מטוסי ה-F16 שהפציצו את הכור בעירק
מטוסי ה-F16 שהפציצו את הכור בעירקצילום: פלאש 90

בית המשפט המחוזי בלוד דחה את תביעת המדינה לעצור מכירה פומבית של מוט היגוי של אחד המטוסים ששימשו לתקיפת הכור הגרעיני בעירק ב"מבצע אופרה" בשנת 1981.

את הפריט הנדיר ביקש למכור בית המכירות "פנטגון בית מכירות פומביות", שלטענתו קיבל אותו מאיש טייסת בכיר לשעבר שביקש להשאר בעילום שם.

המדינה התנגדה למכירה וטענה לזכותה הקניינית בפריט, זאת על אף שהוצא מהמטוס עוד בשנת 2013, נפסל לשימוש והועבר לגריטה. אף המטוס עצמו הוצא משירות ונמכר זה לא מכבר לגורם בחו"ל. המדינה טענה גם כי מדובר בנכס תרבותי שלו קשר הדוק לאירוע משמעותי בתולדות המדינה ויש ערך תרבותי, מחקרי והיסטורי למניעת מכירתו לידיים פרטיות.

לעומתה טען בית המכירות הפומביות כי מדובר בהתערבות גסה בחיי המסחר, בתנאי השוק ובכלכלה החופשית, וכי נוהג מקובל בחיל האויר הוא לתת מזכרות לקציניה הבכירים הפורשים, כמתנת פרישה מתקופת שירותם, ובכללם פריטים מסוג זה שיצאו משימוש ומשירות החיל.

בתשובתו הביא בית המכירות הפומביות ראיות לשלושה מקרים דומים אחרים בהם ניתנו מתנות פרישה מהסוג האמור (ובכללם למפקד הטייסת עצמו) בלא התנגדות כלשהי מצד רשויות המדינה.

השופט יעקב שפסר כתב בפסק הדין כי "אותו פרט עובדתי לפיו יצא הסטיק מכלל שימוש ויועד לגריטה, כאמור לעיל, שומט את הקרקע תחת טענת המדינה כי הסטיק דרוש לה כ'נכס תרבותי' ומן הראוי היה לכלול נתונים אלו בבקשתה הראשונית".

בית המשפט דחה את בקשת המדינה וחייב אותה בהוצאות משפט בסך 15,000 ש"ח.