רשלנות רפואית בלידה
רשלנות רפואית בלידהshutterstock

במשך כל חודשי ההיריון מחכים ההורים שבפתח ללידה- הרגע בו מגיחים חיים חדשים לאוויר העולם.

רגע המפגש בין האם לתינוק הרך המונח על גופה הוא השיא של התהליך המופלא.

למרבה הצער, לא תמיד ההיריון מסתיים כך. לפעמים הלידות מסתבכות, לפעמים הלידה הופכת טראומטית, ומותירה נזקים לאם או לתינוק. לפעמים מדובר בנזקים חמורים לכל החיים. לפעמים הנזקים האלו הם תוצאה של רשלנות רפואית בלידה.

מהי רשלנות רפואית בלידה ?

אין הגדרה מפורטת בחוק, לשאלה מהי רשלנות רפואית, לא כל שכן מהי רשלנות בלידה. פקודת הנזקין הארכאית קובעת בסעיף 35 שאדם שבמשלח ידו "לא נקט מידת זהירות, שאדם סביר ונבון וכשיר לפעול באותו משלח יד היה משתמש או נוקט באותן נסיבות" הוא רשלן. אמת המידה היא סבירות. המבחן הוא רחב.

בסופו של דבר ההכרעה במקרה הספציפי היא של בית המשפט, על סמך מכלול הראיות המוצגות בפניו, כולל חוות דעת של מומחים רפואיים המעידים על רמת הטיפול המקובלת באותן נסיבות. במקרה בו יימצא כי הגורמים האחראיים על הלידה (אנשי הצוות הרפואי, מיילדים, רופאים וכו') לא פעלו כפי המצופה מבעלי מקצוע סבירים באותן נסיבות, סטו מהכללים המקובלים ומהפרקטיקה הרפואית הנהוגה, ייקבע כי מדובר בהתרשלות. במידה שההתרשלות גרמה נזק ליולדת או לתינוק, ייפסקו פיצויים כספיים.

איך אדע האם התרחשה אצלי רשלנות בלידה ?

למרבה הצער, במדינת ישראל אין חובת דיווח לנפגעים על טעויות שנעשו במסגרת הטיפול הרפואי. משכך, הרבה פעמים הנפגעים מרשלנות בלידה כלל אינם מודעים לכך שהם זכאים לפיצויים בשל רשלנות רפואית בלידה.

יתרה מזאת, נתקלנו במספר מקרים בהם נמסר לנפגעים בלידה כי מדובר היה באירוע בלתי נמנע, "יד הגורל", "סטטיסטיקה רפואית" וכדומה, בעוד שלאחר בדיקה גילינו כי לא כך הדבר, וכי מדובר היה בנזקים שהם תוצאה של התרשלות בלידה.

משכך, ההמלצה היא לפנות לייעוץ עם עורך דין מתאים, בכל מקרה של לידה שהסתיימה עם נזקים ליולדת או לתינוק. להלן מספר דוגמאות למקרים העלולים להחשיד ברשלנות רפואית בלידה * :

  • עיכוב בחילוץ העובר בניתוח קיסרי דחוף במקרה בו היו האטות דופק בלב העובר
  • לידת וואקום (שולפן ריק) שגרמה נזקים ליולדת או לתינוק
  • שיתוק ע"ש ארב שמופיע אצל התינוק
  • פגיעה ברחם ו/או בשלפוחית השתן בניתוח קיסרי
  • עיכוב בחילוץ העובר במקרה של היפרדות קשה של השלייה
  • קרעים חמורים בצוואר הרחם / פרינאום של היולדת
  • השארת חלקי שלייה ברחם האם והופעת "תסמונת אשרמן"
  • מקרה פטירה (חו"ח) של יולדת או תינוק סביב הלידה.

*מדובר ברשימה חלקית בלבד. מומלץ לבחון כל מקרה לגופו.

מהם הפיצויים במקרה של רשלנות בלידה ?

הפיצויים הכספיים במקרה של אירוע רשלנות בלידה עשויים להגיע למיליוני שקלים. כל מקרה לגופו על פי נסיבותיו. היקף הפגיעה והשלכותיה על היולדת או התינוק, הוא-הוא הגורם שיכתיב את גובה הפיצוי.

בכלליות ניתן לומר שמקרים של רשלנות בלידה מזכים בפיצויים בטווח שבין מאות אלפי שקלים למיליוני שקלים (הפיצוי הגבוה ביותר שנפסק עד היום במקרה של רשלנות בלידה היה כ- 14 מיליון ₪ במקרה של שיתוק מוחין שנגרם לתינוק).

מה לעשות אם חושדים ברשלנות בלידה ?

בכל מקרה של לידה שהסתיימה עם נזקים ליולדת או לתינוק, המלצתנו היא כאמור לפנות לייעוץ עם עורך דין לרשלנות רפואית. עורך הדין הינו בעל היכולת והידע לברר האם מדובר במקרה שלך ברשלנות רפואית. אם כך הדבר, יגיש עורך הדין עבורך תביעה לבית המשפט המוסמך בדרישה לפיצויים כספיים.

חשוב לציין כי החוק מאפשר לתבוע על רשלנות בלידה במקרה של נזקים ליולדת עד 7 שנים מהלידה ובמקרה של נזקים לתינוק- עד 7 שנים מהגיעו לגיל 18 (עד גיל 25).

מאת ג. נסים – א. דר, עורכי דין רשלנות רפואית