טיפול אלטרנטיבי
טיפול אלטרנטיביiStock

כ-80% מהאנשים יסבלו במהלך חייהם מכאבי גב משמעותיים שיגבילו את התפקוד היומיומי שלהם.

חוסר בפעילות גופנית, ישיבה ושינה ממושכות וגם חרדות וסטרס הם מגורמי הסיכון הבולטים להתפרצות הכאבים.

מדוע כאבי הגב כל כך נפוצים ומה גורם להם? איך נוכל לטפל בהם באופן טבעי? והאם חדר הכושר עוזר או מזיק לטיפול בגב?

סובלים מכאבי גב? הנה כמה סיבות לכך

שרירי הגב מהווים חלק מקבוצת שרירי הליבה בגופנו, אחראים על היציבה שלנו, ויוצרים את התמיכה הדרושה לעמוד השדרה כמעט בכל פעולה ותנועה שאנחנו מבצעים. לכן, הם גם חשופים כל הזמן לעומסים משתנים בישיבה, שכיבה, פעילות גופנית או בעבודה. אלו עלולים להוביל לכאבים מתמשכים ופציעות שונות.

שרירים חלשים - הגוף שלנו צריך להתאים עצמו כל הזמן לעומסים ושינויים חיצוניים. שרירי גב חלשים לא תומכים בנו בצורה מספקת והם עלולים ליצור בעיות תפקודיות וכאבי גב לאורך זמן.

ישיבה ממושכת - מלבד העובדה שהיא מובילה לחוסר תפקוד והיחלשות השרירים, במצב ישיבה מופעל על הדיסק עומס הגבוה ב-50% מהעומס במצב עמידה.

העמסת יתר - תופעות אלו נפוצות בעיקר בעבודות פיזיות כמו סבלות ומחסנאות. נשיאת עומסים גבוהים מדי יום עלולה לגרום לשינויים מבניים ותפקודיים בגב, ולבעיות אקוטיות כמו פריצת / בלט דיסק, כאבי גב תחתון ואף כאבים שמקרינים לאגן, צוואר וכתפיים.

טראומה - פציעת טראומה מתארת אירוע פתאומי וקצר כמו תאונת דרכים, הרמת משקל עודף בחדר הכושר או תאונת עבודה שפוגעים באופן חריף בגב.

אוסטאוארטריטיס ואוסטאופורוזיס - הראשון מתאר מצב של שחיקת הסחוס, והשני ירידה בצפיפות העצם (נפוץ בעיקר אצל מבוגרים ונשים לאחר הריון). שני אלו נחשבים גורמי סיכון לשחיקת עמוד השדרה.

מחלה אחרת – סיבה פחות נפוצה: לעיתים מחלה אחרת (גידול סרטני בעמוד השדרה למשל) יוצרת סיבוכים משניים וכאבי גב.

סטרס - כאבי הגב עלולים להתפרץ עקב מצוקה נפשית שמובילה לרגישות יתר של מערכת העצבים, או כיווץ שרירים כרוני. כאן גם חשוב להדגיש שהסטרס מפריע גם בתהליך השיקום ומונע חזרה לתפקוד תקין.

חשיבות האבחנה המקיפה

את כאבי הגב נהוג לסווג לשני סוגים: כרוני או אקוטי. את הכאב הכרוני, שנמשך לרוב כמה חודשים, ניתן למנוע פעמים רבות בעזרת אבחנה מדויקת ומקיפה של הכאבים האקוטיים הפתאומיים שתוקפים אותנו.

צילומי הגב שאנו עורכים במרפאה הם חשובים ביותר, אבל לא תמיד מספיקים.

הצילום אינו מהווה אבחנה מקיפה, והוא מתמקד בעיקר ברקמה הפגועה באופן נקודתי (למשל בחוליות הדיסק הפגוע בדרך כלל). לכן, על מנת לאבחן את כלל הגורמים שעשויים להשפיע על כאב הגב, חשוב לבצע גם תשאול מקיף של המטופל, לצד בדיקות מקיפות אחרות הבוחנות את התנועתיות, מבנה ויכולת התפקוד של הגוף, מבחני כוח שריר ועוד.

