יקוטה מדר
יקוטה מדרצילום: באדיבות המשפחה

במסגרת עבודתי שימשתי כחשב מלווה של המועצה הדתית בצפת ומידי חודש שמתי פעמיי צפונה.

נשבתי בקסמה המיוחד של העיר, תושביה, מנהגיה ואתריה. אנשים מיוחדים הצפתים, אתה חש אותם ברחובותיה עוטי אווירת הסוד הקבלי.

יצא לי במסגרת תפקידי שם, לבקר גם בבית העלמין העתיק שבצפת, עשיתי זאת יחד עם אנשי המועצה הדתית ואנשי התחזוקה של בית העלמין. אחד ומיוחד שבאנשי התחזוקה שח לי את סיפורו, למה הוא בחר בתפקידו וכמה הוא קשור לבית העלמין בו קבורים שלושה מאחיו, ומשם התגלגל הסיפור על אמו יקוטה.

אבל קודם שנספר על יקוטה, נספר שבבית העלמין ישנה חלקה מטופחת ל-27 נרצחי הפיגוע במעלות. קבר אחד באותה חלקה, נכרה עבור אדם שלא נהרג באותו פיגוע ובזכות היותו חלל צה"ל, מתוחזקת כל החלקה על ידי אגף ההנצחה במשרד הביטחון.

אוסיף שקרוב וסמוך לחלקת הנרצחים, מצויה חלקת ההורים, בה קבורים הורי החללים. התפללתי בליבי שלוואי ובעוד מקומות בארץ ימצאו חלקות סמוכות להורים שכולים ודואבים שיוכלו למצוא את מנוחתם האחרונה בחלקה הסמוכה לקבר ילדיהם. אבל לא על זה באתי לספר, כי אם על אימו של איש התחזוקה של בית העלמין בצפת ששמה יקוטה, המכונה בפי יודעי הספר מאנשי צפת "בעלת הייסורים מצפת". וזה סיפורה.

יקוטה נולדה בתוניס, בת להורים ולשבעה אחים. שם בתוניס נישאה לסאסי והזוג זכה לשישה ילדים משל עצמם. עוד קודם הקמת המדינה, רוב משפחתה עלתה לארץ ישראל וסאסי ויקוטה על ששת ילדיהם בחרו להישאר בתוניס.

שם, בהיותה אמא צעירה בת 35, נפטר סאסי בעלה ז"ל ונקבר בג'רבה שבתוניס. כאלמנה צעירה ובודדה, מנותקת ממשפחתה, החליטה לארוז את מטלטליה, לקחת את ילדיה ולחבור למשפחתה בארץ ישראל ולעיר הקודש צפת. בעוצמתה ובכוח אישיותה, גידלה את ששת ילדיה לתפארת מדינת ישראל.

10 שנים חלפו והכורת עלה בחלונה, שניים מילדיה, יהודית ודוד, נרצחו בפיגוע במעלות, עת היו בטיול שנתי עם חבריהם מבית הספר. יהודית ודוד נרצחו יחד עם עוד 19 מחבריהם. מאז אותו יום מר, יקוטה עלתה מידי בוקר לקברם של שני ילדיה הנרצחים בבית העלמין בצפת והמשיכה לגדל את ארבעת ילדיה הנותרים לפליטה.

השכול לא פסק ושמונה שנים לאחר מכן, בעת מלחמת לבנון, קרס בניין הממשל הצבאי בצור ובנה הבכור יהודה, מצא את מותו בין הריסותיו. יקוטה ביקשה לקוברו בסמוך לאחיו, יהודית ודוד, הקבורים בחלקת נרצחי מעלות. אגף ההנצחה נענה לבקשתה ושלושת ילדיה של יקוטה קבורים בסמוך ובאותה חלקה אותה המשיכה לפקוד מידי בוקר.

באמונתה התמימה ובכאב על שלושת ילדיה, הקדישה יקוטה את חייה לסעוד אחרים ולהעניק מזור לכאבם. משרד הבטחון נענה לבקשתה ופעל אצל שלטונות תוניס להעלות את עצמותיו של סאסי, בעלה ואבי ששת ילדיה ולקברו בבית העלמין בצפת, בסמוך לקברי שלושת ילדיו.

החודש נאספה יקוטה לבית עולמה בהיותה בת 92 ונקברה בסמוך לבעלה שנפטר לפני למעלה מיובל שנים. ואם תבקרו בבית העלמין בצפת, אולי תבחינו שם בבנה של יקוטה, איש התחזוקה של בית העלמין, סובב לו בין קברי הוריו ואחיו ומתחזק מידי יום את הקברים.

רו"ח דב קלמנוביץ', הפצוע הראשון באינתיפאדה הראשונה, כיהן כמשנה לראש עיריית ירושלים, ייסד את ארגון נפגעי פעולות האיבה ושימש כיו"ר הדירקטוריון של החברה הממשלתית לשיקום ופיתוח הרובע היהודי.