
האם בקיץ הקרוב יוכלו גם אנשים שמתרחצים בבריכות נפרדות ליהנות מהמים הקרירים של הגנים הלאומיים בישראל, או ששוב ייאלץ הציבור הזה להדיר את רגליו ממשאבי הטבע הציבוריים? השאלה הזאת תוכרע בקרוב על ידי היועץ המשפטי לממשלה.
לפני כשנה ביקשה רשות הטבע והגנים לקיים פיילוט של רחצה נפרדת, כדי לבדוק את שיעור הביקוש לרחצה שכזאת באתריה. הרשות שלחה הודעה למנויי 'מטמון', כרטיס הכניסה החופשי לגנים הלאומיים, ובה הודיעה חגיגית על כוונתה: "מכירים את שמורת טבע עינות צוקים-עין פשחה? אחת השמורות היפות בצפון ים המלח המציעה בריכות טבעיות בנוף עוצר נשימה? במיוחד עבור הציבור המסורתי והדתי, יתקיימו במקום במהלך ספטמבר רחצות נפרדות בבריכות נפרדות לגברים ולנשים".
ארבע שעות הוקצו לגברים וארבע לנשים בבריכה אחת מתוך שלוש במתחם. הפיילוט היה אמור להתקיים במשך ארבעה ימים בלבד, אך הצליח לעורר הדים רבים. הוא הועבר בין הקבוצות, הידיעה החלה לעבור מפה לאוזן ומטיילים רבים התכוונו להגיע. אלא שהשמועה הגיעה גם לארגונים שמתנגדים להפרדה מגדרית. אלה פנו למשנה ליועץ המשפטי לממשלה דאז, דינה זילבר, שקטעה את השמחה באיבה וביטלה את הפיילוט. קהל היעד התאכזב מרה וחבר הכנסת משה ארבל מש"ס כינס דיון חירום בוועדה לקידום מעמד האישה. בדיון הסבירה זילבר שהחלטתה אומנם איננה חלוטה, אך היא כבר יודעת לנמק אותה. זילבר טענה שהפרדה שכזאת דורשת הסמכה מפורשת בחוק וכזה איננו בנמצא. היא הטילה ספק בכך שמדובר בצורך של ציבור נרחב ואמרה שהפרדה בבריכות השחייה בגנים הלאומיים מקדמת הדרת נשים. עוד הוסיפה שקיים חשש להרס ערכי הטבע באם תושם מחיצה בשטח הגן. לבסוף היא הערימה נימוק נוסף: עינות צוקים שוכנת מחוץ לקו הירוק ולא ניתן אישור של המינהל האזרחי. המאבק של הארגונים נגד ההפרדה צלח.
"אף אחד לא מבקש למנוע רחצה"
"התחושה שלי נעה בין כעס לשעשוע. כעס, כי לא מתייחסים לצורך העצום של נשים וגברים שצריכים שתתאפשר שחייה בהפרדה, אחרת הם לא יוכלו לשחות, ושעשוע כי אלה שנאבקים באפשרות הזאת מגיעים ממקום של זכויות אדם. יש משהו אבסורדי בכך שאנשים שבאים בשם זכויות מקפחים את הזכויות שלי ושל אנשים רבים". ברכי קרביץ, אישה חרדית שעובדת כמדריכת טיולים לנשים ונערות חרדיות לא באמת משועשעת. הדבר מרתיח את דמה. "פרט לנושא הערכי, לשחייה הנפרדת יש ביקוש עצום. תחשבי על בתי ספר של בית יעקב. התלמידות יוצאות פעמיים בשנה למחנות ובנוסף לטיולים שנתיים. אני תמיד מחפשת להן מקור מים בשביל הכיף, אבל אני לא יכולה לקחת אותן לשמורות טבע וגנים לאומיים, שמא תבוא לרחוץ במים קבוצה שלא מתאימה להן. הברירה היחידה שלנו היא לשכור את כל המקום, ואת זה אנחנו עושים אחרי שעות הפעילות או לפנות בוקר. זה גם עולה יותר וזו גם פרוצדורה מאוד מורכבת. מה ביקשנו? כמה ימים בקיץ כדי לראות אם יש ביקוש, ואז זה יהיה עניין של היצע וביקוש. זה כמו שאי אפשר להגיד לאנשים לא למכור גבינה עם כשרות. משתלם למכור גבינה עם כשרות, אז מוכרים".
ובכל זאת זה לא אותו דבר. ההפרדה ברחצה מונעת ממשפחות או מקבוצות של חברים להגיע ביחד לאתר.