קחו בתור דוגמא מטופל הסובל מבעיות כרוניות במערכת העיכול ומתלונן בנוסף גם על כאבי גב. הסתכלות מערכתית תוביל למסקנה שפגיעה בתפקוד שרירי הליבה הבטניים הם אלו שעוררו גם את הרגישות בגב.

באותו אופן, גם תבניות נשימה לא נכונות עשויות ליצור עומס על הצוואר ולהוביל בסופו של דבר לבעיות גב כרוניות.

אימונים בחדר הכושר: תורמים או מזיקים לגב?

תלוי. באופן כללי, כל פעילות גופנית נכונה מאוזנת תורמת לחיזוק שרירי הגוף ולשיפור היציבה שלנו.
לכן, במידה ואתם עוסקים בפעילות גופנית באופן קבוע, בין אם בחדר הכושר או בשיעורי הפילאטיס, אתם תורמים לריפוי הגב ולמניעת בעיות גב כרוניות אחרות.

עם זאת, חשוב לזכור שהתנהלות לא נכונה בחדר הכושר כמו הרמת עומסי יתר ושימוש לא נכון במתקנים עלול ליצור את המצב ההפוך בדיוק.

לנצח את כאבי הגב: אפשר גם באופן טבעי

בין אם אתם סובלים מבעיות גב כרוניות כתוצאה מפריצת דיסק, כאבים בגב התחתון או כאבים חזקים שבאים וחולפים בפתאומיות, שינוי באורח החיים בשילוב עם טכניקות ותרגולים מעשיים עשויים להחזיר את הגב לתפקוד חיוני במהרה.

הטיפול הטבעי בכאבי גב ברפואה סינית משלב אלמנטים וטכניקות מגוונות, מסייע בחיזוק הגוף, החזרת האיזון הטבעי לגב והקלת הכאב באופן מהיר ולאורך זמן.

דיקור סיני: טכניקת הדיקור עוזרת בהפחתת הכאב והעלמת תהליכים דלקתיים. הדיקור הסיני מטפל בבעיות גב כרוניות וגם נקודתיות, כמו גם בכאבי גב הנובעים מבעיה עצבית, כאבי שרירים, בלט או פריצת דיסק.

כמו כן, מסייע הדיקור בהרגעת הגוף.

צמחי מרפא: לעיתים, ובהתאם למצב המטופל, ייעשה שימוש בצמחי מרפא טבעיים לשימוש פנימי וחיצוני. אלו עוזרים בהחזרת האיזון הטבעי לגוף ובשיפור התפקוד הכולל.

טיפולי טווינה וסוטאי -לחיצות, מתיחות ותרגילי תנועה מעולם הרפואה הסינית הנעשים בצורה עדינה ועוזרים בהקלת התסמינים.

אימוני התנגדות: אימונים אלו חשובים ביותר לחיזוק שרירי הליבה והשלד. במקרים של כאב עז, כאשר המטופל נמצא בשלבי הטיפול הראשוניים, מומלץ לבצע תרגילים פונקציונאליים כנגד משקל גוף בלבד (גומיה למשל). בשלבים מתקדמים יותר (כאשר הכאבים פוחתים), ניתן לשלב גם תרגילי דחיקה כנגד עומס חיצוני (סקוואטים למשל).

שינוי באורח החיים: שמירה על בריאות הגב כרוכה בשינויים התנהגותיים יומיומיים:

שילוב של תרגילי מתיחה ושחרור של הגב והצוואר, הקפדה על שינה נכונה ונינוחה, תזונה נכונה ומאוזנת, הימנעות מישיבה ממושכת מול המחשב ועוד.

מלבד אלו, חשוב לגוון את הפעילות היומיומית גם בתרגילי פילאטיס, יוגה או מדיטציה להרגעת הנפש.