אקדמיה. אילוסטרציה
אקדמיה. אילוסטרציהצילום: FREEPIK

המגזר החרדי הוא חלק דמוגרפי משמעותי באוכלוסיית מדינת ישראל ובכוח העבודה. בהתבסס על כך, החרדים בעלי השפעה לא מבוטלת על הכלכלה הישראלית. החרדים מקפידים בחומרה על קיום ההלכות. החברה החרדית שומרת באופן עקרוני וקנאי על מנהגיה ומסורתה במשך שנים רבות ללא שינוי ניכר.

בפלגים מסוימים באוכלוסייה החרדית הילדים אינם לומדים לימודי ליבה ואינם כפופים לתוכנית הלימוד הממלכתית אלא לומדים החל מגילאי הגן ועד גילאי החטיבה במוסדות החינוך החרדי, בהם הם מתחנכים בשיטות הנהוגות בקהילתם ותוכנית הלימודים סובבת סביב תכנים יהודיים דתיים.

לאחר סיום לימודיהם, חלק גדול מהצעירים החרדים פונים ללימודים בישיבה. חלקם עושים זאת כעיסוקם המרכזי וחלקם פונים לשוק העבודה ומשלבים לימודים בישיבה עם פרנסה, אך אחוז החרדים אשר פונים ללימודים אקדמיים הינו קטן עשרות מונים מאחוז הצעירים החילונים, או הדתיים מזרמים אחרים אשר עושים זאת.

כבר למעלה מעשור שפועלת תכנית ממשלתית לעידוד חרדים ללמוד במוסדות אקדמיים ומשנה לשנה אחוז הניגשים עולה ועולה.

ניתן לקרוא על התוכנית ועל לימודים אקדמיים באתרhttps://yoram.walla.co.il/

הסיבות שחרדים ייגשו ללימודים אקדמיים

על מנת לשמור על צביון יהדותם, והקפדה על המצוות קלה כבחמורה, הקפידו החרדים על ניתוק מקסימלי מהאוכלוסייה החילונים. באמצעות הניתוק הצליחו לקיים אורח חיים התואם לתפיסת עולמם והקפדה על מצוות הנוגעות לציבור, כגון צניעות, שבת וכשרות מחמירה. כחלק מהניתוק, היה צורך גם להפריד את העולמות החומריים היומיומיים ובהם העסקים המקומיים, עסקים קמעונאיים ושוק העבודה.

בעבר, על מנת שחרדי יוכל להשתלב בשוק העבודה הציבורי, היה עליו במקרים רבים להגיע למקום העבודה אשר היה טמוע בשטחים ציבוריים חילוניים ובהם אין לו שליטה או בקרה על מעשיהם של סובביו והוא עלול למצוא עצמו בסיטואציות אשר אינו מעוניין להיות בהן. משום כך, הקפידו החרדים להתנתק מהסביבה החילונית ולהתבצר בקהילותיהם.

כיום, עם התפתחות הטכנולוגיה, ישנן אפשרויות עבודה רבות ומגוונות המתאימות גם לאוכלוסייה החרדים ומאפשרת קיום שגרת עבודה פרודוקטיבית ומלאה תוך הקפדה מלאה על שמירה על אורח החיים אשר מתאים להם, בין אם בעבודה מהבית או במשרדים המורכבים מאוכלוסייה חרדית הטרוגני.

מכיוון שמקום העבודה מאפשר זאת, והמקצועות אשר מוצעים בפני החרדים לא שונים ממקביליהם באוכלוסייה הכללית, גם השכר גבוה בהרבה מהשכר אשר חרדי ישתכר כאשר יעבוד בעבודה שהייתה מתאפשרת לו אילו היה עובד בקהילתו. ישנם מקצועות רווחיים מאוד אשר אפשרות הקבלה אליהם מותנית בקבלת תואר אקדמי.

לימודים אקדמיים לחרדים

בשל מבחר המקצועות ההולך וגדל והצורך בכוח עבודה בתעשייה הלכו והתפתחו גם תוכניות לשילוב חרדים במוסדות הלימוד האקדמיים, במגוון הולך וגדל של מקצועות. בתהליך השילוב זוכים חברי הקהילה, גברים ונשים, במלגות ללימודים אקדמיים, בליווי וסיוע בכל שלבי הלימודים החל משלב ההתעניינות הראשונית ועד להשתלבות בשוק העבודה.

תוכנית השילוב מורכבת מתהליך קליטה ומיון הכולל ייעוץ בבחירת מסלול הלימודים הנכון עבור הסטודנט בהתחשבות בשאיפותיו ויכולותיו, הענקת מלגת לימוד מתאימה, ליווי וסיוע במהלך הלימודים ובתקופות המבחנים, ליווי לאחר סיום הלימודים בתהליך ההשמה והשתלבות בשוק העבודה.

בנוסף, קיימת תוכנית ליווי ייעודית ללימודים אקדמיים "מובחרים" כגון לימודי הנדסה ולימודי רפואה