
עד לפני חודשים אחדים אזור יהודה ושומרון ברובו חי על תשתית האינטרנט הרגילה הפשוטה. בלא מעט יישובים סבלו מהמצב הזה, במיוחד בתקופות הסגר, כשמהירויות הגלישה יכולות להגיע ל-5 מגה ואף פחות מכך בעוד באזורים רבים במרכז מגיעים למהירויות גלישה של 500 מגה ועד ג'יגה בבתים.
בטפטוף שהפך לגשם החלה בשורת הסיבים להגיע אל מעבר לקו הירוק, וכעת קבוצת נט־פייבר, המשותפת לאינטרנט רימון, חברת ׳טלראן׳ וחברת X-Fiber, עתידה לחבר סיבים אופטיים לחלק ניכר מהבתים בהתיישבות ולצרף אותם למהפכה שתאפשר גם להם – כמו לכל אדם במרכז הארץ – לגלוש במהירות שיא באינטרנט.
החברה המשותפת מציעה למי שיהיו מעוניינים להתחבר לתשתית הסיב האופטי ליהנות ממהירויות גבוהות של עד 1 ג'יגה וכן מציוד קצה מתקדם לבית שיאפשר קליטת WiFi חזקה. המצטרפים יוכלו לבחור בין אינטרנט מהיר על גבי סיבים אופטיים ובין אינטרנט מסונן מהיר על גבי סיבים אופטיים שאותו יספקו באינטרנט רימון.
שתיים מהמועצות המרכזיות הגדולות באזור - המועצה האזורית בנימין והמועצה האזורית גוש עציון - כבר חתמו עם החברה על פריסת הרשת ביישוביהן, ומועצות נוספות עתידות לעשות זאת בשבועות הקרובים במטרה להגיע לעשרות אלפי לקוחות.
יריב פאר, מנכ"ל אינטרנט רימון, מסביר כיצד התהוותה החברה המשותפת נט־פייבר שתוביל את המהלך כולו. "בסוף יש כאן צורך בשתי יכולות עיקריות: היכולת לפרוס בזמן סביר את התשתית למאסה של יישובים, וצריך כאן ידע וצוותי עבודה מנוסים. היכולת השנייה ואף יותר משמעותית היא לנהל ולתחזק את התשתית בצורה מקצועית ואחראית, שכן התשתית הזאת אמורה לשמש לאורך שנים את התושבים בבתים ובמבנים הציבוריים ביישובים השונים. לשים כבל באדמה זו חוכמה אחת, אבל אחר כך צריך לתחזק את כל המערך הזה".
לדברי פאר, זו החוזקה שממנה יצא הפרוייקט לדרך. "אנחנו באינטרנט רימון נותנים היום שירות לכ־100 אלף לקוחות, ועם כל הניסיון שלנו הבנו שכדי להצליח במיזם הזה אנחנו חייבים שותפים בעלי ניסיון בתחום הזה שידעו לתחזק ולנהל את הרשת 24/7. יש על הכתפיים שלנו המון אחריות בעניין הזה. לכן לקח לנו זמן למצוא שותפים שיש להם את הגב הפיננסי, היכולות, הידע, הכישורים ובעיקר הניסיון".
הוא מתאר את התהליך של מציאת השותפים המתאימים. "לפני כשמונה חודשים חברנו ל'טלראן', אחרי שפנו אלינו לא מעט מזכירי יישובים מהפריפריה וביקשו מאיתנו לסייע להם לפרוס סיבים, לאחר שהקורונה הותירה בתי אב רבים עם תקשורת איטית שלא אפשרה ללמוד ולעבוד מהבית".
"באופן טבעי קל יותר לפרוס תשתית במרכזי ערים, בבניינים רבי קומות שבהם יש מספר גדול של לקוחות מאשר ביישובים ובפריפריה. למדנו את הנושא לעומק ונפגשנו עם לא מעט שחקנים בשוק התקשורת. מתוך ההבנה מהי תקשורת ומה גודל הפרויקט, המורכבות שלו והיקף הצרכים, כולל שימוש ביטחוני בחלק מהיישובים, החלטנו לחבור ל'טלראן', שהיא חברה עתירת ניסיון עם יותר מ־150 קיבוצים בארץ ויותר מ־40 אלף בתי אב שהם חיברו בפועל לסיבים ברחבי הארץ. הבנו שהם יהיו השחקן שאיתו אפשר לשלב כוחות במשימה הזאת", הוא מוסיף.
