
שלושה קילומטרים בלבד בקו אווירי הפרידו בין שני הקטבים שעליהם נעים חייו הציבוריים של בנימין נתניהו. ביום שני השבוע הגיעו נציגי כל המפלגות אל משכן הנשיא בירושלים כדי להמליץ על המועמד המתאים לדעתם למלאכת הרכבת הממשלה.
באותה שעה, במרחק שלושה קילומטרים משם, ישב נתניהו מול התובעת במשפטו ליאת בן־ארי וחבר השופטים, ושמע מפיה את ההאשמות שאותן עתידים העדים לפרט במהלך החודשים הקרובים. מצד אחד אלו פסגה ותהום המרוחקים זה מזה כברת דרך גדולה, אך במציאות הפוליטית והמשפטית שאליהן נקלע נתניהו ובעקבותיו מדינת ישראל כולה זו סוגיה אחת בלתי ניתנת להפרדה.
שירות אדיב לפרקליטות
אחרי שנה של דיונים מקדימים וסיכומי טענות ארוכים, משפט נתניהו הגיע השבוע לשלב המהותי. פרשת התביעה נפתחה ביום שני השבוע בבית המשפט המחוזי בירושלים בנאום של התובעת ליאת בן־ארי, ומיד אחריה התחילה מסכת העדים. הראשון בהם הוא אילן ישועה, מי ששימש כמנכ"ל אתר וואלה, אשר מילא אחר הוראות הסיקור של לשכת נתניהו. ישועה חזר אל דוכן העדים גם בימים שלישי ורביעי, והוא צפוי להמשיך במסירת העדות שלוש פעמים בשבוע במהלך החודשיים הקרובים לפחות.
לא לחינם החליטו התובעים למקם את עדותו של ישועה בתחילת פרשת התביעה. העדות של ישועה עמוסה פרטים, והיא מתארת את השוחד שניתן לנתניהו על ידי הבעלים שאול אלוביץ', על פי טענת התביעה. במהלך עדותו בבית המשפט תיאר ישועה כיצד סביב שנת 2013 החל לקבל הוראות חד־משמעיות משאול ואיריס אלוביץ', בעלי השליטה ב'וואלה', לגבי פרסומים שונים באתר שנוגעים אליהם וליריבים פוליטיים שלהם.
על פי עדותו, במהלך אותן שנים קיבל הוראות מיועצי ראש הממשלה ומאלוביץ' במקביל, בכמות חריגה ובאופן שלא ניתן לסרב לו, כל זאת כאשר הוא כלל אינו עורך האתר ואינו אמור להיות מעורב בתוכן שלו. ההתערבויות כללו הסרה של כתבות ביקורתיות, סילוק של כותבים לעומתיים, פרסום כתבות מכפישות נגד יריבים ודחיקה של ידיעות לא מחמיאות לשולי האתר.
את העדות, הן במשטרה והן בבית המשפט, מסר ישועה כעדות פתוחה כאשר הוא לא נחשד בדבר. זאת למרות שבעדותו בבית המשפט הודה ששמע מפיו של אלוביץ' במפורש שהוא מקפיד לציית להוראות נתניהו כי "הוא צריך לחתום לי על זה" וביטויים דומים, וגם הודה כי ידע על הקשיים הרגולטוריים של בזק שבבעלות אלוביץ' ועל היכולת של נתניהו לפתור אותם בעבורו. כשנשאל מדוע המשיך לשמש כמתווך בשוחד למרות כל הידיעות האלה אמר שאין לו תשובה טובה, וכי היום לא היה חוזר על המעשים הללו. לשם ההשוואה, שלמה פילבר שכיהן כמנכ"ל משרד התקשורת שהעניק את ההטבות לבזק על פי החשד, נחקר באזהרה וחתם לבסוף על הסכם עד מדינה על כל המשתמע מכך.
הסיבה ליחס המיוחד שמקבל ישועה נעוצה בשירות האדיב שהעניק לפרקליטות. למעשה, החקירה ברשות לניירות ערך בנוגע להטבות הרגולטוריות לבזק הייתה די זניחה, עד שישועה הוזמן באופן לקוני להעיד בה והגיע עם אוצר בלום. במהלך החקירה הציג ישועה את כמות התכתובות האדירה שלו עם בני הזוג אלוביץ' ועם יועצי התקשורת של ראש הממשלה, כשהוא מודיע לחוקרים שביד עורכי הדין שלו קיימות ראיות לעבירות נוספות של שיבוש חקירה.
