משרד עורך דין תעבורה יערית אוליאל
משרד עורך דין תעבורה יערית אוליאלצילום: יח"צ

זימון לבית המשפט לענייני תעבורה מהווה כתב אישום בהליך פלילי שמדינת ישראל פתחה נגד הנהג.

ישנם נהגים שמקבלים דו"ח תעבורה הכולל בצדו קנס ונקודות. אם יחליטו להגיש בקשה להישפט, יקבלו גם הם זימון לבית המשפט לענייני תעבורה.

כדאי לדעת שמרגע שהוגשה הבקשה, בית המשפט מוסמך לגזור כל עונש שיראה לנכון בנסיבות העניין ואף להחמיר בענישה אם הנהג הורשע בביצוע העבירה. על כן, מומלץ להתייעץ עם עורך דין תעבורה בטרם הגשת הבקשה להישפט.

מי צפוי לקבל זימון לבית המשפט לענייני תעבורה ומתי?

כאשר נהג חשוד בביצוע עבירת תעבורה חמורה המחייבת הגשת כתב אישום נגדו, יקבל הנהג זימון להתייצב בבית המשפט. הזימון יכול להינתן לו במקום ע"י השוטר שעצר אותו בשעת ביצוע העבירה לכאורה או שהזימון ישלח בדואר רשום במועד מאוחר יותר. למשל, אם נהג נעצר בחשד לביצוע עבירה של נהיגה בשכרות השוטר יתן לו זימון ביד. אם נהג זומן לחקירה בחשד לרשלנות שגרמה לתאונת דרכים, הזימון לבית המשפט ישלח בדואר רשום במועד מאוחר יותר. לעיתים, אף לאחר שחלפו חודשים רבים ממועד התאונה.

מה קורה בבית המשפט לענייני תעבורה?

הנהג מתייצב במועד שנקבע בזימון לתחילת משפטו. המשפט נפתח עם הליך הקראת כתב האישום. בסיום ההקראה, יידרש הנהג הנאשם להשיב לאישום. הנהג יכול בשלב זה להודות בעובדות כתב האישום או לכפור בהן. זהו גם השלב שהנהג יכול לטעון בפני בית המשפט טענות מקדמיות כמו טענת התיישנות, חוסר סמכות, הגנה מן הצדק, פגמים בכתב האישום וכדומה. כדי לדעת אלו טענות מקדמיות יכולות לשמש לנהג טענות הגנה טובות, ראוי להתייעץ עם עורך דין תעבורה לפני המשפט. אם בית המשפט ישתכנע בקיומה של טענה המקדמית, בסמכותו להורות על ביטול כתב האישום ובכך יסתיים ההליך.

אם יבחר הנהג להודות בעובדות הנטענות כלפיו, רשאי בית המשפט להרשיע אותו בעבירות הנטענות בכתב האישום. לאחר ההרשעה, יעבור הדיון לשלב הטיעונים לעונש במהלכו תבקש המדינה לגזור על הנאשם עונש חמור ככל שניתן בהתאם לחוק ולמדיניות הענישה הנהוגה בנסיבות הנעניין והנהג רשאי לטעון טענותיו ולבקש התחשבות והקלה.

אם הנאשם כופר בעובדות הנטענות כלפיו בכתב האישום, בית המשפט יקבע מועד לדיון נוסף לצורך שמיעת ראיות (דיון הוכחות). דיון ההוכחות יפתח בעדויות של עדי התביעה וחקירתם הנגדית ולאחר מכן יעידו הנאשם ועדי ההגנה מטעמו. החקירה הנגדית של עדי התביעה יכולה להביא להטלת ספק סביר בראיות התביעה אם בוצעה ע"י עורך דין תעבורה מיומן. שלב זה הוא שלב קריטי ביותר בהליך המשפטי. בנוסף, בהליך זה ישנה חשיבות מכרעת למקצועיות בתחום דיני הראיות בכדי לוודא שכלל הראיות הפועלות לטובת הנאשם יוגשו לבית המשפט בהתאם לקבוע בחוק וכי ראיות שהושגו בדרכים לא קבילות – לא יעשה בהן שימוש לרעת הנאשם. רק עורך דין תעבורה הבקיא בחוקים ברלוונטיים ידע לתת לנהג את ההגנה הראויה בבית המשפט, בין אם בשמירה על כללים פרוצדורליים ובין בשמירה על החוקים המהותיים.

בסיום הליך ההוכחות כל צד יהיה רשאי לסכם את ראיותיו ולשכנע את בית המשפט מדוע יש להרשיע/לזכות את הנאשם. לאחר הסיכומים מגיע שלב הכרעת הדין בו יחליט בית המשפט האם להרשיע את הנאשם או לזכותו. אם הנאשם יורשע, יעבור ההליך לשלב הטיעונים לעונש כפי שתואר לעיל.

