ארכיון
ארכיוןאילוסטרציה: פלאש90'

מחקר חדש מלה כי תרופה שנעשה בה שימוש בשלבים מתקדמים של סרטן הריאות מונעת את חזרתה של המחלה גם בשלבים מוקדמים של המחלה.

התרופה המדוברת היא "טגריסו" הכלולה בסל התרופות נועדה לבלום סרטן ריאות עם מוטציה מסוג EFGR בקרב חולים בשלב הרביעי של המחלה ובמצב של גרורות, אך כאמור מתברר כי כעת היא מסייעת לחולים שאובחנו בשלב מוקדם יחסית של מחלתם.

על פי דיווח המובא בעיתון 'ידיעות אחרונות' במחקר השתתפו 682 חולי סרטן ריאה עם המוטציה, מ־20 מדינות בעולם, ובהן ישראל. הנבדקים עברו ניתוח של כריתת הגידול מהריאה, ואחריו חולקו לשתי קבוצות: אחת נטלה את התרופה, והשנייה קיבלה רק טיפול כימותרפי.

בקרב 90% מהחולים שקיבלו "טגריסו" לא נמצאה כל עדות של המחלה לאחר שנתיים מיום קבלת הטיפול, זאת לעומת 53% בלבד בהשוואה לחולים שקיבלו טיפול כימותרפי.

בעיתון מצוטטת ד"ר מיה גוטפריד, מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר בכפר־סבא, הקובעת כי "התוצאות של המחקר מעולות. אם אני אוכל לתת טיפול משלים למטופלים שהוא לא כימי אז זה מצוין. הסיכון לחזרת המחלה מופחת, ועד היום שום טיפול אחר לא צלח כטיפול משלים, למעט הטיפול הכימי".

"אני מעריכה שכ־17% מחולי סרטן הריאות הם מהסוג שהתרופה הזו יכולה להתאים להם. כל החולים שהשתתפו היו חולים שעברו ניתוח כריתה מלא. כלומר, חולים שנותחו במטרה להירפא ולא בשלב גרורתי. הזרוע של ה'טגריסו' הייתה טובה יותר בכל הפרמטרים מול הזרוע של הטיפול הכימי. אין עדיין פרמטר של הישרדות כוללנית כי לא חלפו חמש שנים, אבל הזמן עד לחזרת המחלה היה לאין ערוך טוב יותר בקרב אלו שקיבלו את התרופה לעומת אלו שלא", דברי ד"ר גוטפריד.