"המושג 'מונע' הוא לא נכון. אף אחד לא מבקש למנוע. מבקשים לתת רבע אחוז ממה שפתוח או להשאיר את מה שפתוח ממילא לשעתיים נוספות, בשביל ההפרדה. זה לא על חשבון המתרחצים האחרים. יש להם את כל סופי השבוע ואת כל הימים האחרים. אנחנו מדברים כאן על שעות ספורות". קרביץ מספרת על פארק מים בכינרת שבו מתקיימות שעות רחצה מעורבות ואחריהן נפרדות, מעטות, לציבור הדתי. "אדם שרוצה להזמין שם מקום בודק מראש באילו שעות מתאים לו להגיע, לפי רצונו. אין היגיון בטענה שאנשים חייבים להיות יכולים להגיע לכל מקום כל הזמן. גם התיירות, כמו מופעי המוזיקה, היא מכספי המיסים של כולנו, ולכולנו מגיע ליהנות ממנה".
אגב, הפיילוט בוטל באופן רשמי אבל המתרחצים שמעו והגיעו. כך סיפר בדיון ההוא מנכ"ל רשות הטבע והגנים, שאול גולדשטיין. "להפתעתנו, ראינו אנשים שמגיעים ממגזרים אחרים. הגיעו בנות לא דתיות, בנות מבתים אחרים כולל נשים מוסלמיות שבאו ואמרו, וואלה, סוף סוף גם אנחנו יכולים לצרוך את המוצר שנקרא מים בטבע. מבחינתנו זה פתח עוד אופציה שלא חשבנו עליה אפילו".
כעת הנושא מונח לפתחו ולהכרעתו של היועץ המשפטי לממשלה. לקראת הדיון בנושא העביר אליו היועץ המשפטי של רשות הטבע והגנים חוות דעת לפיה יש להתיר את הרחצה הנפרדת. היועץ, עו"ד אופיר בר טל, דחה את הקביעה של זילבר וטען: "קביעת שעות לרחצה נפרדת בצורה מידתית וסבירה, תוך מזעור הפגיעה בציבור שאינו מעוניין בה למינימום, אינה מהווה פגיעה בעקרון השוויון, ומשכך אינה מצריכה הסמכה חוקית מפורשת להפרדה זו בחקיקה ראשית". בר טל הוסיף וכתב כי ישנם מקרים שבהם ההפרדה עשויה להיות מוצדקת, ואפילו ציטט את היועץ המשפטי לממשלה שכתב בעבר שלעיתים, לתכליות מסוימות ובהקשרים מיוחדים, יש לאפשר הפרדה מגדרית "ובלבד שההפרדה מקיימת את אמות המידה החוקתיות".
בר טל הוסיף וכתב: "מדובר בפעילות שרק אם תתקיים בהפרדה תאפשר לציבור הנמנע מרחצה שאינה נפרדת ליהנות ממשאבי הטבע הציבורים הללו". בר טל הבהיר עוד שמדובר בשעות מועטות באופן משמעותי ביחס לשעות הפעילות הרגילות של אתרי הרשות, ושההפרדה תתקיים רק במקומות שבהם לציבור שאיננו חפץ בהפרדה תהיה אלטרנטיבה באתר עצמו. "משכך", המשיך וכתב, "צורכי הציבור העלול להיפגע מפעילות נפרדת זו נותרים כמעט ללא כל פגיעה, או לכל היותר פגיעה מינורית וקלושה". בר טל הגיע למסקנה כי המידתיות והסבירות מוקפדים, וכי עקרון השוויון, שהוא מתן האפשרות גם לציבור שמעוניין ברחצה נפרדת ליהנות מהמשאב הציבורי, נשמר.
ברשות הטבע והגנים מחכים, כאמור, ליועץ המשפטי לממשלה. הם מתכוונים להגיש לו בקרוב את התוכניות לפיילוט. הכוונה היא לא להפריד את הבריכות בכל הגנים הלאומיים, אלא במקומות שיכולים לאפשר רחצה מעורבת ונפרדת בו־זמנית. למשל בגן הלאומי גן השלושה (הסחנה) או במקום שבו היה אמור להתקיים הפיילוט, בשמורת הטבע עינות צוקים הסמוכה לים המלח. במקומות האלה פועלות מספר בריכות בו־זמנית, כך שהאתר לא ייסגר בשום שלב למבקרים שמבקשים להתרחץ במעורב. רק אחת הבריכות תוקדש, לפרק זמן מצומצם, לבני אחד המינים.