חובת ההתייצבות למשפט

נהגים רבים תוהים מה יקרה אם יבחרו שלא להתייצב במועד בו זומנו. כדאי לדעת, אם נאשם הוזמן כדין להתייצב בבית המשפט ובחר שלא להגיע מבלי שיש בידיו סיבה מוצדקת ובלי שביקש את רשותו של בית המשפט מבעוד מועד – בית המשפט רשאי לשפוט אותו בהיעדרו ואף לגזור את עונשו. נהגים רבים נוטים להסתבך בעבירות פליליות שהחלו באי התייצבות למשפט תעבורה.

בסמכותו של בית המשפט לתעבורה להטיל עונשים חמורים על נאשמים והנטייה להחמרה אף גוברת עת נהג בוחר להתעלם מזימון שקיבל. בתי המשפט נוטים לפרש אי התייצבות כזלזול ברשויות החוק ומכאן העונשים שיבחרו לגזור על נאשם שלא התייצב למשפטו יהיו עונשים חמורים כגון פסילת רישיון נהיגה לתקופה ממושכת, קנסות, פסילה על תנאי ועוד.

ייצוג על-ידי עורך דין תעבורה

אם קיבלתם זימון לבית המשפט לענייני תעבורה הדבר הטוב ביותר שתוכלו לעשות הוא לפנות לעורך דין תעבורה לקבלת ייעוץ וייצוג בהליך. דווקא במקרים אלה ישנה חשיבות רבה לעורך הדין שתבחרו לייצגכם בהליך, שכן עורך דין שאינו בקיא בתחום התעבורה יתקשה מאוד לאתר כשלים ומחדלי חקירה בראיות שנאספו נגדכם וגם אם ישכיל למצוא כאלה, לא ידע לנהל מו"מ עם התביעה מאחר והוא יתקשה מאוד להעריך מה תהיה תוצאה טובה במקרה זה. עורך דין תעבורה השולט היטב בכל המטריה המשפטית, מכיר את כל החוקים, הפסיקה והנהלים הרלוונטיים, ידע לעשות שימוש בכל הידע המקצועי שצבר לטובתכם – לצורך השגת התוצאה האפשרית הטובה ביותר בנסיבות העניין.

מי שבוחר להגיע למשפט תעבורה בלי עורך דין תעבורה, במיוחד בתיקי נהיגה בשכרות ותאונות דרכים, יכול להיות סמוך ובטוח כי בית המשפט יראה לו את מלוא נחת זרועו. בית המשפט נוטה להחמיר עם נהגים הנאשמים בביצוע עבירות תעבורה מסכנות חיים ומטרות הענישה הן הרתעת היחיד והן הרתעת הרבים – למען יראו וייראו!

תפקידו של עורך דין תעבורה במשפט

עורך דין לתעבורה בראש ובראשונה תפקידו לייעץ לנהג החשוד בביצוע עבירה עוד בטרם החקירה במשטרה. עורך הדין יכין את הנהג כיצד יש להשיב לשאלות, על מה חשוב לשים דגש ומה לא כדאי לעשות. עורך הדין אף יסביר לנהג בפני מה הוא ניצב וכיצד עליו לנהוג במסגרת החוק – מהן זכויותיו ומהן חובותיו.

בהמשך, אם יוגש כתב אישום נגד הנהג, עורך הדין יצלם וילמד את כלל חומר הראיות שנאסף נגד הנהג, ינתח אותו ויאתר כשלים, סתירות ומחדלי חקירה שיכולים לסייע להגנת הנהג. לאחר לימוד החומר, ניתן יהיה להעריך את הסיכוי לזכות את הנהג לעומת הסיכון הקיים בהרשעתו ובהתאם לכך לנהל משא ומתן עם התביעה ולנסות להגיע להסדר טיעון מקל. המטרה של עורך דין תעבורה היא לזכות את הנהג מאשמה במקרים המתאימים או להקל עליו ככל האפשר בחומרת העונש ע"י "ריכוך" כתב האישום.

משרד עורך דין תעבורה יערית אוליאל

משרד עורכי דין תעבורה יערית אוליאל הוא משרד ותיק ומנוסה בתחום התעבורה ותאונות הדרכים. עו"ד אוליאל מתמחה בייצוג נהגים בבתי המשפט לתעבורה ברחבי הארץ. צוות המשרד כולל עורכי דין מקצועיים ובוחן תנועה העובדים על כל תיק ביסודיות לצורך מתן ייצוג משפטי, מקצועי ומקיף לכלל לקוחות המשרד. עורכת דין אוליאל, חברה בוועדת התעבורה ומרצה בדיני תעבורה לבני נוער ולעורכי דין בהשתלמויות מטעם לשכת עורכי הדין.