
מעשנים סמים ונוהגים? חוק הזה עלול לקחת לכם את הרישיון
נהיגה תחת השפעת סמים היא אחת מעבירות התנועה החמורות ביותר. שימוש בסמים עלול לגרום לנהיגה מסוכנת ברכב, בדיוק כמו נהיגה תחת השפעת אלכוהול. כאשר נוהגים תחת השפעת סמים מסכנים את הנהג, הנוסעים ברכב ושאר המשתמשים בדרך. עם זאת, מדינת ישראל החלה בתהליך לגליזציה, ועשרות אלפי ישראלים משתמשים בקנאביס (מריחואנה) רפואי כתרופה למחלות שונות ולשיכוך כאבים, אך השימוש בתרופות אלו משפיע על התנהגות הנהג בכביש, לכן חשוב לזכור כי החוק אוסר על נהיגה תחת השפעת סמים, ויש להימנע מכך.
צעירים רבים בישראל משתמשים בסמים וצורכים אלכוהול באופן שוטף, זהו שילוב קטלני ומסכן חיים, ומשטרת ישראל מנסה להיאבק בתופעה הנפוצה ולאתר את הנהגים העוברים על החוק. בשנת 2018 אושרה הצעת חוק המאפשרת לשוטרים לדרוש מנהגים לתת דגימת רוק לצורך בדיקת הימצאות סמים בגופם, אך הבדיקה מאתרת גם שאריות של סמים שנצרכו מספר ימים לפני הנהיגה, לכן חשוב לנקוט בצעדים נכונים כדי להימנע מהעבירה החמורה ומהענישה הקשה נגד נהגים הנתפסים בנהיגה תחת השפעת סמים ו/או אלכוהול.
מה הסטטיסטיקה בארץ?
לפי נתוני הרשות לבטיחות בדרכים בשנת 2020 כ-21% מהנהגים מגיל 17 ומעלה דיווח על נהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים, ו-3% מהנהגים במגזר הערבי דיווחו על נהיגה ברכב לאחר שתיית אלכוהול מעבר לכמות המותרת בחוק, בתדירות לא גבוהה יחסית ובמהלך השנה האחרונה.
הנתונים מוכיחים כי שיעור גבוה יותר של גברים מדווחים על נהיגה תחת השפעת אלכוהול וסמים, הסיבה לכך היא שגברים צורכים יותר אלכוהול וסמים מאשר נשים. בנוסף, התופעה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול וסמים נפוצה בעיקר בקרב נהגים בטווח הגילים 34-25.
כמו כן, במחקר שבדק סטודנטים עם גישה לרכב התגלה כי 1 מתוך 6 מהנבדקים נהג תחת השפעת חומר שאינו אלכוהול, לפחות פעם אחת בשנה האחרונה. החומר הנפוץ ביותר עליו דיווחו הצעירים הוא מריחואנה ובמקום השני והשלישי נמצאים קוקאין ותרופות משככות כאב בהתאמה.
מה מגדיר החוק כנהיגה תחת השפעת סמים?
בדומה לרוב המדינות המפותחות, החוק בישראל מגביל את הנהיגה תחת השפעת אלכוהול. החוק קובע את כמות האלכוהול המותרת לנהיגה באמצעות 2 מדדים:
- רמת אלכוהול בדם של עד 50 מיליגרם אלכוהול ב-100 מיליליטר דם.
- ריכוז אלכוהול בליטר אוויר נשוף עד 240 מיקרוגרם אלכוהול.
על פי החוק בישראל אסור בתכלית האיסור לנהוג אם יש כמות של סם בגוף, גם אם הכמות מזערית. מרגע השימוש בסמים האדם נחשב כנמצא תחת השפעה למשך 21 ימים, ובתקופה זו הבדיקה תגלה בדמו שרידי סם. לכן, גם נהיגה תחת השפעת סם רפואי כמו מריחואנה אינה מותרת על פי החוק.
החוק בישראל מאפשר לשוטר לעצור כל אדם ולבדוק אותו גם ללא חשד. החוק מאפשר לשוטר לבדוק נהג בחשד של נהיגה תחת השפעת סמים בשני מצבים:
- יש מידע מודיעיני מבוסס בידי המשטרה שהנהג נמצא תחת השפעת סמים.
- קיים חשד סביר שנהג נתון תחת השפעת סמים בזמן נהיגה או במהלך התנהגותו לאחר עצירת הנהג.
מה הסכנות?
נהיגה תחת השפעת אלכוהול וסמים מהווה שילוב קטלני המסכן את חיי כל המשתמשים בדרך. לא מעט אנשים קיפחו את חייהם עקב השילוב הקטלני, ורבים אחרים שגרמו למותם של אנשים עקב נהיגה תחת השפעת אלכוהול וסמים נאלצים להתמודד עם תחושת אשמה כבדה, ומעבר לכך רישיון הנהיגה שלהם נשלל לתקופת ממושכת. הענישה כוללת גם בחינות במרב"ד ויש לעבור מבחן נהיגה (טסט) ותיאוריה מחדש, ובמקרים החמורים הנהג עלול לקבל עונש מאסר וקנס גבוה.
התייעצות עם עורך דין
כאשר נהג נעצר בחשד לנהיגה תחת השפעת סמים עליו ליצור קשר מיידי עם עורך דין לענייני תעבורה לצורך ייעוץ משפטי והדרכה איך להתנהג בבדיקה. אין למסור פרטים מרשיעים, וכדאי לתעד את הבדיקה. עורך דין מיומן יכול לאתר כשלים בבדיקה ובהתנהלות השוטר, מאחר והשוטר חייב להוכיח כי הבדיקה תקינה ונעשתה לפי החוק, הדוח חייב לכלול תיאור מפורט של חשד השוטר, הוא חייב להשגיח כל העת על הנבדק, ועליו לוודא כי יש שרשרת ראיות מרגע לקיחת הדגימה ושליחתה למעבדה ועד קבלת התשובה.
הכתבה בסיוע צורי סבן - משרד עורכי דין בדיני תעבורה.