ואז הגעתם למסקנה שדרושה לכם גם צלע שלישית.
"התחלנו להיפגש עם הנהגת היישובים והבנו שהאתגרים ביהודה ושומרון אינם מסתכמים בלהניח תשתית אלא יש צורך בהיכרות עם השטח, הקרקע וההבנה היכן ניתן להניח סיב והיכן ניתן לחבר בין היישובים. כאן שילבנו כוחות גם עם חברת Xfiber שיש לה ניסיון רב בתחום התקשורת ביהודה ושומרון והיא מכירה היטב את השטח. השילוב של שלושת הכוחות יצר סינרגיה נהדרת, חזקה ויציבה עם ניסיון גדול והבנה בשירות".
"כמובן שלקוחות רימון יוכלו ליהנות גם מאינטרנט מהיר מסונן, אבל לצורך המיזם הקמנו קבוצה חדשה עם מוקד שירות ייעודי וקראנו למיזם Net Fiber. זה פרויקט גדול מאוד, וכאשר סופרים את כמות היישובים והמועצות שבהם אנחנו מתמודדים או כבר זכינו, מבינים את גודל ההשקעה. אנחנו בסופו של דבר מעמידים כאן קבוצה יציבה שתוכל לתת אינטרנט מעולה עם שירות מעולה. אחד היתרונות של הפריסה שאנחנו בונים הוא בגיוס אנשי שירות מקומיים מהיישובים עצמם, כדי לאפשר נוכחות וזמינות של טכנאים באופן שייתן חוויית שירות אחרת ממה שהיו רגילים לה עד כה".
מקסימום מהירות, מקסימום יציבות
אמנון ליטבק, מנכ"ל טלראן תקשורת, מסביר מה מביא את החברה שלו לפרויקט העצום הזה. "בעשר השנים האחרונות פרסנו סיבים אופטיים בכ־150 קיבוצים בתצורה של סיב עד הבית, והיינו הראשונים לעשות זאת בישראל והגדולים בתחום, עד שנכנסו חברות התקשורת הגדולות אחרינו".
"יש לנו כיום כ־40 אלף בתי אב שמחוברים בכל הקיבוצים ברחבי הארץ לסיב אופטי כשאנחנו מנהלים את כל הלקוחות הללו, נותנים שירות מסביב לשעון ומבצעים גם את פריסת התשתיות כולל תמיכה טכנית ותמיכה טלפונית", הוא מוסיף.
מה בעצם היתרון של הסיבים?
"סיב אופטי אינו מוגבל במהירות. כשאני פורש אותו, ההתניה שלי היא בסופו של דבר יחידת הקצה. אם היחידה תומכת במהירות של עד ג'יגה אחד – זה מה שהוא יקבל. אם היא תתמוך בעשרה ג'יגה – הוא יקבל את המהירות הזאת. ביישוב אנחנו מקימים מוקד שאליו מגיע הסיב האופטי ובדרך כלל בכניסה ליישוב ביו"ש מדובר בבזק. אם הם ייתנו לי שני ג'יגה, אני אוכל לתת עד ג'יגה בערך לכל אדם. בסיב אופטי מה שחשוב מאוד לצד המהירות זו היציבות".
"בקווי הנחושת שהיו בשימוש עד היום אתה תלוי בגורמים שונים: המרחק מהמוקד שאליו מגיע הכבל, מזג האוויר גורם לשינויים, קורוזיה במקומות שונים בצנרת יכולה לפגוע ביציבות הקו ואפילו חיבורים רופפים שמאוד אופייניים לנחושת שהיא יותר עתיקה, כל זה משפיע על המקצבים. בסיב אופטי זה לא קורה. יש בו שני מצבים – עובד ולא עובד. המצב הבעייתי היחיד יכול להיות במקרה שנקרע הסיב וזה מצב נדיר מאוד. איכות השירות שאפשר להבטיח בסיב אופטי היא שונה לגמרי מרמת ההתחייבות לאיכות בכל תצורה של קווי נחושת, שזה מה שיש בדרך כלל היום בשומרון".
