צחי הנגבי
צחי הנגביצילום: מרים אלסטר, פלאש 90

יו"ר ועדת חוץ וביטחון של הכנסת, חבר הכנסת רם בן ברק, טוען כי היועצת הפרלמנטרית שלו, זו שהצטלמה עם תומכי טרור, לא נחשפה למידע כלשהו הנוגע לוועדת חוץ וביטחון, שכן מדובר ביועצת פרלמנטרית לענייני חקיקה ולא מעבר לכך.

השר לשעבר צחי הנגבי, מי שהיה בין תפקידיו גם יו"ר ועדת חוץ וביטחון מתייחס בראיון לערוץ 7 לאפשרות שאכן קיים חיץ מוחלט בין העוזרת הפרלמנטרית של היו"ר לבין המידע לו הוא נחשף בדיוני ומסמכי הוועדה.

לדבריו "אפשר לבצע חיץ במידה והגברת לא מגיעה לכנסת ואינה מגיעה למתחם הועדה, וזה כנראה אינו המקרה". חבר הכנסת הנגבי מוסיף ואומר: "לפי מה שאני מבין, היא מצויה במחיצתו גם בתוך חדר הועדה, וזה עומד בניגוד מוחלט לכל נהלי האבטחה של ועדת החוץ והביטחון".

הנגבי מזכיר כי תקופת כהונתו כיו"ר הועדה נמשכה שש שנים, תקופה ארוכה יותר מכל ראשי הוועדה האחרים בחמישים השנים האחרונות, וככזה הוא מכיר היטב את נהלי הביטחון והאבטחה סביב הוועדה. "אין אפשרות לשמור על קודש הקודשים הזה אם נכנסים אליו אנשים שלא עברו תחקירים ביטחוניים מאוד מאוד מדוקדקים. חברי הועדה כח"כים אמנם פטורים מפוליגרף וכיוצא באלה, אבל עובדי הועדה, לרבות אנשי הצוות של יו"ר הוועדה, חייבים בתחקירים ביטחוניים מאוד חודרניים ומקיפים וללא הנחות. לכן אני מתקשה להבין מניין נובע כשל מהסוג הזה שעוזרת שלא עברה את כל משוכות הביטחון מסתובבת חופשי באתר הועדה".

האם המשמעות היא שהכשל אינו רק של בן ברק עצמו שבחר באותה עוזרת פרלמנטרית, אלא של כל מערך האבטחה שסביב הועדה שכשל ואיפשר את המציאות הזו? "אני לא מכיר את הסיטואציה שנוגעת לה, אבל אם עוזרת לא עברה שורה ארוכה של תחקירים, מה שנמשך הרבה יותר ממאה הימים שעברו מאז תחילת כהונת הממשלה הזו, לפעמים מדובר בחודשים ארוכים, צריך לוודא שיודעים במערך האבטחה של הכנסת על קיומה של הבעיה הזו. נראה לי שלא היו מודעים לכך שעוזרת פרלמנטרית שלא כשירה על פי נהלי ועדת החוץ והביטחון מסתובבת במקום במחיצת יושב הראש".

כזכור, חבר הכנסת בן ברק, מגיע לתפקידו הישר מתוך עשרות שנות פעילות ביטחונית שגולת הכותרת שלה היא היותו המשנה לראש המוסד. לכאורה מעמד ממנו ניתן היה לצפות לרגישות וזהירות רבה הרבה יותר. "הציפייה מכל אדם שמגיע לתפקיד יו"ר הועדה היא לשמור על קודש הקודשים הזה מכל משמר, קל וחומר כשמדובר במי שהקדיש עשרות שנים מחייו לביטחון ישראל והוא מודע לרגישות התחומים הללו".

"אין לי מושג אם היא הסתובבה במקום, אבל הסיפור שכאילו היא לא נחשפה לחומר לא רלוונטי. אתה אף פעם לא יודע למה אדם נחשף כשהוא ברשות עצמו בתוך מתחם הוועדה. הדרך למנוע כשל היא למנוע כניסה למתחם ולפי מה שאני מבין זה לא היה והגברת הייתה בתוך חדר הועדה".

עוד שאלנו את חבר הכנסת הנגבי לדליפתו של איזה סוג מידע עלינו לחשוש כעת, והוא משיב שאינו יודע, אך מוסיף ש"זה הרגע שבו חייבת להיות בחינה יסודית של צוות הביטחון של הכנסת, קצין הביטחון יחד עם ראש הועדה ויו"ר הכנסת, לוודא שלא הייתה פרצת אבטחה. זה לא המקום שבו היינו רוצים שתהיה דליפת מידע".

לדבריו אין כל צורך לבחון שינויי חקיקה והוספת נהלי אבטחה שימנעו מקרים שכאלה, שכן כל הנהלים קיימים מזה עשרות שנים, ולמעשה מאז כינוה של הוועדה המהווה "הגורם המאבוטח ביותר של הכנסת, כי למעשה זהו הפורום היחיד בכנסת שמפקח על עבודת הגופים החשאיים, על הצבא, המוסד, השב"כ, הועדה לאנרגיה אטומית, השרים, כולם נתונים לפיקוח פרלמנטרי תובעני ורציני של הועדה וועדות המשנה של ועדת חוץ וביטחון ואם אנחנו נחשפים לסיפור הזה המשמעות היא שצריך לבחון מהר מאוד איך הדבר הזה אירע, ובעיקר איך למנוע שהוא יתרחש שוב".

כעת, כזכור, שוהה חבר הכנסת בן ברק בחו"ל ועם שובו הוא צפוי לבחון את האירועים סביב העוזרת הפרלמנטרית שלפי שעה הושעתה מתפקידה, אך האם ברור שלא הוא זה שיוכל לחקור ולבחון את התנהלותו שלו? הנגבי משיב: "אני מניח שאין לו עניין שהועדה שלו תהיה בסכנה. זה לא רק דבר פרטי שלו, אלא נצרכת בחינה של כל מערך הביטחון של הכנסת. אלו אנשים מקצועיים, רציניים ומיומנים שלא יוכלו לחכות שיו"ר ועדה יפעל באופן עצמאי. הם צריכים לפעול מהרגע הראשון, ואני מקווה שכבר עשו זאת והעובדה שהוא לא בארץ לא צריכה למנוע בדיקה של הדברים".