
עשרות אלפי יהודים נוסעים מדי ראש השנה לקבר רבי נחמן באומן שבאוקראינה, והמחלוקת אם לאפשר השנה את הגעתם של כל כך הרבה ישראלים למקום אחד צפוף וללא בקרה מייצרת געש פוליטי לא מבוטל.
ישראל כהן, עיתונאי ופרשן חרדי, מתייחס לסערה ולדרכים בהן צפויים חסידים להגיע למרות האיסורים לקברו של רבי נחמן, וכבר בפתח הדברים הוא מציין את ההקפדה היתרה של הציבור החרדי על כללי משרד הבריאות.
"בתוך הציבור החרדי רובו דרובו יש הקפדה מלאה על מסכות וריחוק חברתי, אבל יש דיונים פנימיים האם לנסות ללחוץ על פתיחת בתי כנסת או ש'ונשמרתם' מחייב להיזהר מהדבקה, אבל למה אירועי תרבות ועוד מותרים ודווקא בתי הכנסת לא? זה נמצא בשיח".
להערכתו לשיח זה של תחושת הקפדה יתרה מול בתי כנסת לעומת הפגנות יש השלכה גם לשיח אודות הדרישה לאפשר נסיעה לאומן.
"יש את הגרעין הקשה של אלפי חסידי ברסלב שגם כאשר השערים בבריה"מ היו סגורים עשו הכול כדי להגיע לשם, הבריחו גבולות, השתמשו בתעודות מזויפות ועוד, אבל יש גם את עשרות האלפים שאינם בהכרח חסידי ברסלב אלא המוני עמך בית ישראל שרוצים לציין את החג בסמוך לצדיק", אומר כהן הסבור כי בעוד את הגרעין הקשה יהיה קשה לשכנע לחגוג את החג שלא באומן הרי שעשרות האלפים המצטרפים מדי שנה ישתכנעו בקלות רבה יותר.
"מצד אחד אנחנו מבינים את הרצון להגיע. אומן זה מקום שנותן אוירה של חג, אווירה של רוחניות, אנשים שואבים כוחו לכל השנה כולה מאותם יומיים של ראש השנה והימים הנוספים שהם שם, ולכן הדרישה שלהם היא לתת להם לצאת תחת הגבלות. הם מבטיחים לפעול בקפסולות, תחת בדיקות פרטיות ובבידוד על חשבונם".
"יש טענה נוספת שהיא לא מבוטלת. חלק מהתפילות מתקיימות בחוץ, ואם אנחנו רואים את אותם מפגיני בלפור שמרשים לעצמם לרקוד ולהתחבק וזה מותר להם, אבל לנסוע לאומן ליומיים זה אסור, אז ניתן להבין את הכעס שלהם".
האם הכעס הזה והשיח הזה יוביל אנשים להתחפש ולנסות להתגנב בכל מקרה? "צריך להפריד בין הגרעין הקשה לבין השאר. האזרח הרגיל לא יתאמץ יתר על המידה. בברסלב מדברים על היתרים ללא יותר מ-7000 אנשים. יהיו שיעשו מבצעים הרואיים כדי לא להפסיד ראש השנה באומן, אבל הרוב יקבל את גזירת המדינה, אבל מצפים שהמדינה תעשה מאמץ ולא תערים קשיים, שתקשיב לפתרונות של העסקנים".
כהן מדגיש כי הפתרונות שמוצעים על ידי המארגנים נובעים מתוך דאגה אמתית מאפשרות ההדבקה. "גם המארגנים לא רוצים שתיווצר מסיבת הדבקה ולא שיחזרו חולים לארץ אל הריכוזים החרדים, מעבר לחילול ה' שזה יגרום יהיה עליהם כעס בתוך החברה החרדית. אני חושב שהעסקנים יעשו הכול כדי שזה לא יקרה".
"דרושה מערכת איזונים בין השאיפה להתפלל דווקא שם לבין ההבטחה לעמוד בכללים והצבת שומרים והרצון שגם המדינה תיקח חלק בפיקוח. אני חושב שצריך לאפשר, בוודאי לא באותם היקפים כמו בשנים שעברו, אבל לכמות האנשים שמוכנה לקבל את הכללים לאפשר זאת".
כהן סבור שקיים שיח בין העסקנים לבין הגורמים הרלוונטיים במל"ל, משרד הבריאות ואנשי פרופ' גמזו. לפי שעה יש פערים גדולים בין הצדדים. אני מקווה שיימצא הסדר כלשהו כי מספיק שחמישים איש יסתננו בצורה בלתי חוקית ויגרמו לנזק, אז עדיף שהכול ייעשה מראש בצורה מוסדרת ונכונה לכל הצדדים".