
השתלות שיניים ממוחשבות הן טכנולוגיה חדישה, הכוללת הדמיה ויצירת סד. השתלה זאת מאפשרת החדרה מדויקת של השתל והחלמה מהירה וקלה יותר מהליך השתלת השיניים המסורתי. למי מתאימה השתלת השיניים ממוחשבת ומה כדאי לדעת לפני שפונים? הכול במאמר הבא.
נעים להכיר השתלת שיניים ממוחשבת
אובדן שיניים עשוי להיווצר כתוצאה מתחלואת חניכיים חריפה, הזדקנות חלל הפה או הזנחה דנטלית חמורה. בעבר הפתרון הרווח היה התקנת שיניים מלאכותיות באמצעות תותב. אך עם התפתחות עולם הרפואה, נכנסה טכנולוגיית השתלת השיניים לשוק ולאחרונה גם השתלת השיניים ממוחשבת.
בעבר השתלת השיניים המסורתית כללה צילומים פנורמיים דו-ממדיים של חלל פיו של המטופל, המספקת תמונת מצב חלקית בלבד. בעוד שכיום התרחב ארגז הכלים של רופאי השיניים עם טכנולוגיה חדשנית בשם "טומוגרפיה". מדובר בטכניקת רנטגן ממוחשבת המבצעת הדמיה תלת ממדית עמוקה של פיו של המטופל, ומעניקה תמונת מצב כוללת של מבנהו האנטומי של חלל הפה, יחד עם צפיפות עצם הלסת שלו.
בהשתלת השיניים הממוחשבת, מוחדרים השתלים לאחר סריקת חלל הפה ויצירת הדמיה של האזורים הגלויים והחבויים. כתוצאה מכך, מתאפשר תכנון נכון של מיקום השתלים והחדרתם באופן אופטימלי. כמו כן, ציפוי השתלים עשוי מתרכובת התואמת לחומרים ביולוגיים הקיימים בפיו של המטופל, מה שמקל על קליטתם ועל תהליך ההחלמה.
שלבי הטיפול
החידוש העיקרי שמציגה השתלת השיניים הממוחשבת, הוא שאינה מבוצעת באמצעות העמסה מיידית של השתלים. במקום זאת, היא כוללת יצירת סד ממוחשב המאפשר לייעל את ההליך ולבצע את ההשתלה ביום אחד בלבד. ניתן לחלק את הטיפול לארבעה שלבים:
1. שלב ההכנה – סקירה רדיולוגית באמצעות מכשור אינטרה-אוראלי שבאפשרותו למפות את חלל פיו של המטופל. במקביל, תוכנות דיגיטליות דוגמת CAD ו- CAMיוצרות תמונה תלת ממדית. תוכנות אלו מעבדות את אופן הכנת השתלים, לרבות המידות הרצויות והמבנה האנטומי המותאם למטופל.
2. בניית תוכנית הטיפול – נעשית באמצעות שימוש בסריקה משלב ההכנה, לשם יצירת הדמיה תלת ממדית מפורטת ומלאה של חלל הפה המטופל – חניכיים, שיניים ועצם הלסת. במהלך שלב זה, מבוצע תכנון תהליך ההשתלה האידאלי והטוב ביותר עבור המטופל. זאת עוד בטרם נכנס אל תהליך ההשתלה.
3. הדפסת סד כירורגי– השלמת תכנון הטיפול והדפסת סד כירורגי, הכולל את מבנה פיו של המטופל ומיקומם הייעודי של השתלים. במהלך הטיפול, יונח הסד הכירורגי בפיו של המטופל וינחה את הרופא בביצוע ההחדרה הכירורגית במקומות המדויקים ביותר.
4. ביצוע השתלת השיניים – לאחר הנחת הסד, יבצע הרופא חתך כירורגי זעיר בחניכי המטופל ולאחריו יחדיר את השתל לעצם הלסת. בתום ההליך, תחל תקופת ההחלמה בהתאם לתוכנית הטיפול.
סיכונים, סיכויים ועלויות
האלטרנטיבה הטכנולוגית של השתלות השיניים הממוחשבות, מומלצת למי שנמצא מתאים להשתלות השיניים הרגילות. כלומר, כל אלו שאינם סובלים ממחסור בעצם הלסת, פציעות קודמות או מגבלות בריאותיות שפוגעות ברקמות בריאות או תהליכי איחוי. במקרים בהם ישנה מחלה או מגבלה המונעת השתלת שיניים ממוחשבת, יש לבחון האם ניתן לבצע השתלה רגילה או לעשות שימוש באחת מהאלטרנטיבות הקיימות בשוק כיום (שתלים זיגומטיים, השתלה בזאלית וכו').
עלות ההשתלה נקבעת בהתאם למומחיותו ובהתאם לניסיונו של הרופא המבצע ולפי כמות השתלים שיידרשו להחדיר לעצם הלסת. בהליך השתלת שיניים בשיטה זו משתתף צוות רפואי מקצועי ומיומן. כמו כן השיטה דורשת שימוש באמצעים טכנולוגיים מתקדמים, התמחות וניסיון רב. מכל אלה נגזר מחיר לטיפול.
חשוב מאוד לעבור השתלת שיניים במרפאת שיניים שצברה ניסיון רב בתחום השתלות שיניים ובביצוע השתלת שיניים ממוחשבת. מרכז רפואי חדשני GARA CLINIC בתל אביב ידוע באיכות הטיפולים המבוצעים בו, בחידוש טכנולוגי, צוות מקצועי וליווי אישי לאורך כל תהליך ההשתלה וההחלמה. ד"ר גרה נשאת, מנהל גרה קליניק, נחשב לאחד מפורצי הדרך בתחומי שיקום הפה ההשתלות הדנטליות וטיפולי השיניים המורכבים. במקביל לעבודתו במרכז, הוא מנהל מספר מרפאות שיניים בארץ ובחו"ל.