
לפני שנים אחדות הגו מספר חברים רעיון להקים פלטפורמה זמינה ויעילה להזמנת כרטיסים למופעים דרך הרשת. אבל אפילו הם לא דמיינו שכעבור תקופה תקום חברת 'טיקצ'אק' שדרכה ניתן להזמין כרטיסים לאלפי אירועים, קטנים וגדולים, והמקום ישמש במה למאות מיזמי מימון המונים באופן יעיל, נוח וידידותי למשתמש. "החידוש שהבאנו לעולם ב'טיקצ'אק' הוא העובדה שאנחנו נותנים בית לכל סוגי האירועים", מסביר הורוביץ. "אפשר ליצור אצלנו הזמנת כרטיסים לכל סוג אירוע, זה יכול להיות הופעה ענקית בפארק הירקון או כנס גדול עם עשרות אלפי משתתפים או ילד שפתח רישום ליום ההולדת שלו. כל אחד יכול לפתוח ממשק באתר, לשווק את האירוע וליצור הרשמה".
הכוח של משרדי מכירת הכרטיסים
הורוביץ, שמכיר את עולם הפקת האירועים, מסביר שמדובר בחידוש משמעותי בתחום ההפקות ומכירת הכרטיסים. "עד היום הכוח היה בידיים של משרדי מכירת הכרטיסים", מסביר הורוביץ. "כל אירוע שמישהו היה מארגן היה חייב לעבור דרך חברה שמוכרת את הכרטיסים ומבצעת את הרישום. כל שינוי במודעה, הגדלה של מספר הכרטיסים או כל דבר שהיית רוצה לשנות - היה צורך להתקשר או לשלוח מייל, לחכות לתשובה, לראות אם זה אפשרי. היום אתה יכול להיכנס לאתר שלנו ובחמש דקות לפתוח דף מעוצב עם הזמנה, אזור לרישום ורכישת כרטיסים. כל דבר שהמפיק או פותח הממשק רוצה לשנות או להוסיף - הוא יכול פשוט לעשות את זה בעצמו בקלות. זה דבר ממש משמעותי בעולם הזמנות הכרטיסים".
הפלטפורמה שיצרו חוללה שינוי בעיקר בכך שהיא זמינה לכל דורש ובמחירים הגיוניים. "יצרנו תחרות בשוק הזה", הוא אומר. "מאז המהפך שחוללנו, משרדי מכירת הכרטיסים הורידו מחירים באופן משמעותי, ומעבר לכך זה גרם לאנשים, כל אחד, כל מי שרוצה, לקבל מערכת ברמה גבוהה שהם יכולים לנהל אותה בעצמם ללא קושי".
לגיבוש הרעיון של פלטפורמת הזמנת כרטיסים נוחה, יעילה וזמינה הוא הגיע דרך עבודתו בתחום הפקת האירועים. "במקצוע שלי עבדנו באירועים שהפקנו דרך החברות השונות להזמנת כרטיסים. כל פעם שרצינו לבצע עריכה, שינוי אינפורמציה בדף של הזמנת הכרטיסים באתר - ראיתי שזו פרוצדורה. משם עלה הרעיון להקים במה נוחה יותר. החברה התחילה לעבוד בשנת 2018 והיום, לשמחתי, היא זוכה להצלחה גדולה. בחול המועד פסח האחרון נמכרו דרך טיקצ'אק יותר מ־200,000 כרטיסים לאירועים שונים. הגעתי לנושא כמו הרבה יהודים טובים שחלמו לעשות סטרטאפ. דיברתי עם כמה חברים על אפשרויות שונות וניסיונות מגוונים להמצאות שיכולות להפוך לסטרטאפ. ישבנו ארבעה שותפים וגלגלנו הרבה רעיונות ואלי ברץ, מנהל הפיתוח של החברה אמר שאולי בתחום שלי, הפקת האירועים, יש משהו שדורש פיתוח. משם התחלנו, והיום אנחנו חמישה־עשר עובדים היושבים במשרד בירושלים בחברה המוכרת מאות אלפי כרטיסים בשנה. יש בארץ מעל 2,000 מפיקים שמשתמשים בפלטפורמה שלנו. זו הפלטפורמה עם כמות המפיקים הכי גדולה בארץ".