אופן ההתנהלות של ישועה בגביית העדות שידר שהוא היה מוכן לרגע שבו תיפתח חקירה סביב העניין, וגם הכין אסטרטגיה שתציל אותו מאימת הדין. בעדותו גם תיאר את הפגישה הדרמטית שבה דרשו ממנו בני הזוג אלוביץ' למחוק את כל תוכן המכשיר הנייד שלו ולהשמידו, מפני שכבר קיבלו אינדיקציות על חקירה שעלולה להתפתח בעניין. בנקודה הזאת, כך על פי עדותו, הבין את חומרת המצב והפסיק לציית להוראותיהם של אלוביץ' ושל אנשי ראש הממשלה. זאת גם, ככל הנראה, הנקודה שבה התחיל להיערך ליום פקודה יחד עם עורכי דינו.
העזרה הלא צפויה הזאת מישועה הייתה אומנם מתנה משמיים בשביל הפרקליטות, אבל גם כאב ראש. על פי פרסום של אבישי גרינצייג ב'גלובס', צמרת הפרקליטות הייתה חלוקה בשאלה האם לחקור את ישועה עצמו באזהרה או לא, כשלבסוף דעתם של ליאת בן־ארי ומנדלבליט הכריעה שלא להפליל אותו מחשש שצעד כזה יפגע בשיתוף הפעולה שלו עם החוקרים. יש לציין שפרקליטיו של אלוביץ' כבר הביעו בעבר חשש פומבי שלישועה יש הסכם עד מדינה סמוי עם הפרקליטות, והנושא אף הועלה על ידם בדיון ביום שני.
"כשאני מתחיל לקרוא את הציטוטים שיוצאים מתוך אולם בית המשפט אני רואה את זעקת הקוזק הנגזל שכל כך סבל ורצה לצאת כל השנים אך משהו עצר בעדו", מנתח עו"ד מיכאל דבורין, יועץ משפטי־אסטרטגי לליכוד ובעלים של משרד עורכי הדין בם־דבורין־כהן. "צריך לזכור שעל פי המתואר בכתב האישום, ישועה שלשל לכיסו הפרטי 15 מיליון שקלים בעסקת 'יד2', הוא קיבל הרבה כסף כדי לקיים את המשאלות של אלוביץ' ובזמן אמת זה לא הפריע לו. פרט לכך הוא לא בורג קטן. הוא היה מנכ"ל חזק ששלט שם שנים. אין ספק שהיה יכול לעשות הרבה יותר כדי למנוע את זה".
דבורין עצמו היה מעורב אישית בניהול המערכה המשפטית של נתניהו בתיקי האלפים, כאשר ניהל תכתובת מול היועץ המשפטי והפרקליטות לגבי שאלת העמדת התאגידים לדין. אל כתב האישום הוכנסו רק האנשים הפרטיים שיזמו את השוחד, אך התאגידים וואלה ובזק הושמטו בניגוד למקובל במקרים כאלה. לדבריו, גם לשאלה הזאת הייתה יכולה להיות השפעה על עדותו של ישועה.
"אם אני עורכי הדין של נתניהו, הייתי משקיע אנרגיה במעמדו של ישועה", הוא אומר. "אם הוא היה עומד על דוכן העדים כעד מדינה, כלומר כעבריין, בית המשפט היה מסתכל אחרת עליו ועל עדותו. זו עדות שיש בה אינטרסים, וגם רובצת עליה עננה של חוסר ישרות. אם נוסיף לזה את היותו המנכ"ל של התאגיד שנאשם בשוחד, זה גם היה משנה את מעמדו לחלוטין. העובדה שהוא עולה להעיד בלי החטוטרת של העבריינות או מנכ"ל התאגיד שנתן את השוחד היא בעייתית".
כך או כך, עיקר עדותו של ישועה אינה נוגעת לפעילותו הישירה של ראש הממשלה. ישועה קיבל הוראות ישירות מבני הזוג אלוביץ' ואותם הוא מבקש להפליל בעדותו. לגבי נתניהו הוא לא יכול לתת עדויות קונקרטיות מפני שלא בא איתו במגע. "ישועה הודה שמעולם לא דיבר עם ראש הממשלה, אני לא חושב שהעדות שלו מפלילה את ראש הממשלה בשום צורה", טוען דבורין.
מה אנחנו צפויים לראות בחקירה הנגדית של סנגורי נתניהו לדעתך?
