יורם שפטל
יורם שפטלצילום: פלאש 90

עורך הדין יורם שפטל היה אתמול (שלישי) מנואמי הפגנת הימין בתל אביב, ושם קבע כי אל לו לימין לתלות את יהבו בפסקת ההתגברות, זו שאמורה לאפשר חקיקה מחודשת של חוק שנפסל בבג"ץ.

בראיון לערוץ 7 הוא מסביר את החלופה הנכונה בעיניו לפסקה זו. "פסקת ההתגברות אינה פוטרת רבים מהחולאים של דיקטטורת בג"ץ", אומר עו"ד שפטל ומוסיף: "יתרה מכך, היא עושה נזק נוראי בכך שהיא מקנה, באמצעות חוק, סמכות שאין כרגע לבית המשפט. בית המשפט אמנם שדד אותה, אבל אין אף חוק כלשהו שמקנה לביהמ"ש העליון יכולת לפסול חוק של הכנסת".

"פסקת ההתגברות אומרת שכאשר בג"ץ יפסול חוק, כלומר היא מכירה בזכותו לעשות זאת, הצבעה של 61 חברי כנסת חוזרת עושה אותו בלתי ניתן לפסילה על ידי בג"ץ. יש כאן עז נוראה של הקניית סמכות לבג"ץ לפסול חוק באמצעות חוק יסוד, כי פסקת ההתגברות חייבת להיות חלק מחוק יסוד כלשהו".

"לדיקטטורת בג"ץ יש היקף דורסני הרבה יותר מאשר רק פסילת חוקים", אומר שפטל ופונה להסביר את הדרך בה לטעמו ניתן יהיה לשנות מהותית ובאופן מלא ועמוק את יחסי בית המשפט והשלטון בישראל:

"אם יהיו 61 ח"כים שיסכימו לחוקק את פסקת ההתגברות צריך לחוקק את חוק היסוד של הפרדת הרשויות. במסגרת החוק הזה צריך לבטל את ארבעת היסודות עליהם מושתתת דיקטטורת בג"ץ. היסוד הראשון הוא החזרת ביטול עיקרון אי השפיטות. צריך להדגיש שכל המעשה הפוליטי, כל התנהלות הכנסת על ועדותיה והיו"ר שלה, בלתי שפיטים לחלוטין. בג"ץ לא יוכל להוציא שום צו שנוגע להליך הפוליטי החוקי של מדינת ישראל".

"אבן יסוד שניה של דיקטטורת בג"ץ היא ביטול זכות העמידה. יש להחזיר את זכות העמידה ולהבהיר חד משמעית כי לבג"ץ יוכל לעתור רק גוף שיוכל להראות פגיעה בו על ידי מעשה שלטוני כזה או אחר, ושסוג הפגיעה הוא כזה שמצדיק סעד משפטי. בכך אנחנו מסלקים את הג'ינג'י (עו"ד אליעד שרגא) מבג"ץ, מי שבאף אחת מהעתירות שהוא הגיש הוא לא יכול להוכיח שהוא או התנועה שלו ניזוקו בנזק שהמשפט מכיר בו כנזק. בכך ניפטר מכל עתירות הכנופיות האנטישמיות שממומנות בחלקן על ידי האויב הערבי כמו 'שוברים שתיקה', 'רבנים למען זכויות אדם' וגופים דומים. כל העתירות הללו יפסקו וכך תסולק אבן היסוד השניה של דיקטטורת בג"ץ".

ממשיך עו"ד שפטל ופורס את פרטי הצעתו: "אבן היסוד השלישית היא הפוגענית מכולן והיא ממש אסון. זוהי הסבירות. כלומר, כל מעשה שלטוני ללא יוצא מהכלל של עירייה, מועצה, שר או הממשלה כולה באפשרות בג"ץ יכול לפסול אם הדבר נראה בעיניו כלא סביר. זאת למרות שמדובר בצעד שהוא במסגרת החוק ובסמכות מבצע הפעולה. בג"ץ אומר שזה בסמכות וחוקי אבל בעיניו זה לא סביר". לנוכח זאת יש להחיל בחוק "סעיף שאומר בפורש שלבית המשפט העליון אין סמכות לפסול מעשה שלטוני משום שאינו סביר בעיניו".