עולם התרבות נדם
כמובן ששנת הקורונה, שפגעה כמעט בכל תחום עסקי והשפיעה על כל אדם ועל כל בית בישראל ובעולם, נתנה את אותותיה באופן משמעותי ביותר גם בתחום המופעים. "אנחנו אחרי שנה מאוד מאתגרת", מודה הורוביץ. "אין אחד שלא הרגיש את המגפה, כמובן גם אנחנו. מבחינתנו, מגפת הקורונה הגיעה כשהיינו בזמן שיא. שנת 2020 התחילה עם קפיצה גדולה במכירת הכרטיסים, פי שניים ממה שמכרנו בשנה הקודמת. אבל פתאום החלו הגבלות וסגרים, אירועים התחילו להתבטל אחד אחרי השני, ואנחנו היינו צריכים להחזיר כסף לכל מי שקנה כרטיסים דרכנו, בשווי מיליוני שקלים. היינו אולי מהגופים היחידים שהחזירו את כל הכסף במלואו ללקוחות".
אבל בד בבד עם ההקפאה באירועי התרבות, בימי הקורונה צבר תאוצה מיזם נוסף של טיקצ'אק: גיבצ'אק - פלטפורמה זמינה ויעילה לגיוסי כספים בדרך של מימון המונים. "כחטיבה נוספת של טיקצ'אק הקמנו את גיבצ'אק. השנה האחרונה כללה הרבה פרויקטים של יזמות בדרך של מימון המונים: אומנים שרצו להוציא אלבום חדש, יישוב או קהילה שרצו לבנות בית כנסת, סבא שביקש את ההתגייסות של הציבור לצורך בניין גן שעשועים לזכר הנכדה שלו, יוזמות של פונדקאות, התרמה לעמותות חסד, סיוע לאנשים שצריכים עזרה, פעילויות חינוכיות - כל אלה הם רק חלק קטן ממגוון המטרות שאנחנו היינו הבמה שלהן לגיוס הכספים מהציבור הרחב. בשנה האחרונה נתרמו דרך גיב צ'אק עשרות מליוני שקלים למטרות השונות. זה דבר אדיר", אומר הורוביץ בהתפעלות.
"את המהפכה הטכנולוגית שעשינו בעולם מכירת הכרטיסים אנחנו מביאים לעולם גיוס ההמונים", הוא מסביר. "המערכת שאני מציע למנהלי הקמפיין היא ברמה הרבה יותר גבוהה ממה שימצאו באתרים אחרים. אנחנו מתייחסים לכל קמפיין, לא משנה מה הגודל שלו, כמו להפקת חתונה. הכול צריך להיות מאורגן. כל קמפיין מאורגן אצלנו על ידי הקמפיינרים הכי טובים שלנו. אסור שביום של קמפיין מימון המונים תהיה פתאום תקלה שתפגע באתר ותביא לאיבוד של כסף רב. המערכת שלנו היא כזאת שהמון אנשים יכולים לסמוך עליה. מבחינת אנשי פיתוח, זו המערכת שיש לה הכי הרבה תמיכה ויציבות".
