
בארץ תופעת ה"סיבלוט" בהחלט התפתחה בשנים האחרונות, ובפייסבוק תוכלו למצוא קבוצות סאבלט לכל איזור, כולן פעילות ומקשרות בין מציעים ומחפשים, אם זה נופש לכמה ימים, סאבלט לחודש כתקופת מעבר, ולתקופות ארוכות יותר.
אולי בשל יוקר תעריפי התיירות, נראה כי הישראלים מצאו פיתרון חלופי: אם אתה גר באיזור קרוב לים, קרוב לטבע, בעיר גדולה, קרוב לאטרקציות, ואתה נוסע לכמה ימים, למה לא להרוויח בין 200-800 שקל ללילה? אלו המחירים הממוצעים.
במאמר הבא נענה על השאלה למה לא, או כיצד כן יש לעשות זאת כמו שצריך, על מנת לא להגיע למצב של פינוי שוכר מדירת סאבלט.
פינוי שוכר מדירת סאבלט - מה זה "סאבלט" בכלל?
מקור הביטוי סאבלט הוא באנגלית, פירוש המילה סאבלט הוא דייר משנה. נסביר מה המשמעות של סאבלט במובן הפשוט והיומיומי, ובמובן החוקי והמשפטי.
סאבלט פירושו שדייר שמתגורר בבית או דירה מסוימת, בין אם הוא בעל הבית או לאו, נוסע מביתו לתקופה קצרה של כמה ימים עד כמה חודשים, ו"מסאבלט" אותה לדייר זמני. כלומר, הרכוש נשאר בבית, לשימושו של דייר המשנה.
מבחינה חוקית ומשפטית, נתרגם את מה שכתבנו לעיל: סאבלט הוא השכרת נכס לדייר משנה, לתקופה קצרה ברוב המקרים. ההשכרה נעשית על ידי הדייר הראשי, בין אם הוא בעל הנכס או לאו, ואם אינו בעל הנכס, אגב, יש סיכוי כי בעל הנכס כלל אינו מודע לכך שמתבצע סאבלט בביתו.
דייר המשנה משלם סכום כסף שמוסכם מראש לדייר העיקרי, עבור תקופה שגם כן הוגדרה מראש. אז מה הבעיה?
מה המוקשים בהשכרה נוסח "סאבלט"?
הבעיה העיקרית בהשכרה נוסח סאבלט היא שכמעט בכל המקרים, אין חוזה כתוב ומוסכם על הצדדים, בנוגע להשכרת הנכס והשימוש בו. הבעיה העיקרית הזו עשויה לגרור שלל בעיות נוספות:
1. מי אחראי במידה ורכוש או ציוד בדירה נפגם?
2. מה עושים במידה ודייר המשנה לא יוצא מהבית לאחר שהסתיימה תקופת הסיבלוט?
3. מה עושים במידה ודייר המשנה לא משלם? במקרים רבים התשלום נעשה "במקום".
4. מה עושים אם דייר המשנה הביא כלב ועכשיו כל הבית מלא שערות?
הבעיה העיקרית בסאבלט היא שמדובר בהשכרת דירה לכל דבר, ללא חוזה או הסכמה בכתב של הצדדים. ברוב המקרים נוכל למצוא תכתובת בוואטס אפ עם הזמנה. ברגע שאין הסכם כתוב שמגדיר לכמה זמן דייר המשנה נכנס, התוצאה היא פרשנות אינסופית, וזה בהחלט עשוי לעורר קשיים בהמשך.
מה האמצעים בחוק להתגבר על המוקשים?
יש אידיאל ויש מציאות. באידיאל, אם להסתכל על הדברים מבחינה חוקית, הכי טוב לחתום על חוזה של שני הצדדים, להגנה מקסימלית ועל מתנ להימנע מחיכוכים ואי הנבות בהמשך.
במציאות, ההתנהלות בארץ רחוקה מכך. אנשים לא באמת חותמים על חוזים לפני שהם נכנסים לסאבלט. מה כן אפשר לעשות? הנה מספר הצעות:
אם אתם נוסעים הרבה ומציעים את ביתכם לסאבלט בתדירות גבוהה – כדאי מאוד להכין נוסח של חוזה קצר, קליט ואינו מכביד, שכן ניתן לקריאה על ידי הצד השני, ושומר על כל הזכויות והחובות של שני הצדדים.
בחוזה הזה תמלאו בכל פעם מחדש את התאריכים של הסאבלט, את המחיר, ונתונים משתנים נוספים. תוכלו לבקש מהשוכרים לאשר את החוזה גם ללא הדפסה וחתימה, הוא עדיין תקף, כל עוד השם המלא שלהם מופיעו ותיעוד לאישור שלהם.
מומלץ מאוד כמובן שאת החוזה תכינו באמצעות עורך דין מומחה במקרקעין ובהשכרות מסוג זה.
ואם בכל זאת נתקענו – כיצד מתבצע פינוי שוכר מדירת סאבלט?
אם בכל זאת הגעתם למצב בו סיכמתם עם דייר משנה שהוא יכול לגור בדירתכם לתקופה מסוימת, אשר הסתיימה, והדייר אינו מתפנה, אזי מגישים תביעה לפינוי מושכר בדיוק כדין פינוי שוכר מדירה שאינה סאבלט. מה הכוונה?
המחוקק קבע הליך קצר ומיוחד שמטרתו לדון בסוגיית פינוי דייר, על פי הוראות פינוי מושכר בפרק ט"ז לתקנות סדר הדין האזרחי. ההליך הזה מאפשר לקבל פסק דין תוך חודשים ספורים, ובחלק מהמקרים תוך 60 יום.
אולי נשמע ארוך, אבל זה בהחלט הליך מזורז. לאחר שניתן פסק דין, בעל הנכס יכול לדרוש מהשוכר לפנות את הדירה, ואם השוכר עדיין לא מפנה, אפשר לממש את פסק הדין באמצעות הלשכה להוצאה לפועל.
חשוב מאוד לקבל ייעוץ משפטי מהרגע בו דייר המשנה בסאבלט מסרב להתפנות, או כאשר מסרב לשלם. אם מיציתם את כל האפשרויות מול הדייר, בעזרתו של עורך דין, אזי ההמלצה היא להגיש תביעה לפינוי שוכר בהליך מהיר.