
כולנו יודעים שכדי להגיע מוכנים לפגישה עלינו להתכונן מראש - להכין את הנושאים עליהם יש לדון, להכין תוכניות מגירה ורק שהכל מוכן אפשר להיכנס לפגישה ולהכין קפה.
כך גם לקראת שנת השמיטה - עלינו להתכונן מראש בתכנון נכון של הגינה שלנו, כדי שבשנת השמיטה היא תישאר יפה ופורחת.
אז איך מתכוננים?
טיפ ראשון: מעסיקים גנן? תבדקו האם הוא מכיר את הלכות השמיטה. האחריות היא שלכם שבגינתכם יעשו המלאכות המותרות בשמיטה, לא בטוחים? שכרו גנן שעבר הכשרה לקראת השמיטה ומכיר בוודאות את ההלכות.
טיפ שני: הכינו תוכנית שנתית, חשבו איך אתם רוצים שהגינה שלכם תראה במהלך השמיטה. בשמיטה אסור לשתול, ושתילה של צמחים רב עונתיים תבטיח לכם גינה נאה. בחרו פרחים שפורחים בעונות שונות וכך תקבלו גינה פורחת בכל השנה.
טיפ שלישי: כדי שלא תהיה לכם גינת פרא, הערכו מראש למניעת עשבייה בשמיטה, ניתן לחפות את הקרקע עם ניילון ועליו פלריג שחור או לפזר חיפוי של רסק גזם שמצמצם הצצת עשביה. הסירו את העשבייה כבר בערב שמיטה כדי שפחות זרעים יתפזרו על הקרקע ויגדלו בשנה הבאה.
טיפ רביעי: כדי להמנע מדישון בשמיטה, פזרו קומפוסט ודשנים לשחרור איטי לפני השמיטה. חשוב במיוחד בעציצים ואדניות בהם ללא דישון מראש יווצר חוסר במהלך השמיטה. חשוב שהקומפוסט יהיה איכותי ויפוזר באופן אחיד, כדי להימנע מצריבת שורשים.
טיפ חמישי: בצעו תספורת לגינה כבר עכשיו! גזמו ענפים שעתידים להתפתח בצורה מסוכנת, גדר חיה, עצבו את השיחים, כסחו את הדשא, חלק מן המלאכות הללו עלולות להיות אסורות בשמיטה.
טיפ שישי: הקדימו לנטוע עצי פרי, נטיעת עצי פרי מותרת ללא חשש עד לט"ו באב. לאחר מכן הנטיעה אמנם מותרת בתנאים מסוימים, אך אם גוש האדמה יתפורר במהלך השתילה – תאלצו להמנע מלשתול עד לאחר השמיטה... עצי סרק תוכלו לשתול עד ט"ו באלול, ופרחים עד כ"ו באלול.
טיפ שביעי: פקעות זה פתרון נהדר! הטמינו פקעות לפני השמיטה, ובמהלך השמיטה תקבלו פריחה מרהיבה בלי שתצטרכו לעשות דבר: נרקיס, כלנית, ונורית יפרחו לכם בחורף. נץ חלב, בת קאלה, בן חצב, צבעוני, כרכום, סייפן, אירוס, והיפיאסטרום יפרחו לכם באביב!
עכשיו שהכל מוכן - אל תשכחו להזמין אותנו לקפה...
הרב יצחק דביר - מכון התורה והארץ