לא רק מגזר
טיקצ'אק אומנם החלה כיוזמה של צעירים מהציונות הדתית, אבל לא עוצרת בלכבוש את האירועים והכנסים הגדולים של הציבור הדתי־לאומי. את ההצלחה מבקש אלי ברץ להרחיב, לפרוץ גבולות ולהגיע גם אל מעבר לים. "בציבור הסרוג טיקצ'אק היא פלטפורמה מאוד מוכרת, ועכשיו אנחנו נכנסים גם לציבור הכללי. מיזם הטיולים הגדול של בנק הפועלים בחג הפסח האחרון, עם השיווק שעושה לו עדן בן זקן, יושב על הפלטפורמה של טיקצ'אק, כמו חברות אחרות שבוחרות בנו להוביל את הפרויקט מבחינה טכנולוגית. כל אחד שנכנס אלינו לאתר נהנה ממנוע יעיל וזמין, מאורגן, מסודר ומאובטח. וזה קורה לא רק בארץ. עכשיו אנחנו נכנסים לשוק התירות בדובאי, את הכרטיסים לחופשה ניתן להזמין דרכנו. אני לא צריך להיות בדובאי כדי למכור את הכרטיסים לחופשה שם. מפיק אחד משם היה צריך להזמין מערכת להזמנת כרטיסים שמתאים לעבודה בשפה בינלאומית, ידענו לתת להם את השירות הזה והם עושים את זה דרכנו".
עם הזמן למדו הורוביץ וחבריו להכיר את הלקוח הישראלי על רצונותיו ודרישותיו. "הישראלים הם לא פראיירים", הוא אומר. "הלקוחות שלנו רוצים את השירות הטוב ביותר. אנשים מזהים איכות ומקצוענות והולכים עם זה. יש פה דבר מאוד מיוחד בכך שמהמפיקים הכי גדולים ועד לאירועים הפרטיים הקטנים - כל אחד יכול לבוא, לקחת חלק ולשחק במגרש של הגדולים. אני לא מנהל לאנשים את האירוע ואת מכירת הכרטיסים. כל אחד מנהל את זה לעצמו. בעיניי זו ממש מהפכה טכנולוגית שמתחוללת פה בשנים האחרונות. נכון שיש פלטפורמות מקבילות בעולם למה שאנחנו עושים", הוא מציין, "אבל הן לא נותנות את המענה שאנחנו מספקים בצורה המלאה. השירות שלנו הוא הרבה יותר מקיף ונרחב, כזה שאין באף מקום אחר. דווקא בגלל זה אנחנו עובדים בימים אלו על הוצאת המוצר שלנו לארצות הברית ולאירופה. כל ארגון שמפיק אירועי ענק יוכל בשלוש דקות לפתוח פלטפורמה להזמנת כרטיסים. אין צורך בהשקעה אדירה של כספים. ביום העצמאות יש יותר ממאה וחמישים במות בכל רחבי הארץ, שעושים אצלנו את הרישום. יש לנו אפשרות לתת שירותי הרשמה לאירועים קטנים עד 200 איש ללא תשלום, דבר שבקורונה מאוד נצרך, כשהאירועים צריכים להיות מותנים בהרשמה מראש".
גם לגברת בת ה-80
אליסף פרשן, מנכ"ל מוסדות אלון מורה, מספר גם הוא כיצד הפיק מיזם מימון המונים יחד עם טיקצ'אק ונתקל במערכת שעושה הכול להצלחת המיזם, הן טכנולוגית והן אנושית. "יש לגיבצ'אק כמה יתרונות שעושים אותה לסוס מנצח. רמת העבודה שהם מציעים בכל המובנים היא מאוד גבוהה. גם מבחינה חזותית הפלטפורמה יפה, מזמינה ומעוצבת בטוב טעם. אדם שנכנס לאתר כדי לתרום סכום עושה זאת בקלות רבה ובנעימות. התורם נכנס לאתר יפה כשהוא רואה כל הזמן מי התורמים הקודמים וכמה הם תרמו. זה ממריץ לתרום ולתת, נותן לתורם תחושה שהוא חלק ממשהו גדול, זה נראה מרשים.