"הטבע שייך לכולם"
למרות הניסיון לרצות קהל גדול שמדיר את רגלו מאתרי הטבע ובה בעת לא לפגוע בקהל אחר, מתנהל בימים האחרונים קמפיין נרחב נגד הכוונה לאפשר את דריסת הרגל הזאת. ארגון 'הרוב החילוני' החתים עד כה כמעט 30 אלף איש על עצומה נגד מתן האפשרות לשחייה נפרדת והוא משדל את החותמים גם לשלוח מכתב אחיד לשלל חברות כנסת ומקבלי החלטות. "במעיינות ברחבי הארץ גברים אלימים מרחיקים נשים 'כי הם טובלים בעירום לכבוד השבת'; בבירת ישראל מתקיימים אירועים עם הפרדה מגדרית ברחובות הסמוכים לאירוע, ונגד מדיניות העירייה או בית המשפט. אסור לתת יד להפרדה מגדרית תחת רשות הטבע והגנים!" לשון המכתב. הנימוק איננו משפטי או ענייני, אבל הוא צובר תאוצה.
עצומה אחרת יזמה קרני בן יהודה, שפועלת בתוך אתר 'זזים'. העצומה צברה כמעט 40 אלף חתימות ברשת. "בלחץ גורמים דתיים שמטרתם דיכוי נשים וצמצום הזכויות שלנו במרחב הציבורי", כך נכתב, "החליטה רשות הטבע והגנים לקדם חקיקה לרחצה בהפרדה בשמורות טבע. מדובר בתקדים מסוכן ואם הוא ייצא לפועל, עוד ועוד גופים ציבוריים עלולים להפלות נשים בחסות החוק". בהמשך נכתב: "זה הזמן להפעיל על רט״ג לחץ ציבורי. בואו נראה ליועמ״ש אביחי מנדלבליט ולמנכ״ל רט״ג שאול גולדשטיין ששמורות הטבע שייכות לכל המגדרים ושאנחנו דורשות גישה מלאה אליהן בכל שעה מבלי להיות מודרות ומושפלות". האם מישהו שאל את הנשים המופלות לרצונן? ספק גדול.
במשרד המשפטים אומרים כי הנושא נמצא בבירור וטרם הוכרע סופית. "מדובר בנושא הכרוך במורכבות, בשים לב להיבטי הסמכות והשוויון הכרוכים בעניין. אנו עושים את מירב המאמצים למצוא פתרון ובימים אלה ממתינים להתייחסות נוספת מהגורמים הרלוונטיים טרם הבאת הסוגיה להכרעת היועץ המשפטי לממשלה".
מי שעומד מאחורי הפיילוט שכמעט התקיים אשתקד וממשיך לדחוף את הנושא הוא ארגון 'בצלמו' ובראשו המנכ"ל שי גליק. "אם יש 364 ימים בשנה שבהם הגנים פתוחים, השאלה היא אם הציבור החילוני מוכן לוותר על כמה ימים בשנה לטובת הציבור ששוחה בנפרד. אני מניח שאם היו עושים משאל כזה, אנשים היו מוכנים לוותר", הוא אומר.
אבל פרט לכך, קיימת כאן גם שאלה של זכויות. "השאלה היא האם אפשר להגדיר שיש לציבור הדתי זכויות וניתן להגן עליהן. מדברים הרבה על סטטוס־קוו בעניינים האלה. גם דינה זילבר דיברה על כך שאיש לא ביקש את זה ולא עסק בכך במשך עשרות שנים. אבל תראי מה שקורה בכל התחום של זכויות הקהילה הגאה, למשל. הטענה של אלה שמקדמים את הזכויות שלהם היא שהיה עוול במשך שנים ארוכות וצריך לתקן אותו. אז לא ייתכן שדווקא עוולות רבות שנים שהיו כלפי הציבור הדתי לא יטופלו".
את ההחלטה, הוא אומר, חייב היועץ המשפטי לקבל עכשיו, לפני תחילת החופשה הגדולה, כדי שהציבור לא יחמיץ קיץ נוסף. אם היועץ המשפטי יסרב ולא יתיר את הרחצה הנפרדת, מוסיף גליק, הח"כים הדתיים והערבים צריכים לעגן זאת בחקיקה. "הטבע שייך לכולם ולכולם מגיע ליהנות ממנו בצורה שווה בהתאם לאורחות חייהם. אין ספק שניתן למצוא פתרון מידתי ומאוזן שמספר ימים בשנה יהיו בהפרדה".