מדברים על אינטרנט מהירמאוד. במה תלויה המהירות?
"ההולכה של הסיב האופטי בשומרון נעשית רק על ידי בזק. אנחנו מתלבשים על גבי הסיב של בזק ומעבירים את התוכן באמצעות ספק האינטרנט של רימון, אשר מחובר כיום למקומות אחרים בעולם בשלושה כבלים תת־ימיים ומחזיק בחוות השרתים שלו מערכת של נטפליקס, גוגל ויוטיוב ופייסבוק כדי להאיץ את מהירות הגלישה לצרכן. היכולת שלנו היא לנהל את זה באופן שבו כל אחד מהמשתמשים יוכל לקבל את מקסימום המהירות בהתאמה לחבילה שירכוש".
ישראל אליצור, מנכ"ל אקס פייבר, מסביר מה המומחיות של חברתו בתוך הפרויקט הזה. "אנחנו מכירים היטב את השטח ביהודה ושומרון, וגם את הלינקים האלחוטיים, מעצם היכרותנו את השטח בשני היבטים: הפיזי וגם הקשר לאנשים. הקמת תשתיות תקשורת ביהודה ושומרון, בבנימין ובגוש עציון היא הציונות של שנת 2021".
"אקס פייבר גאה לקחת חלק בהקמת התשתית החדישה באזורים הללו, ואין לי ספק כי בזכות ההיכרות שלנו עם שטחי יו"ש נעמוד בכל אתגר הנדסי על מנת להביא את האינטרנט המהיר לכל בית ברחבי ההתיישבות", אומר אליצור.
אתה מדבר על לינקים שאתם יודעים לעשות. בוא תסביר לנו מהו לינק בהקשר הזה.
"יש מקומות שקשה יותר להגיע אליהם בסיב פרוס ואז צריך להעביר את הרשת בלינק אלחוטי שייתן את אותו כוח של רשת לצרכן, וזה משהו שאנחנו יודעים לעשות היטב".
בגוש עציון ובבנימין כבר בחרו ב'נט פייבר'
גם ראשי המועצות מרוצים מאוד משיתוף הפעולה שנוצר. ראש המועצה האזורית בנימין, ישראל גנץ, חושב שמדובר בבשורה עצומה. "זו ציונות אמיתית. זו בשורה גדולה לתושבים. חוויית החיים בבנימין תשתפר, התלמידים יוכלו ללמוד מרחוק אם צריך, יהיה ניתן לעבוד מהבית ולהקים עסקים מתקדמים ביישובים שיזכו לאינטרנט איכותי ובלי עיכובים. אני רוצה לאחל הצלחה לחברות היקרות במשימות הביצוע ביישובים. התושבים מחכים לכם".
"בקרוב נזכה לתנאים ראויים של אינטרנט מהיר מהטובים ביותר בישראל. עמלנו חודשים רבים להבאת בסיס להתקנת הסיבים וכעת החזון הופך למציאות", מוסיף גנץ.
ראש המועצה האזורית גוש עציון, שלמה נאמן, מציין כי מבחינתו החתימה עם נט פייבר היא אבן דרך בהתיישבות. "חתמנו הסכם היסטורי משותף לשבעה יישובים לפריסת סיביים אופטיים. זהו שלב חשוב בשיפור תשתיות התקשורת באזורנו. מגיע שאפו ליישובים ולמזכירים: תקוע, נוקדים, אלון שבות, נווה דניאל, כפר אלדד, הר גילה ואלעזר שהצטרפו ליוזמה, נכנסו לעובי הקורה וקידמו במהירות ובמקצועיות את מהפכת הסיבים".
לדברי נאמן, "הצעד הבא הוא לבנות מודל שיתאים ליתר היישובים בדגש על היישובים הקטנים והמרוחקים יותר, הן מבחינה גיאוגרפית והן מבחינת אמצעים. אנחנו ממשיכים לעבוד במלוא המרץ על מנת שכל תושבי הגוש יוכלו ליהנות מהשירות שמגיע לכולנו".
