בית שמש. ארכיון
בית שמש. ארכיוןצילום: יעקב לדרמן, פלאש 90

יממה לאחר הריסת בית הכנסת שהוצב באופן לא חוקי בבית שמש ופונה, מתאר הלל כהן, גבאי בית הכנסת, כיצד הם מתמודדת הקהילה הליטאית בבית שמש ללא מבני ציבור באופן ההולם את גודלה הטבעי.

"זה בית כנסת שהוקם ברמה ג' 2 לפני כמה חודשים. הוא היה פעיל מאוד. הוא הוקם על הר שבהמשך אמורים להבנות בו בתי כנסת קבועים. הקרוואן הונח בהידברות עם העירייה", אמר בראיון לרדיו 'קול חי'. "אתמול היה פה מעשה ונדליזם שלא נעשה פה המון שנים ונחצה כאן קו אדום – עיריית בית שמש שלחה אנשי בליעל שהרסו את בית הכנסת והחזיקו את ספרי התורה בביזיון, ספרי קודש נפלו לרצפה".

הוא סיפר: "ביקשנו, תנו לנו להוציא את הספרים. נעשה הכל בהידברות – למה ככה בביזיון? לא היה עם מי לדבר. אנשים בלי כיפות הסתובבו פה ליד בית הכנסת ובכו על מה שקורה פה. יכלו לפנות את הקרוואן בצורה יפה וריסקו את זה בכוונה".

"זה בית כנסת של המגזר הליטאי. ברוך ה' בשנים האחרונות קמות פה בבית שמש שכונות חדשות ומתפתח פה פתרון לזוגות הצעירים, ומגיעים לפה אלפי זוגות צעירים ליטאים שמצביעים לדגל התורה – והעירייה נוקמת בנו בצורה הכי חמורה".

לטענתו יש חוסר דרמטי במספר מבני הציבור. "ישבנו עם רשימות ואחוזי ההקצאות שהציבור הליטאי מקבל בשכונות החדשות – הם חד ספרתיים ואני לא מגזים. אני רוצה לקרוא מפה להנהגה הארצית של דגל התורה – בואו תזעקו את הזעקה הזו".

המשנה לראש העיר, מלאכי כי טוב גינה את הרס בית הכנסת: "הבוקר הרסה עיריית בית שמש, בית כנסת פעיל שבו התקיימו מניינים רבים ושיעורי תורה. כחבר מועצת העיר חייב אני להביע מחאה ברבים ולהבהיר את התנגדותי הנחרצת למה שנעשה, לאחר שכבר הבעתי זאת באזני ראש העיר ואנשי לשכתה, לפני מעשה ולאחריו.

"ידוע לי מקרוב שלא נעשה על ידי הגורמים הרלוונטיים מאמץ משמעותי לנסות להביא להסדרה בקרבת מקום, כפי שבאים לידי פתרון באורך רוח מאות ואלפי מקרים אחרים פרטיים וציבוריים.

"המתפללים התחננו לעזרה ולעצה והיו נכונים אף לפינוי מרצון אם לא תהיה ברירה. הם פנו שוב ושוב בבקשה פשוטה לבדוק ולמצות את האפשרויות, אך לא נענו בצורה ההולמת פניה בעניין שכזה".

כי טוב הוסיף: "הריסת בית כנסת היא פעולה קשה ומזעזעת תמיד, בנסיבות ההריסה הזו שחלקן פורטו לעיל, היא גם מכעיסה ומשדרת אטימות בלתי נסלחת כלפי דברים שאמורים להתייחס אליהם בחרדת קודש".

מעיריית בית שמש נמסר בתגובה: "האמירה שנשמעת כאילו מישהו הרס את הקרוון בגלל שמדובר בקהילה ליטאית - היא נטולת אחיזה במציאות, חשוב לדייק בדברים ובעובדות, הקרוון פונה לטובת קהילה ליטאית".

"השטח המדובר, עם סיום ההליך, יעבור בהקצאה מסודרת ועד עכשיו כבר עבר בפרסום ראשון לעמותת "שבת אחים" עבור מתפללים מהקהילה הליטאית (בי''כ היכל התורה"), קצת על השטח, גודל השטח המדובר הינו שטח נרחב של מבנה בגודל 900 מ''ר מתוכם 250 יבנו במימון עירוני".

"ביחס לטענה על הריסת הקרוון גם היא נטולת אחיזה בקרקע ובמציאות, כמו שניתן לראות מהתיעוד העירייה הזמינה שרות פינוי בעלות כספית גבוהה וזה בכדי להעביר את הקראוון למקום אחר בהסכמת העירייה ונציגי המתפללים אבל למרבה הצער תוך כדי פעולת הפינוי הוא קרס ולא נהרס, העובדים במקום הציעו לנציגי המתפללים שנכחו בשטח שיכנסו להוציא את ספרי התורה וספרי הקודש מבית הכנסת למקום בטוח אבל אלו בחרו שלא לעשות זאת ובמקומם העובדים ביצעו את הוצאת הספרים בכבוד רב, יש לציין שעל פי הסיכום של הזמנת העבודה עם החברה שבציעה את העבודה סוכם על כך שרק עובדים יהודים יתעסקו בנידון לאור חשיבות הנושא, ונוסיף ונציין שגם לפני ואחרי הפעולה נציגים מטעם ראש העיר מנסים להגיע להסכמה עם נציגי המתפללים בכדי לאתר מקום חילופי לבית הכנסת", אמרו בעירייה.