את האומה על שנים-עשר שבטיה.
ספרו של פרופ' גרוסמן פוגש את יעקב באומץ, מבלי לטייח את הנימה הטרגית שבחייו, את המורכבות, את הטלטלות שבין כאב ומצוקה לרוממות רוח.
מתוך סיפורי יעקב כולם בחר פרופ' גרוסמן לייחד את ערב ההשקה לתשעה פסוקים בלבד. פסוקים המתארים אירוע שהתרחש על מעבר יבוק, אירוע שיש בו קטיעה של רצף תנועתם של יעקב ומשפחתו לעבר ארץ ישראל ופגישתו של יעקב עם עשו.
"והנה יעקב פוגש במלאך ונוצר מאבק. אנו יודעים שבחיים בדרך כלל כשמדובר במשבר או מאבק מתעורר לו צורך פסיכולוגי ואנושי מאוד להגיע להכרעה, להשיב את הדברים להרמוניה ולראות איך בסוף הטוב התגבר על הרע, איך בתוך המשבר גלומה לידה. ושכולם שבו הביתה בשלום. במאבק הזה מסתמנת עלילה מורכבת יותר, אולי עמוקה יותר, שמותירה מקום. מקום שיש בו מילה אחרונה, אך היא לא נחרצת, שדווקא משום כך זהו מאבק ייחודי כל כך ונוגע. ואולי דווקא משום כך הוא נוגע בנצח".
"בתוך המפגש הזה עם המלאך, יעקב הפרטי הופך לישראל הנצחי. אבל בו בזמן הוא נפגע בירכו, וגם זה אירוע שמונצח באיסור לאכול את גיד הנשה עד עצם היום הזה. גם הניצחון – שרית עם אלוקים ותוכל, וגם פגיעות המאבק נחרתים לנצח", אמר גרוסמן.