פלישה לשטח המשותף יכולה להיות פלישה לחצר הבית המשותף או לגג הבית המשותף, לשביל או לחניה משותפים, ובמרבית הפעמים פלישת שכן לשטח המשותף גורמת לסכסוך שכנים, דבר אשר יכול להוביל לאיומים ואף לאלימות מילולית או גרוע מכך, לאלימות פיזית בין השכנים.
לכן, חשוב מאוד להתנהל נכון בכל מה שקשור לפלישת שכן לשטח המשותף ולדעת מהם האפשרויות העומדות בפני שאר הדיירים שנפגעים מאותה פלישה.
תביעה נגד הפולש אצל המפקח/ת על המקרקעין
כאשר שכן פולש לשטח המשותף, ניתן להגיש תביעה אצל המפקח או המפקחת על המקרקעין שמקום מושבו בלשכת רישום המקרקעין שבתחומה נמצא הבית המשותף. חשוב לדעת, שלמפקח או למפקחת על המקרקעין סמכות מקבילה של שופט בית משפט שלום, והליך הגשת התביעה כמעט זהה להליך פתיחת תביעה בבית משפט השלום.
תביעה נגד שכן שפלש לשטח המשותף בדרך כלל תוגש לצורף מתן צו עשה על ידי המפקח/ת נגד השכן הפולש אשר תכריז על פינויו של המטרד וההשתלטות מהשטח המשותף לאלתר. אי קיום צו שינתן על ידי המפקחת/ת על המקרקעין מצד הפולש, יגור סנקציה של ביזיון בית המשפט הכוללת בית היתר קנסות כבדים ואף פתיחת תיק פלילי לשכן.
מתי נכון להגיש תביעה נגד שכן שפלש לשטח משותף?
תביעה נגד שכן שפלש לשטח המשותף כדאי להגיש רק לאחר שנעשו כל הניסיונות מול אותו שכן לפתירת הסכסוך ופינוי השטח המשותף ללא עירובם של גורמים כמו בית משפט, משטרה וכו'.
רק כאשר נראה שהשכן מתעלם לחלוטין ובאופן מופגן מהחלטת נציגות הבית המשותף ודרישת הדיירים בבית המשותף לפינוי השטח המשותף, מומלץ להגיש תביעה.
הגשת בקשה למתן צו מניעת הטרדה מאיימת
פעמים רבות, לאחר ששכן פולש לשטח המשותף, מתעוררים ויכוחים ומחלוקות בבית המשותף עם אותו השכר ובין הדיירים בבית המשותף. במקרים מסויימים ישנה הסלמה ביחסים בין הדיירים ואף קיימים מקרים של איומים, גידופים והפרעות שונות לשאר הדיירים בבניין.
במקרים אלו, כצעד ביניים ולמניעת מצבים של אלימות חס וחלילה, ניתן להגיש לבית המשפט בקשה דחופה למתן צו מניעת הטרדה מאיימת. לאחר הגשת הבקשה לבית המשפט, יקבע דיון תוך זמן קצר (בדרך כלל תוך 7 ימים) כך שבית המשפט ידון בבקשה למתן הצו באופן דחוף. הדחיפות בקביעת הדיון נעשית עקב כך שבעבר היו מקרים שבקשות למתן צו מניעת הטרדה מאיימת לא נקבעו למועד קרוב ובשל כך נגרמו מעשי אלימות קשים עקב כך. לכן, כאמור יקבע דיון תוך זמן קצר אשר כבר בסיומו יקבע בית המשפט אם ינתן צו הרחקה נגד השכן המטריד.
חשוב לציין שהצו ינתן בדרך כלל לתקופה של עד 6 חודשים ויהיה ניתן להאריך אותו במידה ועדיין יש חשש למעשי אלימות ו/או הטרדה מצד השכן.
טיפול בשכן שפלש לשטח משותף – מומלץ להתייעץ עם עורך דין
בנוסף לכל האמור לעיל, ניתן גם להגיש תביעות נוספות ו/או סעדים נוספים נגד שכן פולש כמו לדוגמא תביעה לפיצויים כספיים, דמי שימוש ראויים וכו', לכן מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמתמחה בסכסוכי שכנים ובתביעות נגד דיירים בבית המשותף.
עורך דין ניר אביבי הינו עורך דין מקרקעין וגם עורך דין חוזים ומתמחה בין היתר בסכסוכי שכנים ותביעות נגד דיירים בבית המשותף.
כל האמור והכתוב אינם מחליפים יעוץ משפטי