
אצל חלק מחולי הקורונה בעולם גרמה המחלה להרס קשה ובלתי הפיך של הריאות. בחלק מהמדינות, כולל סין, ארה"ב, קנדה ואוסטריה, בוצעו כבר כמה עשרות השתלות ריאה לחולי קורונה, כמוצא האחרון האפשרי להצלתם לאחר שהיו בסכנת חיים מיידית.
על פי פרסומים של בתי חולים בעולם, חלק מההשתלות הצליחו להציל חלק מהחולים - אך בעיתון 'ישראל היום' נחשף כי עד עכשיו לא נעשתה אף השתלת ריאה אחת לחולה קורונה בישראל.
יצוין כי לפי הערכות של רופאים בכירים, יש חולים שהיו יכולים לעבור את ההשתלה ולהגדיל את הסיכוי שלהם לשרוד את המחלה.
בשבועות האחרונים החל מאבק יוצא דופן בכל הנוגע להשתלות הריאות לחולי הקורונה בישראל.
במסגרת המאבק החל עימות חסר תקדים על יוקרת בתי החולים והרופאים, שטומן בחובו מחלוקת קשה על גישות רפואיות־אתיות סותרות.
כמו כן, הועלו האשמות הדדיות חסרות תקדים בחומרתן, כולל טענות על פגיעה קשה בחולים ורדיפת פרסום, בין שניים מבתי החולים הגדולים והחזקים בישראל: בילינסון בפתח תקווה - בית החולים המרכזי של כללית, שבו נעשו בשנים האחרונות כל השתלות הריאות בישראל וגם מרבית כלל השתלות האיברים בארץ, מול בית החולים הממשלתי שיבא בתל השומר - הגדול ביותר בארץ, אשר בו נפתחה לפני כחצי שנה תוכנית חדשה להשתלת ריאות, אבל עד עכשיו לא התקיימה בו ולו השתלה אחת.
במסגרת העימות יוצא הדופן, אשר נחשף כעת לראשונה, דורשים הרופאים בבילינסון ממשרד הבריאות לאשר השתלות ריאה בחולי קורונה רק לפי הגבלות מסוימות, אשר בפועל ימנעו אישור השתלת ריאה בשיבא, ואולי אף בכלל בישראל.
לעומת זאת, בשיבא מאשימים כי רופאים בבילינסון מנסים לטרפד בכל דרך את השתלות הריאה לחולי הקורונה בשיבא, וכי הם עושים זאת גם על ידי ייעוץ ושכנוע של משפחות החולים שלא לבצע השתלות ריאה. בעקבות העימות כבר נערכה פגישת זום סוערת של חברי הוועדה להשתלות לב־ריאה במרכז הלאומי להשתלות, וישיבה נוספת נקבעה ל־25 באוקטובר, בעוד כשבוע וחצי.