הרב בנג'י לוי
הרב בנג'י לויבאדיבות המצלם

"אז מה המצב של הקהילות היהודיות?", שואלים אותי ישראלים רבים לאחרונה, ותשובתי היא מורכבת, אך השורה התחתונה היא שהמצב לא מדהים; הרבה פחות טוב מכאן בישראל. אחד מראשי הארגונים היהודיים הגדול בצפון אמריקה אמר לי שאשתו יושבת שבעה על אחיה השני (!) שנפטר בחודש האחרון, מהקורונה כמובן.

אשקר אם אגיד לכם שאני מצליח לישון בלילות, נוכח העובדה שבתי הספר היהודיים בעולם, ברובם, לא נפתחו מאז פרוץ משבר הקורונה. והם לא לבד: הפעילות היהודית בקמפוסים ובמרכזים הקהילתיים (JCC) נפגעו בצורה קשה עד מאוד. רבים מהם צפויים אף להיסגר בחודשים הקרובים, בגלל המצב הכלכלי שפוקד את העולם. בנוסף, רוב מוחלט של מחנות הקיץ היהודיים, הדובדבן שבקצפת בחינוך היהודי בתפוצות, לא ייפתחו בקיץ הקרוב.

הצעירים היהודיים בתפוצות אולי מחברים את המוח שלהם ליהדות ולישראל בבתי הספר היהודיים, אבל רק במחנות הקיץ, הם מחברים את הלב שלהם למהות היהודית והישראלית. מחנות הקיץ היהודיים בתפוצות יכולים להיות גם בין חודש או חודשיים, ובהם אנשי הצוות, השליחים מישראל והמחנכים, משפיעים על אותם צעירים ברמה שאין לתאר.

סגירת מחנות הקיץ היא פגיעה קשה, כיוון שרבים מאותם מחנות לא ייפתחו מחדש בקיץ 2021. למה? דמיינו קמפוס עצום, באמצע יער, עם אגם, בקתות עץ עם כיתובים בעברית, דגלי ישראל בכל מקום, חדר אוכל ובתי כנסת, המקושטים בשלל צבעי הקשת עם אלמנטים יהודיים. העלות של אחזקת קמפוס של מחנה קיץ יהודי בתפוצות הוא עצום, ומנוהל לרוב על ידי עמותות וארגונים. רבים מהם לא יצליחו להחזיק ראש מעל המים, מבלי תזרים המזומנים של קיץ 2020. הפגיעה במחנות הקיץ היהודיים בעולם בלבד, עומד על מאות מיליוני דולרים.

רבים מאיתנו כאן בישראל מודאגים, אך במקביל, יש בנו מרץ ורצון להשלים את המשימות המוטלות עלינו, ועל שאר הארגונים שהקימה ממשלת ישראל, על ידי משרד התפוצות, להשקיע בחיים היהודיים בעולם – כחלק משינוי פרדיגמה הסטורית; אחרי שנים של תמיכה מצד יהודי התפוצות בישראל, עכשיו זה תורנו, ואנחנו עושים זאת, בגדול.

משרדי התפוצות והחינוך הקימו את מיזם "יונייטד" בשיתוף מט"ח, קהילות יהודיות ופילנתרופים. במסגרת המיזם נרכשו כ-100 מחשבים ניידים עבור מורים בבתי ספר יהודיים בצרפת, בכדי שיוכלו ללמד את תלמידיהם מרחוק. בנוסף, קיימו אינסוף הכשרות והדרכות לאותם מורים, שלראשונה בחייהם נאלצים ללמד כיתות בשיטת הוראה מקוונת – שלא הכירו. גם אנחנו, ב"מוזאיק יונייטד", הכשרנו את הצוותים החינוכיים בקרב הארגונים היהודיים הפועלים בקמפוסים האוניברסיטאיים בעולם.

