תפילה בתקופת הקורונה
תפילה בתקופת הקורונהצילום: David Cohen/Flash90

העיר בית שמש מתאפיינת בשנים האחרונות בקצב גדילה גבוה באופן משמעותי.

בעיר שהכילה כ־50,000 תושבים בתחילת העשור הקודם, מתגוררים נכון להיום 140,000 תושבים והמספר הזה צפוי לזנק בשנים הקרובות.

האכלוס המהיר בשכונות החדשות תוך זמן קצר הוביל למחסור משמעותי במבני ציבור. כך מצאו את עצמם תושבי רמת בית שמש ג' שהתאכלסה לפני שנים אחדות ללא בתי כנסת ומבני חינוך, מה שהוביל לבינוי והצבה לא מוסדרת של בתי כנסת בשטחים הציבוריים ולפתיחת הליכים משפטיים נגד מספר רב של קהילות חרדיות.

כדי לנסות לשנות את המגמה ולהקל על החסר במבני ציבור, החליטו בעיריה לזרז את הביורוקרטיה סביב הליך הההקצאות לצד הצבת פיתרונות ביניים עד לבניית מבני הקבע.

מאחורי התהליך עומדת ראש העיר ד"ר עליזה בלוך ומחזיק תיק הנדסה שמעון גולדברג. "בשבועות האחרונים העיריה רכשה, הקימה והכשירה מבנים זמניים שישמשו כבתי כנסת בשכונות החדשות רמת אברהם ורמת בית שמש ד'", מספרים בלשכת גולדברג.

"המבנים שהוקמו ברמת פיתוח גבוהה ויסודית על פי הסטנדרטים הגבוהים ביותר, יימסרו לקהילות שניגשו להליך מסודר שנפתח בשבוע האחרון ויקבלו את המבנים בשכירות תמורת סכום נמוך ותוך 3 שנים יוכלו להתחיל הליך של הקצאת קבע", הוסיפו.

יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובניה ומחזיק תיק הנדסה הרב שמעון גולדברג אמר, "תושבי השכונות החדשות לא זוכרים את ההיסטוריה של הקמת שכונות חדשות בבית שמש אך מי שזוכר יודע ומבין שרשמנו התקדמות משמעותית.

"תוך שלושה שבועות ייפתחו המבנים שהקימה העיריה עבור בתי הכנסת ופותחו עם תשתיות ברמה הגבוהה ביותר ובקרוב גם ייפתחו המקווה וטיפת החלב כשגינות משחקים, עצים ומתקנים כבר עומדים לרווחת התושבים".

"בשונה מבעבר כשכל אחד הישר בעיניו עשה, ובניית בתי הכנסת נעשתה על ידי העמותות והקהילות עצמן, כיום אגף ההנדסה בראשותי בהתאם למדיניות ראש העיר הגב' בלוך לקחה על עצמה את בניית בתי הכנסת והם לא יושתו על הקהילות כבעבר, וזאת בשביל לייצר סדר ולמנוע השתלטות על שטחים ציבוריים ובכדי שתהיה חלוקה הוגנת. אני מחזק את התושבים שמתארגנים באופן מסודר, כדת וכדין וחשוב להעביר מסר ברור, בהתאם לחוו"ד משפטית קבוצה שתפלוש למבנה לא תוכל לקבל או להיכלל ברשימת המבקשים בית כנסת".

ראש העיר ד"ר בלוך הוסיפה, "המטרה שלנו בראש ובראשונה היא לשנות את השיח ולייצר אמון עם התושבים והקהילות. ההליך המסודר שייעשה באופן מתואם עם שקיפות כדת וכדין יאפשר לנו לייצר משילות, אכיפה וסדר בשכונות. כל קהילה מגובשת שבאה לשכונה והגישה בקשה מסודרת תקבל מענה הולם מאיתנו. אני מודה לאגף ההנדסה בראשות הרב גולדברג שעשה עבודה נפלאה, הכשרנו מגרשים מותאמים עם כל התשתיות הנדרשות וזאת באמצעות החברה הכלכלית.

"קהילה שתגיש לפי הנוהל, תזכה למקום תפילה ראוי ומכובד. העיריה כולה מגוייסת כדי לתת לתושבים החדשים את כל מה שהם צריכים, נעשה הכל כדי לצמצם את הפערים מהר ככל האפשר על מנת שהכניסה של התושבים תיעשה על הצד הטוב ביותר".