יצחק פריד, סגן ראש המועצה האזורית גוש עציון, מוסיף: "הרצון שלנו הוא להגיע לכל היישובים – גדולים וקטנים, קרובים ורחוקים. אנחנו מקדמים לצד האפשרויות ביישובים הגדולים במועצה גם את האפשרויות ליישובים הקטנים. נפעל כדי שהבשורה של הרשת המהירה תגיע לכל יישובי גוש עציון".
יגאל להב, ראש מועצת קרני שומרון, שמצטרפת גם היא למהפכה, מציין כי את הצורך בסיבים זיהה כבר לפני כמה שנים. "בתוך קרני שומרון פרסנו כבר 11 קילומטרים של סיבים אופטיים, במקור מסיבות ביטחוניות, וכיום מתברר שזה השתלם לנו מאוד כי זה יקל על החברה שתפרוס סיבים שישפיעו על כל בית ובית".
"עלה צורך מאוד גדול של התושבים לשדרג את התשתיות, ובעיקר תקופת הקורונה חידדה את הדרישה לאינטרנט חזק, יציב ומהיר, ועכשיו נוכל לספק את השירות הזה", מציין להב.
עוברים לעולם חדש של תקשורת
יריב פאר לא מסתיר את החשיבות שיש לדעתו למיזם וליכולת שלו לשנות את ההתיישבות מקצה לקצה. "אנשים צריכים להבין שמעבר לקבוצה, לשירות, לכוח האדם הייעודי שהוגדר למשימה, עצם המעבר לסיבים אופטיים זה ממש לעבור לעולם אחר בתחום התקשורת. עד היום השתמשו בתשתיות נחושת, טכנולוגיה ישנה עם המון נקודות כשל שהובילה גם להורדת המהירות לצרכן הקצה. כשעוברים לסיבים אופטיים המהירות יציבה ונקודות הכשל כמעט לא קיימות, זה כמו לחיצה על דוושת גז מאפס למאה. לקוחות שיעברו לסיבים ייהנו מאינטרנט מהיר מאוד ובעיקר משקט נפשי של עמידות התשתית".
ויש גם משמעות לראשוניות ולהצטרפות בשלב מוקדם של הפרויקט.
"נכון, אני רוצה לעודד את התושבים להצטרף למיזם מההתחלה. אני רוצה לומר למי שמתלבט: זו טכנולוגיה אמינה במיוחד ואיכות הרשת היא גבוהה מאוד. המשמעות בהצטרפות למיזם מתחילתו, כמובן פרט לשוני בעלות הכלכלית של חיבור הלקוחות בהתחלה, היא שלנו תהיה מוטיבציה להקצות שם יותר כוח אדם לפריסה".
"לפרויקט יש היערכות הנדסית ותכנונית עוד לפני הגעה ליישוב, ואחר כך תכנון איך פורסים בכל יישוב, היכן צריך לינקים ואיך מגיעים לבתים. ככל שהתושבים יירתמו יותר ויירשמו בהרשמה המוקדמת הם יוכלו ליהנות מהתקנה ללא עלות וכן להאיץ את תהליך הפריסה אצלם ביישוב, שכן הם יאפשרו לנו להגיע אליהם כשאנחנו כבר עובדים בשטח. תושבים שיצטרפו מאוחר יותר יצטרכו לשאת בעלות כלכלית נוספת, שכן צוותי המתקינים שפעלו באופן אינטנסיבי ביישוב כשמסת הלקוחות הראשונה התחברה כבר לא יהיו שם וטכנאי יצטרך להגיע במיוחד. אני מציע לכולם להירשם בשלב הראשון ואנחנו מתחייבים להביא להם אינטרנט הכי מהיר במחירים אטרקטיביים יותר אפילו מאשר במרכז".
אבל מבחינתך זה לא רק ביזנס, זה יותר מזה.
"פרט לצד הכלכלי, הקמת הסיבים ביהודה ושומרון היא אמירה של ציונות וריבונות – שאנחנו כאן כדי להישאר. הנחת הסיבים היא עוד נדבך בהשלמת החזון הציוני, כי גם לתושבי יהודה ושומרון מגיע להיות חלק ממהפכת האינטרנט המהיר", מסכם פאר.