בצפון אמריקה בלבד ישנם כ-150 מחנות קיץ יהודיים בתנאי פנימייה, רובם אורכים בין חודש לחודשיים, ובהם כ-80 אלף צעירים. בנוסף, פועלים בצפון אמריקה כ-250 קייטנות על ידי ארגונים יהודיים. כל מחנות הקיץ בוטלו, וחלק ניכר גם מהקייטנות לא ייפתחו. לכן, החלטנו להשיק יחד עם ה-Foundation for Jewish Camps מיזם "קיץ בבית" בעקבות משבר הקורונה, ובו ביקשנו לענות על צורך משמעותי: לגרום לחינוך היהודי הבלתי פורמאלי במחנות הקיץ הסגורים – להמשיך לפעול ולפעום.

אנו מציעים למחנות הקיץ היהודיים בצפון אמריקה, ובהמשך בשאר העולם, פלטפורמות משלהם, בו הם יוכלו לנהל קשר אישי וחינוכי עם החניכים שלהם בבתים. אנו אף מכשירים ותומכים בצוותים החינוכיים ומקצים משאבים לפיתוח של תכנים דיגיטליים מותאמים. אנשי הצוות שלנו מציעים תכנים חינוכיים ברמה הגבוהה ביותר, בין אם מישראל או מהמחנות עצמם.

מדריכים, אמנים ומורי דרך מישראל, יעבירו פעילויות, הרצאות וסיורים באמצעים דיגיטליים לאותם חניכים יהודיים ומשפחותיהם שתקועים בבית בקיץ הקרוב. ומה לגבי השליחים והשליחות הצעירים שמגיעים למחנות הקיץ בארה"ב וקנדה? אל חשש, גם לזה מצאנו פתרון: אחד מהאלמנטים המוצעים בפלטפורמות הוא "מפגש" בו צעירים מישראל, ביניהם גם שליחי הסוכנות היהודית, יוכלו להיפגש ולשוחח עם צעירים יהודיים מצפון אמריקה ואף להעביר האחד לשני תכנים ושיעורים.

יש עוד מגוון פרויקטים ותוכניות דגל של מדינת ישראל והמוסדות הלאומיים, הפועלים יומם ולילה בכדי לסייע לקהילות היהודיות: חיל השלום היהודי 'שלום קור' בעיצומו של תחרות לפיתוח מיזם קהילתי מקומי, ואילו בתוכנית Onward Israel מציעים לצעירים יהודיים מהעולם לעשות התמחות בחברות ישראליות – בשלט רחוק. ארגונים נוספים כגון "הלל העולמי", שליחי הסוכנות היהודית ואנשי "מסע", ממשיכים בהעברת תכנים ותוכניות וירטואליות עבור יהודי העולם.

הרבה קולות נשמעו לאחרונה על כך שמדינת ישראל מתעלמת מהקהילות היהודיות בעת צרה, אך אני מבקש לספר את הסיפור האמיתי, מה שקורה מאחורי הקלעים. מדינת ישראל השקיעה, ועוד תשקיע בקהילות היהודיות בתפוצות, ובמיוחד בתקופה שאחרי הקורונה. שרת התפוצות הנכנסת עומר ינקלביץ' לא רק תומכת בפעילות זו, אלא מבקשת להרחיב, להגדיל ולהעצים אותו. יתרה מכך, עצם העובדה שמדינת ישראל החליטה לראשונה להקצות שרה במשרה מלאה לנושא התפוצות, מראה על הנכונות והרצון הטוב לסייע.

אני חב את חיי היהודיים, ואת עלייתי לישראל מאוסטרליה, למחנות הקיץ ולבתי הספר היהודיים בהם התחנכתי. אני זוכר בבירור את הרגעים בהם עזבנו הכל, בזמן שישראל היתה בצרה, למדנו על הנושא וניסינו לעשות משהו עבור מולדתנו ההיסטורית. עכשיו זה אנחנו, כאן בישראל, שמנסים לסייע להם, במה שניתן. אני, ושאר עמיתיי, נעשה כל שביכולתנו, בכדי להמשיך ולסייע ליהודי העולם להתאושש מהקורונה, ואף לנצל תקופה זו לפיתוח תוכניות חדשות ומרעננות לטובת קידום החינוך היהודי לשלב הבא.

הרב בנג'י לוי הוא מנכ"ל מוזאיק יונייטד היוזמה המשותפת למדינת ישראל ולעם היהודי, ביוזמת משרד התפוצות