
אולי יש שיגידו שזאת קלישאה אבל למעשה, בכל קלישאה יש תמיד גם יסוד של אמת. ואכן, מדובר על אלמנט בסיסי ואולי מתוך כך מסקרן לבחון את משמעותו, קיומו והווייתו דווקא ב"בעולם האמיתי" ובמיוחד בעולם הארגוני.
לשם הבנה מעמיקה של הנושא התייעצנו עם זיו גפן, מנכ"ל חברת גפן – ייעוץ ניהולי (לאתר לחץ כאן) שאומר לנו כי "הנהלות וארגונים אשר מעוניינים להתקדם ולצלוח תקופות קשות ומאתגרות, חשוב שיבינו כי באמצעות כמה צעדים פשוטים ומינימום משאבים, ניתן לעבור מניהול ממשקים לניהול שותפויות ולייצר Active Partnership. אותה ישות נפרדת, זורמת, יעילה ומתואמת, בעלת מטרות משותפות, תפקידים ברורים ותהליכים מוגדרים, אשר באמצעותה ניתן להשיג כל יעד ארגוני ועסקי"
אחד מערכי הליבה המוצהרים של ארגונים רבים, הוא ערך השותפות. הוא מקבל מקום של כבוד בתרבות הארגונית, עובדים עליו בכל פעילויות הגיבוש והוא אף חקוק בגדול על הקיר בחדר הישיבות. על פניו נראה כי מדובר בסוגייה ברורה וחד משמעית, כזאת שכולם מיישרים איתה קו והיא סטטוס קוו ברור הלכה וגם למעשה.
אך המציאות אינה כה פשוטה ומאחורי המילה 'שותפות' או Collaboration יש עולם ומלואו, עם אין ספור תיאוריות, מתודולוגיות ושיטות פעולה. לכל אינדיבידואל בשותפות יש תפיסת עולם שונה, ערכים, הרגלי עבודה ולא מעט אמוציות. הסוד הגדול הוא לזהות את המרכיבים, לעבד אותם ולייצר זהות אמיתית ופורה.
מהי שותפות?
כבר בגילאי הגן לומדים הילדים הרכים על מהות הקבוצה, על ערך ההדדיות ועל כך ש'יד רוחצת יד'. ככל שגדלים הערך הזה מתהווה ומשתנה בהתאם לסיטואציה, לתנאים ולצורך הנתון. המהות הבסיסית אינה משתנה, רואים זאת בתנועות הנוער, בנבחרות הספורט השונות, בצבא, בעבודה ועוד. מדובר על מצב בו ישויות שונות מפיקות תועלת הדדית ותלויות אחת בפעולות השנייה, כאשר לנגד עיניהם מטרה משותפת נטולת אינטרסים אחרים.
על מנת להבין את הייחודיות שבשותפות אמיתית חשוב להבדיל אותה משת"פ. ניתן לומר כי בכל שותפות מתבצע שיתוף פעולה, אך לא כל שיתוף פעולה מוגדר כשותפות והזיקוק הזה, הוא ליבת העניין. קבוצת אנשים הפועלת בשיתוף פעולה, אם אין להם תלות אמיתית, אין להם אחריות הדדית, ציפיות ואינטרס משותף ברור, אינם מחזיקים בשותפות.
פריחתה המחודשת של השותפות
בכל תקופה יש את התפיסה הארגונית והניהולית המתאימה לה, מי שמבין שהעולם הזה דינמי ומשתנה מתאים את עצמו למציאות העסקית הקיימת, מצליח להגשים את המטרות העסקיות, לצמוח ולהרוויח בגדול. חלק נכבד מן ההצלחה נובעת מהשקעה בהון האנושי, מה שמתורגם בבהדרגה לרמה העסקית והכלכלית.
ניתן לראות כי במשך שנים רבות ארגונים השקיעו משאבים רבים לשמר את שיטת הסילו (Silo), שורה של חטיבות / ממגרות שאין בניהן כל קשר או זיקה. עבודה בגישה הטריטוריאלית העמיקה הבדלים בין מנהלים ועובדים בפוזיציות שונות ויצרה בידול בין צוותים ומחלקות. הסילו ההיררכי אינו מסוגל לגרום לכל חטיבה, מחלקה או צוות לראות את התמונה הגדולה ולייצר סינרגיה בין כל האינטרסים והמשאבים.
במקביל להטמעת הבידול הפנים ארגוני, מתוך הצורך של ארגון להניע את הגלגלים ולהגיע לתוצאות עסקיות, נאלצו לייצר ממשקים בין אגפים, מחלקות, צוותים ועובדים במטרה לשתף פעולה. פעמים רבות מערכת היחסים פעלה במודל של "ספק-לקוח" פנימי, עם תקשורת מורכבת, מסועפת ומלאה באגו ואינטרסים אישיים.
מודל ארגוני זה עודד תחרות ומצוינות, אך הותיר רבים וטובים מאחור ובעיקר פגע ביעילות הארגון. ניכר כי התפתחו מנהלים חזקים וצוותי עבודה איכותיים, אנשים צברו ידע וניסיון מקצועי שלא יסולא בפז, אך כל אלה בסופו של דבר לא תורגמו להצלחה.
כשאני הופך לאנחנו...
"אחת המטרות של "גפן יעוץ ניהולי" היא לסייע לארגונים לוקאליים וגלובאליים, להבין שגם אם ישנה מטרה משותפת מוגדרת וברורה וחלוקה לצוותים, זה לא יוביל בהכרח להשגת היעדים. כל עוד לא קיימת בהירות מוחלטת בנוגע לגבולות גזרה של כל צוות ותחומי אחריות, כל עוד לא יהיה ברור לצד אחד מה האיכויות, היתרונות והתרומה הברורה של הצד השני, התקשורת תחל להתרופף ומכאן הדרך קצרה לנתק ולפגיעה בפרויקט".
על מנת לדייק את העניין, חשוב להבין כי קיומה של שותפות, תלויה במספר מאפיינים עיקריים: התחום המשותף, זהות השותפים ויחסי הגומלין ביניהם, הבעיות נוצרות כאשר התקשורת אינה איכותית וכאשר האמוציות נכנסות בתווך
"מדהים מה אתה יכול להשיג אם לא אכפת לך מי יקבל את הקרדיט." הארי טרומן
זיו מוסיף ואומר כי "הדרך להניע את גלגלי היצירתיות, התעוזה והיוזמה היא לייצר קרבה עמוקה ואמיתית בין הצוותים, ברמה האישית, הערכית והמקצועית. חשוב ללמד על האתגרים העומדים בפני כל צד, הדילמות שלו והקשיים ולייצר אמפטיה והבנה הדדית. ברגע שבו נוצרה תקשורת מקרבת ובילטרלית, נטולת אגו וציניות אפשר בנקל לעבוד על התשתית ומכאן הדרך לעבודה משותפת סלולה"
ואנחנו נסכם במשפט כי בסופו של דבר הכלכלה מונעת ע"י תהליכים שמאחוריהם עומדים באנשים.