"עורכי דין טובים, כמו אלו של נתניהו, יוכלו למסמס את העדות הזאת. ההגנה תראה שיש עוד גורמים שלחצו עליו, שהוא היה בעל מעמד ולא היה חייב לעשות את כל הדברים האלה. אני לא בטוח שהעדות של ישועה תביא ישועה לתביעה. בינתיים אני לא מתרגש".
פילבר עשוי להפתיע
עדותו של ישועה היא, כאמור, הראשונה מתוך יותר מ־300 עדים שהציגה התביעה בכתב האישום. בהתחשב בקצב שבו מתנהלת עדותו, נראה כי המשפט כולו עתיד לארוך שנים אחדות לפני שיגיע להכרעה. "יש כמה עדים מרכזיים שזמן העדות שלהם יהיה ארוך למדי", אומר השופט בדימוס פרופ' עודד מודריק, לשעבר סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב וכיום מרצה באוניברסיטת אריאל. "אני שמעתי באופן כמעט רשמי שעדותו של ישועה עשויה להמשך חודשיים כולל החקירה הנגדית, וייתכן שאף יותר. גם אם נניח שזה יסתיים בחודשיים, ונניח שמתוך ה־300 רק עשרה אחוזים הם עדים שצריכים כל כך הרבה זמן, זה יוצא משפט שצריך להימשך חמש שנים רק לשמיעת העדויות, בלי להביא בחשבון את טענות ההגנה והסיכומים. זה כנראה יהיה משפט ארוך מאוד. לשופטים אין יותר מדי מה לעשות נגד זה, זה תלוי בתביעה ובהגנה. מספיק שלאחד מהם אין אינטרס לזרז, ואנחנו נמצא את עצמנו בתהליך ארוך מאוד".
כל העדים נחקרו כבר במשטרה, וכיאה למשפט מתוקשר כמו זה של נתניהו הפרטים הבולטים מתוך העדויות כבר הודלפו לכלי התקשורת. כפי שמתנהלת עדותו של ישועה עד כה, גם בעדותם של שאר העדים התהליך הארוך אינו צפוי לחדש הרבה לציבור ולצדדים. יוצא מן הכלל הוא עד המדינה שלמה פילבר, שלאחר חקירתו כבר התבטא לא פעם בחשבון הטוויטר שלו בעד חפותו וניקיון כפיו בהקלות הרגולטוריות שקיבלה בזק, וגם השיב בטוויטר לשאלה האם יחזור בבית המשפט על עדותו במשטרה: "תמתין לסוף".
"בדרך כלל לא אמור להיות הבדל גדול בין העדות בחקירה ובין העדות בבית המשפט, אבל יש מציאות של עד שמתחרט", אומר השופט מודריק. "או מפני שהוא מתחרט או שהוא משנה בלי להודות בכך. היו דברים מעולם, ובתיקים של צווארון כחול זה אפילו הפך לשיטה. לכן תיקנו את החוק כך שבמצב של סתירה חזיתית בין העדות בבית המשפט והעדות במשטרה התביעה יכולה להגיש את העדות במשטרה כהוכחה שיכולה להיות עדיפה על העדות בבית המשפט. אם יהיה במשפט הזה עד מדינה או עד אחר שיחליט למסור גרסה שונה, אפשר יהיה לעשות שימוש בסעיף הזה".
מודריק מתייחס לפגישה שערכה הפרקליטות עם ישועה כמה ימים לפני תחילת עדותו, אשר עוררה ביקורת בקרב תומכי ראש הממשלה. "יש מצבים של הבדלים שהזמן גרמן בין העדויות במשטרה ובבית המשפט. לעיתים עובר זמן רב בין ההתרחשויות ובין החקירה והמשפט. זו הסיבה שפגשו את ישועה. זה סטנדרט, עושים את זה עם כל עד כי התובע לא רוצה להיות מופתע שדברים נשכחו או שונו. גם במצב של שכחה, אפשר להביא בפני בית המשפט את הדברים שאמר במשטרה".
בניגוד כמעט גמור לשידורים החיים ולניתוחים הנרחבים שהציפו השבוע את התקשורת, טחנות הצדק של בתי המשפט טוחנות בדיוק בקצב שאליו הן רגילות, ובשורות חדשות מבית המשפט ברחוב צלאח א־דין לא צפויות להגיע בשנים הקרובות. שאלת כהונתו של נתניהו כראש ממשלה, למגינת לב מתנגדיו, לא תוכרע בבית המשפט. המערכת הפוליטית תיאלץ להתעשת ולהקים ממשלה ראויה גם בלי עזרתה של הרשות השופטת.