לייצר הגנה קבועה מהשמש
לייצר הגנה קבועה מהשמשצילום: iStock

ההתחממות הגלובלית מטרידה חוקרים רבים מרחבי העולם, כאשר חלק מהתחזיות לשנים הבאות מזהירות מפני פגיעה אנושה בכדור הארץ.

אבל בעוד רוב היוזמות מנסות לצמצם את זיהום האוויר בשביל להפחית את ההתחממות, ישנה קבוצת מדענים שפונה דווקא לכיוון ההפוך- ומנסה לחסום את הקרינה שמגיעה אלינו מהשמש.

הרעיון לחסום את קרינת השמש על מנת להילחם בהתחממות הגלובלית עלה כבר לפני מספר שנים, אבל אז הוא נתקל בעיקר בלגלוג. אבל הכישלון של תכניות שונות להפחתת זיהום אוויר ממפעלים או מתעשיית הבשר, הובילו חוקרים מאוניברסיטת הרווארד לפתח תכנית שתוביל להפחתת ההתחממות הגלובלית גם ללא עצירת מפעלים או שינוי הרגלים עולמיים.

לפי התכנון, החוקרים יפריחו בלון שישחרר לסטרטוספירה חלקיקי גופרית דו חמצנית שיחסמו את קרינת השמש ובכך יפחיתו את ההתחממות הגלובלית. חלקיקים אלו עתידים להתחבר עם הזמן עם החומרים שנמצאים כבר באטמוספרה וליצור חלקיקים חומצתיים שיצליחו להדוף את קרינת השמש מחוץ לאטמוספירה.

למרבה ההפתעה, הרעיון לשחרר חלקיקים לשמיים שיחסמו את קרני השמש קיים גם בטבע- בהתפרצות הרי געש. התפרצויות געשיות משחררות לאטמוספירה גופרית דו חמצנית, ובשנים האחרונות תועד כיצד מספר התפרצויות כאלו סייעו להאטת ההתחממות הגלובלית.

העשן שנפלט דווקא מסייע לסביבה
צילום: iStock

לאחרונה, החוקרים קיבלו אישור מממשלת שוודיה להתחיל את השלב הראשוני בניסוי ולהעלות את הבלון על מנת לבחון את ההשפעות שעשויות לו על הסביבה. בינתיים, הבלון עדיין לא עתיד לפזר חלקיקי אירוסול, אך במידה והכל יילך כשורה- הדבר יקרה בשלב הבא של הניסוי כבר בשנה הבאה.

הניסוי עורר ביקורת רבה בקרב חוקרים. העובדה שלא ניתן לדמות בצורה טובה את השמיים במעבדה, גורמת לכך שהמדענים לא יוכלו לדעת בוודאות מה תהיה ההשפעה של הניסוי על השמיים באזור. חלק מהביקורות חוששות מהשפעות שעשויות להיות על הצמחים כאשר אור השמש יופחת, ויש גם הטוענים כי התערבות אנושית שכזו בקרינת השמש עלולה ליצור תנודות קיצוניות במזג האוויר.

מנגד, פרופסור דייויד קית', יוזם הרעיון, אומר שהוא לא מתעלם מהסיכונים אך הוא חושב שהתקדמות איטית ושקולה תוכל לסייע במאבק להפחתת ההתחממות הגלובלית ולקידום תחום ההנדסה הסולארית. לדבריו, גם במידה והרעיון ייצא לפועל, עדיין החשש להתחממות גלובלית יישאר, אך הוא יופחת משמעותית.

בינתיים נראה שחלק גדול מהחוקרים עדיין מתנגד לרעיון שמציע קית', אבל ייתכן שככל שהשנים יעברו, הצורך בפתרון ממשי להתחממות הגלובלית יגרום למדינות להיפתח גם לרעיונות חדשים.

רוצים עוד? כתבות חדשות כל יום בצעירים בערוץ 7- המקום בשבילכם!