ציון אברהם אבינו
ציון אברהם אבינוצילום: דוברות חברון

לאורך הדורות הייתה העיר חברון מוקד עלייה ליהודים רבים, שהגיעו בעיקר למערת המכפלה. רבים נוטים לחשוב שקבר האבות הוא המהות של העיר חברון, אבל חשוב לציין שחברון היא הבסיס הקדום הראשון, הזהות והמהות היהודית, נקודת היסוד של האחיזה היהודית בארץ ישראל, מאז שאברהם אבינו התיישב בה לראשונה וקנה מעפרון את חלקת הקבר.

"בחודש אלול ובימים הנוראים היה מרגש מאוד לראות את האלפים שהגיעו מדי יום להתפלל במערת המכפלה", מספר ד"ר נעם ארנון, דובר היישוב היהודי בחברון וחוקר מערת המכפלה. "אני כל פעם הוא צריך לשכנע את עצמי מחדש שזה אמיתי שכל כך הרבה אנשים מגיעים להתפלל במקום המקודש הזה, עטופים בטליתות ומחוברים לבורא ולאבותינו. אחת המטרות הגדולות שלנו היא שיגיעו כמה שיותר אנשים להתפלל, לחוות ולהכיר, ואנחנו כבר מתחילים בהכנות לשבת חיי שרה שמושכת אליה יהודים רבים מדי שנה בשנה".

מערת המכפלה היא מקום קבורתם של האבות והאימהות העם היהודי - אברהם ושרה, יצחק ורבקה, יעקב ולאה. על פי הזוהר הקדוש, המקום נחשב לפתח גן עדן ולאתר השני בקדושתו אחרי הר הבית. כבר בספר בראשית אנו למדים שאברהם אבינו עובר ממקום למקום, מצפון לדרום, נגבה, מצרים, בית אל וחזרה לחברון - ובשום מקום לא כתוב "וישב". המקום היחיד שבו הוא מתיישב במגורי קבע הוא חברון. מכאן שחברון היא הבסיס היהודי הקדום הראשון, נקודת היסוד של האחיזה היהודית בארץ ישראל, הקניין הראשון של קבר בארץ ישראל, קבורת האבות והאימהות ומקום הברית. כל אלו יוצרים את החיבור הנצחי בין העם לארץ המתחיל בחברון.

לפני כאלפיים שנה בנה המלך הורדוס את המבנה המרשים כמקום תפילה וזיכרון על קברי האבות והאימהות. במשך שבע מאות שנות הכיבוש המוסלמי נאסרה כניסת יהודים ונוצרים למבנה. זכינו והכניסה הותרה שנית בדורנו, אחרי שחרור המקום בידי כוחות צה"ל במלחמת ששת הימים. הרב גורן זצ"ל זכה להיות היהודי הראשון שמניף את דגל ישראל במערת המכפלה, ומאז הדגל מונף שם בגאון. ארנון: "במציאות שלנו כאזרחי מדינת ישראל יש ממד חשוב ומשמעותי של חיבור המדינה לשורשים העמוקים, ועל כן מערת המכפלה הפכה לאתר המורשת היהודית ההיסטורי המשמעותי ביותר. בזכות היישוב היהודי בחברון יש לנו היום גישה חופשית למערת המכפלה, וזאת לצערנו בניגוד לקבר יוסף למשל, שאין יהודים סביבו, והכניסה אליו מותרת רק פעם בחודש ובשיירות. מי שמגיע למערת המכפלה חושב שהוא רק נוסע להתפלל בקבר אבות האומה, אבל המשמעות של המקום היא הרבה יותר עמוקה. זה נס גדול שיש יהודים במקום. יש פה ממד היסטורי עצום, זה ממש היכל הזיכרון הלאומי. הר הבית, לצערנו, נחרב, אך מערת המכפלה עומדת שלמה ופעילה כבר אלפיים שנה. זו הזדמנות נדירה לחוות חוויה של הימצאות במבנה שקיים מאז בית שני, חוויה שמי שמבין אותה לא יכול להפסיק להתפעל ולהתרגש ממנה".

ארנון, כיום אב לשמונה, גדל במושב שדה ורבורג, ילד דתי במושב חילוני. לחברון הגיע אחרי מלחמת ששת הימים וחש חיבור רוחני למקום. מאז הוא שם פעיל בהרבה תחומים. לאחרונה קיבל את הדוקטורט שלו מאוניברסיטת בר אילן על חקר מערת המכפלה מראשיתה ועד שלהי העת העתיקה. לדבריו, היה חשוב לו שמערת המכפלה לא תהיה על מדף הספרים רק כספר פולקלור ואגדות, אלא גם כמחקר אקדמי היסטורי וארכאולוגי. לפני כ־40 שנה הוא זכה, יחד עם מדריכי מדרשת חברון, לגלות מערה כפולה תת־קרקעית נוספת. ארנון: "מצאתי את עצמי זוחל בין עצמות של בני אדם, חוויה לא פשוטה. מצאנו כלי חרס מתקופת הברזל. הרגשתי שאנחנו זוכים לחוויה רוחנית היסטורית ומדעית. יש במערה אנרגיות אדירות, זו אחת החוויות המרגשות ביותר, לדעת שהיו שם יהודים בזמן התנ"ך והשאירו לנו את הכלים שנגלה אותם אחרי שלושת אלפים שנה. זו זכות גדולה שאני מודה עליה, ובזכותה זכיתי להשלים את המחקר שלי על מערת המכפלה, ששמה, אגב, ניתן לה על פי המסורת כנראה בגלל המערות הכפולות, או בשל הזוגות הקבורים בה".

כיום מחולקת מערת המכפלה לחצי מוסלמי וחצי יהודי, ואין מעבר או חיבור ביניהם. ישנם עשרה ימים בשנה שבהם היהודים מקבלים כניסה לכל הבניין (גם לצד המוסלמי) - בראש השנה, ביום הכיפורים, בראש חודש אלול, בשבת חיי שרה, יומיים מחול המועד פסח, יומיים מחול המועד סוכות ויום אחד בעשרת ימי תשובה. בחול המועד סוכות יתקיימו תפילות מוזיקליות המוניות עם נגנים, זמרים וחזנים, יתקיימו הופעות גדולות וכן יגיעו רבנים להרצאות. מדריכים של מדרשת חברון ושל רשות הטבע והגנים יקיימו סיורים מודרכים באזור, ומומלץ מאוד לטייל בתל חברון ולבקר במוזיאון 'לגעת בנצח' בבית הדסה. במוזיאון מיצג אור־קולי אומנותי ומיוחד המספר את הסיפור של חברון ומערת המכפלה.

מאחורי פעילות מערת המכפלה עומד מערך שלם של עובדים: הלל הורוביץ, מנכ"ל הוועדה המוניציפלית חברון, אורי קרזן, מנכ"ל האגודה לפיתוח חברון ועוד רבים, עם צוות מסור ומגויס שעוסק בניהול, פיתוח וארגון אירועים ובשמירה, במטרה לחבר את עם ישראל לחברון עיר האבות.

מערת המכפלה פתוחה מדי יום בתקופת שעון החורף מ־4:00 ועד 21:00, ובתקופת שעון הקיץ מ־4:00 ועד 22:00. המקום מאובטח וניתן להגיע, לבקר ולהתפלל באופן חופשי. אפשר לקיים במקום אירועים ושמחות בתיאום מראש.

לתיאומים ובירורים נוספים: מנהלת מערת המכפלה - 050-6477744, 050-6477776.