צרבת. אילוסטרציה
צרבת. אילוסטרציהצילום: Depositphotos

ריפלוקס, או בשמו העברי – מחלת ההחזר הקיבתי–ושתי, הוא מצב רפואי בו תוכן חומצי מהקיבה עולה אל הוושט וגורם לבעיות שונות, אחת הנפוצות והמוכרות שבהן היא צרבת. בנוסף לצרבת עלולה להיווצר כוויה של ממש בושת ובסביבתה, ולגרום לבעיות ארוכות טווח. מה חשוב לדעת בנוגע לריפלוקס צרבת? מהם הגורמים והסכנות? כיצד מאבחנים ומהן דרכי הטיפול המומלצות?

גורמים לריפלוקס וצרבת

את המקרה הנפוץ והקל יותר של צרבת חולפת כולנו מכירים, וחווים אותה לעיתים כשאנחנו אוכלים יותר מדי מאכלים שמנוניים ו/או חריפים, כתוצאה מהריון או השמנה (עקב לחץ פנים בטני על הקיבה) וכתוצאה ממחלות שונות.

כל הגורמים הללו גורמים כאמור גם לריפלוקס, אך ניתן למנות ברשימה זו מספר גורמים פוטנציאליים נוספים דוגמת בעיות בפינוי מזון מהקיבה בעקבות סכרת ומחלות נוספות, בעיות ועיכובים בפינוי מזון מהוושט כתוצאה מירידה בכמות הריר המופרש על ידי הוושט ואף תרופות מסוימות הגורמות את התופעה, דוגמת תוספי ברזל מסוימים, משככי כאבים דוגמת איבופרופן, תוספי אשלגן, אנטיביוטיות מסוימות ועוד.

גם מזונות "חזקים" דוגמת קפה, שום ובצל, מזון חריף ו/או מטוגן, פירות הדר ושוקולד יכולים לגרום לריפלוקס וצרבת.

כאמור, מלבד לחוסר נוחות אשר עלול להימשך זמן מה במקרים מסוימים, ריפלוקס עשוי ליצור גם כוויות פנימיות של ממש ולגרום לשלל בעיות ארוכות טווח דוגמת כיבים ודלקות, ובמקרים חמורים אף לגידול ממאיר בוושת. כל זה מצריך כמובן אבחון וטיפול במצב, כאשר טיפול תרופתי (ובמקרים מסוימים גם ניתוח) יכולים לפתור את הבעיה.

אבחון ודרכי טיפול בריפלוקס

על מנת לטפל בריפלוקס כהלכה ובזמן יש קודם כל לאבחן את הבעיה. מומלץ לגשת לרופא לאבחון במידה וסובלים מצרבות חוזרות ונשנות, קשיים וכאבים בבליעה, ירידה בלתי מוסברת במשקל, הקאות, דימות בהקאה ו/או בצואה וכאבים באזור הבטן העליונה.

רופא המשפחה שלכם יוכל לאבחן האם אתם סובלים מריפלוקס באמצעות בחינת התסמינים שאתם חווים, כמו גם בדיקה גופנית. במקרים מסוימים ינסה הרופא לרשום תרופות מסוימות, ובהתאם למידת ואופן ההשפעה שלהן יוכל לצמצם ולמקד את האבחון, עד שיגיע לאבחנה מפורטת.

במקרה בו אובחן ריפלוקס קיימות דרכי טיפול שונות כאמור – אחד החלקים החשובים ביותר בטיפול הוא שינוי של מנהגים ואורח חיים, על מנת למנוע מהיווצרות של רעלים וחומרים בלתי רצויים בקיבה ובוושת להרגיל את הגוף לפנותם מהקיבה בצורה יעילה יותר. שינויים אלו יכללו כמובן מעבר לתזונה טובה יותר והימנעות ממאכלים חריפים/מטוגנים/שמנוניים וכיוצ"ב, הימנעות מאלכוהול ועישון כמו גם מארוחות גדולות ומאכילה בשעתיים שלפני השינה, הימנעות משכיבה מיד לאחר הארוחה ועוד.

במקרים מסוימים ירשום הרופא גם טיפול תרופתי, אשר בשילוב עם שינוי אורחות החיים אמור לסייע למגר את הבעיה לחלוטין. טיפול זה עשוי לכלול שימוש בתרופות סותרות חומצה תרופות ממשפחת סותרי המימן, אשר נרשמות במקרים קשים יחסית ומונעות הפרשה של חומצה לקיבה.

היכנסו לכתבות נוספות בנושא צרבת וריפלוקס באתר מדברים מהבטן – פורטל בעיות עיכול המציג מגוון כתבות מקצועיות בתחום.