"לא רק מצד התורמים האתר יעיל ונוח, גם מצד מפיק הקמפיין מדובר באתר נוח. אפשר כל הזמן לקבל דוח מצב, סליקת נתונים. זה יעיל, זמין וממש נהדר. יש להם שירות ברמה הכי גבוהה שיש. הם זמינים בכל דבר שקורה. אין קמפיין שאין בו באמצע תקלות, הפתעות, בעיות שצצות פתאום - הם תמיד זמינים לכל פנייה, לפתרון כל בעיה, הם ממש נותנים תחושה שאתה הקמפיין היחיד שהם עובדים עליו, ואחר כך אתה מגלה שיש להם עוד כמה קמפיינים במקביל. נותנים לי נציג שעובד איתי על הקמפיין וזמין לי בכל זמן, מסייעים עם הסלוגנים, השיווק, המכירה, כל הזמן מייעצים ומדריכים. במהלך הקמפיין, הנציג שעבד איתי הביא לי בכלל בלי שביקשתי חיתוך נתונים, דוחות שאפשר להסיק מהם כל מיני מסקנות. לכל מוסד הם מתאימים את הקמפיין לפי קהל היעד שלו ולפי הדרך הכי טובה של אותו מוסד לפנות לציבור התורמים. הם משקיעים ממש מכל הלב, והתוצאות נראות בהתאם".
אלי ברץ, מנהל הטכנולוגיה והפיתוח בחברה מציין כי "אנשים מתחום הכרטיסים והמערכות נפגשים בתוכנה ולא מאמינים שהמוצר הזה נבנה בזמן כל כך קצר ובמקצועיות שעונה לצרכים בשטח".
מוטי פלדמן, שותף חברה ומנהל המוצר, מספר על שירותים נוספים שנוצרו במהלך הקורונה: "בגלל הגבלות הריחוק החברתי, מרכזי מבקרים שנפתחו בתקופה הזאת תחת מגבלות התו הסגול היו צריכים להגביל את כמות האורחים הנכנסים לשטחם מדי שעה. גן חיות או מוזיאון לא יכלו למכור כמה כרטיסים שהם רוצים לאותו יום ושכל אחד יגיע בשעה שנוחה לו, היה צריך לפזר את כניסת המבקרים לאורך כל היום לשעות שאליהן נרשמו מראש. פנו אלינו המון מקומות שלא ידעו לעשות את זה, ואנחנו אפשרנו להם לקיים את הרישום באופן הזה. אגמון החולה שמוכר מאות כרטיסים מדי יום לאטרקציות ופעילויות שונות, חמת גדר, בתי ספר שדה, עשינו להם סדר", מסביר פלדמן.
"אחד השינויים בציבור החרדי בימי הקורונה היה עלייה בכניסת האינטרנט לבתים. היה לנו מפיק שהרים אירוע לציבור החרדי, שפתח דרכנו את האפשרות לקנות כרטיסים. הוא אמר שבטח לא יהיו הרבה כרטיסים שיימכרו דרכנו, אבל ישמח שתהיה גם אפשרות כזאת. הוא לא האמין כשגילה ש־85 אחוזים מהכרטיסים לאירוע נמכרו דרכנו, ורק 15 אחוזים נמכרו בדרכים המסורתיות".
פלדמן הופתע לגלות עד כמה האתר יעיל גם לאוכלוסייה המבוגרת. "יום אחד הגיעה אלינו אישה מאוד מבוגרת. היא הגיעה אלינו למרכז באופן פיזי ואמרה שהיא רוצה לבטל כרטיס שהיא קנתה. זה היה קצת מוזר לנו, כי אנחנו לא חברה שאנשים באים אליה לחנות. אמרנו לה שניתן לה את הזיכוי על הכרטיס, אבל ביקשנו שתשב אתנו ותראה לנו איך היא משתמשת במערכת. ראינו פתאום איך אישה מעל גיל 80 יושבת ומסתדרת עם המערכת ממש כמו חמאה. אז הבנו שמדובר במוצר עם חוויית שימוש נוחה, יעילה, זורמת מאוד, שלא מותאמת רק לאנשים שמבלים הרבה מול הרשת, אלא גם לבני נוער שלא מבצעים הרבה רכישות באינטרנט וגם לאנשים מבוגרים שלרוב מסתבכים עם טכנולוגיה. זו הייתה הוכחה חיה שהאתר שלנו ממש נוח".