בנוסף לסעיפים אלה, סבור עו"ד שפטל כי במכלול ההצעה יהיה גם "הדבר הרביעי שצריך לעשות הוא שלילת היכולת של בג"ץ לשלול חוק כלשהו. הרי בסיס הדמוקרטיה אומר שכל אדם פרטי יכול לעשות ככל העולה על רוחו למעט מה שאסור במפורש בחוק. מנגד ההיפך לגבי רשות שלטונית וכל מערכת המשפט היא רשות שלטונית. לגוף שלטוני אסור לעשות דבר, אלא רק מה שניתנה לו במפורש סמכות לעשותו. אין חולק שלא רק במפורש אלא גם במרומז בשום חוק יסוד בישראל לביהמ"ש העליון אין סמכות לפסול חוקים, אבל אחד האפיינים של דיקטטורת בג"ץ הוא שהוא מצפצף על החוקים שלא נראים לו. לכן צריך איסור מפורש. צריך לאוסר במפורש פסילה של חוקים כדי שהוא לא יצפצף על החוק".

לטעמו של שפטל בצעדים אלו "בית המשפט יחזור להיות זה שכולנו אהבנו והאמנו בו". הוא מזכיר כי "בסוף שנות השבעים ביהמ"ש העליון נהנה מאמון של 95-98 אחוזים של כל שכבות הציבור. היום זה בקושי רבע או שליש מהציבור. כל כך למה? כי רואים שביהמ"ש העוין נוהג בשוד משפטי, מנכס לעצמו סמכויות של אחרים ומרוקן את האחרים מסמכויותיהם".

בדבריו מצטט שפטל מדבריה של רות גביזון שחזתה לפני שנים כי 'אין תקדים בעולם למצב שבו ביהמ"ש מכריז על מעמד-על בחוקי יסוד ונוטל לעצמו סמכות של ביקורת שיפוטית על חקיקת הכנסת ללא קיומו של מסמך חוקתי שלם וללא הוראה מפורשת'. עוד הוא מצטט מדבריה של גביזון: 'אינני סבורה שניתן יהיה להצדיק את המצב בו קבוצה הומוגנית למדי מפעילה קנה מידה המרחיבים את גבולות המשפט והשפיטות ומגיעה לפתרונות "אובייקטיביים" הנגזרים מתפיסת עולמה וערכיה הייחודיים. בג"ץ הנוקט עמדות חילוניות ליבראליות בנושאים שנויים במחלוקת או השם את שיקול דעתו במקום שיקול דעתן של הרשויות המוסמכות, זוכה לתמיכת מי ששמח בתוצאות החלטותיו ולהתנגדות של מי שנפגע מהם'.

שפטל מצטט את משפט הסיכום של גביזון, אותו הוא רואה כחשוב ביותר: "'הכרעות על האופי הציבורי של החיים בישראל שלא תהיינה מקובלות על חלקים ניכרים בציבור תבאנה בהכרח ולא בלי הצדקה לאבדן הלגיטימיות של בג"ץ בחברה' וזה בדיוק מה שקרה. בג"ץ איבד את הלגיטימיות שלו בעיני הרוב המכריע של הציבור במדינה כי הוא מתנהל כדיקטטור חסר מעצורים ומיישם את השקפת עולמו שנמצאת קילומטרים שמאל מהמרכז וכופה אותה בניגוד לדעתו של הציבור, הר כגיגית על העם בישראל. ככל שהוא מגזים יותר כך קיצו מתקרב, אבל הקץ לא יבוא בעזרת חקיקה נלעגת של פסקת ההתגברות, אלא באמצעות חוק יסוד שיפרק את כל ארבעת היסודות של הדיקטטורה האפילה הזו".

להערכתו של שפטל במערכת הפוליטית גוברת ההסכמה עם התפיסה אותה הוא מציג, אך ללא 61 תומכים בכנסת הדבר לא יקרה. לפי שעה, הוא אומר, ישנם 59 תומכים. "כתבתי ספרון של 90 עמודים, איך נוצרה הדיקטטורה של בג"ץ, פגיעתה והדרך לחיסולה. זה נמצא על שולחן כל מקבלי ההחלטות, כולל ראש הממשלה", הוא מספר.

באשר לתמיכה בכנסת הוא סבור כי אמנם חברי 'ישראל ביתנו' לא יצביעו בעד כל הצעה שאותה יעלה ראש הממשלה, אך יתכנו תרחישים פוליטיים שיובילו להוספת שני המנדטים החסרים לטובת חקיקה שכזו.