חרדה. אילוסטרציה
חרדה. אילוסטרציהצילום: istock

חרדות ופחדים יכולים לחבל ולהרוס במערכת היחסים הזוגית שעבדנו כל כך קשה לבנות לעצמנו.

תחושת חרדה הינה תגובה טבעית במקרים בהם מתמודדים עם מצב או אירוע מלחיץ, כולנו חווים זאת מידי פעם, אבל כאשר החרדה הופכת להיות חלק מחיינו זה כבר יכול לפגוע במערכות היחסים שלנו.

בעקבות המצב של הקורונה רבים מדווחים על חרדות ופחדים שהמצב עצמו מעורר בהם, חרדה מקורונה, הקושי הרפואי, הפחד מהמוות שמתעורר לפעמים, וכמובן הבדידות בעקבות הבידודים. המתח הרב והסטרס מובילים לא פעם לחוסר סבלנות, שעמום או כעסים מתפרצים שמחבלים ביחסי הזוגיות.

אולי יעניין אותך:

כנס 'אהבה בריבוע' - לבנות חוסן זוגי - ההשתתפות ללא עלות>>

אחד הכלים החזקים להתמודדות עם פחדים וחרדות זה 'קבלת המציאות' מה הכוונה? מציאות בתקשורת מקרבת בנויה מ-3 מרכיבים:

1. המציאות כפי שהיא - עובדות שקרו והתרחשו

2. רגשות- רגש שאני חווה (בדידות, עצב, תסכול, חוסר אונים ועוד)

3. הצרכים שעומדים בעומק הרגשות.

לשלושת מרכיבים אלו אני רוצה לתת מקום, דבר ראשון לזהות אותם ולקרוא להם בשם, דבר שני - להבין ולקבל שזו המציאות אבדוק אם יש לי שליטה על המצב אשנה, ואם אין לי שליטה על המציאות, לנשום עמוק (זה תמיד טוב) ולשחרר את המאבק במציאות.

אם ניתן כדוגמה אדם מוצא שיש בו חרדה מהקורונה או שהוא מתוסכל מכך שהילדים שוב בבית ואין שגרה או פרטיות, קודם כל אני מציע לו לקבל שזאת המציאות וממש להגיד לעצמו - אני כעת בחרדה, אני כעת חווה תסכול. הכרת הרגש שפועם בי עכשיו היא הרבה פעמים, משחררת את האנרגיה שנמצאת שם וכבר הוא יחווה הקלה מסוימת מעצם זיהוי הרגש.

אחרי שמכירים את המציאות יש לשאול עצמנו מה כעת בשליטתי? אדם שחרד להידבק במחלה, בשליטתו להקפיד על ההנחיות, להיות עם מסיכה ופחות להתראות עם אנשים נוספים או ללכת להתחסן וכו' בזה הוא רוצה להתעסק כעת. כל התעסקות במה יקרה או אילו הייתה החלטת ממשלה אחרת, רק מעצימות את תחושת החרדה והבלבול, ולא תורמות לקבלת המציאות והתקדמות במצב הנוכחי.

בשלב הבא נותנים מקום לרגשות. אכן, את רובנו לא חינכו לתת באמת מקום לרגשות, אך רגש זה אנרגיה של גוף שנמצאת כל הזמן השאלה היא האם אנחנו מודעים לה או לא, ממליץ להתחיל רק בזיהוי רגשות בכל מיני סיטואציות, אני שומע ידיעה חדשותית שתפסה את אוזני, אפשר לשאול (את עצמי) - מה ידיעה זו מעוררת בתוכי? התשובה יכולה להיות- פחד, חשש, דאגה, חוסר אונים, תסכול עצם זיהוי הרגש כבר מחזיר את תחושת השליטה והביטחון האישי.

כללים אלו נכונים בכל סיטואציה ואינטראקציה במערכות יחסים ובפרט שהאירוע הוא לא בשליטתנו ואז מה שנותר לנו לעשות, זה לעבד את הנתונים בתוכנו לשלוט בהם ולא לתת לפחד לנהל את חיינו.

ברביעי הקרוב (19.1) יקיים פרויקט 'שניים בריבוע' כנס מיוחד לזוגות נשואים בנושא: 'אהבה בריבוע' איך לבנות חוסן זוגי. בהשתתפות: ד"ר ציפי ריין, מאיר שרפר, יהונתן קליין ואפרת צור.

הכנס יתקיים בזום, ההשתתפות ללא תשלום, לחצו כאן להרשמה מהירה>>