
ראשית למחבר ההצגה החדשה. זה חשוב .יצחק בשביס זינגר מחבר ההצגה החדשה שעלתה בשבוע שעבר בתיאטרון החאן טייבלה והשד, הוא בנו של רב, שנולד בתחילת המאה ה-20 וגדל ברובע יהודים עני בורשה שבפולין.
את סיפוריו הראשונים כתב בעברית אך במהרה עבר ליידיש - השפה שרוב העם היהודי הבין וקרא באותה תקופה. בשנת 1935 היגר לאמריקה. את השם "בשביס" אימץ בכדי להנציח את אמו שנספתה בשואה. ספריו תורגמו לעשרות שפות וכמה מהם הפכו למחזות וסרטים.
אחד מכתביו של זינגר הוא סיפור האגדה היהודית על טייבלה והשד.
שדים מוכרים ביהדות זה מכבר ולקחת את זה למחזה היה דבר שהיה מקובל בזמנו בעיירות אירופה מהן שאב זינגר את רעיונותיו.
טייבלה, היא אישה צעירה, תמימה מאד וגם אופטימית (מוכנה לחכות לבעלה שנטש אותה במשך שנים ולא מוכנה לשמוע שהוא בכלל עזב אותה לצמיתות). טייבלה מתפרנסת למחייתה כמוכרת בחנות בדים בכפר קטן בפולין, עד שננטשת יום אחד על ידי בעלה ונשארת עגונה, בלי אפשרות להתוודע לגבר אחר. אלחנן העני, העוזר למלמד, יודע שאין לו סיכוי, אך כשהוא מתחזה לשד, הסיפור משתנה לחלוטין.
מיהו השד המסתורי המופיע בחדרה של טייבלה פעמיים בשבוע ומרטיט את ליבה? האם היא מפחדת, או שהשד (תרתי משמע) אינו נורא כל כך?
האם הפנטזיה תגבר על המציאות או שהמציאות בכלל איננה מה שאנחנו חושבים שהיא?…
הסיפור “טייבלה והשד שלה“ נחשב לאחת מפסגות יצירותיו של בשביס זינגר ועתה הוא מופיע בלבוש עדכני ומודרני.
הבימאית שירילי דשא, לקחה את ההצגה למקום פתוח וחדשני (לא כולם אולי יאהבו אותו), ומביאה בפנינו את עולם השדים, החיים בכפר עם הנשים הכובסות בנהר, עם אופה הלחם והכל תוך כדי מוסיקה מקורית .
בהצגה נוטלים חלק נטלי אליעזרוב, עפר גרינברג, שחר נץ, ישראל פניאל, סוזנה פפיאן, ויטלי פרידלנד, יהויכין פרידלנדר( רב התפקידים) ואיתי שור.
פתיחה מעניינת לעונה חדשה של התיאטרון הירושלמי. די היה לשמוע את מחיאות הכפיים של הקהל הרב כדי להבין גם את ההנאה וגם את החזרה לאולמות.