מעגל רגשי
מעגל רגשיצילום: shutterstock

הרגש הינו שחקן חשוב בחיי הזוגיות אבל לעיתים אנחנו נוטים לזכור רק את הרגשות השליליים. כשאנחנו נוהגים כך זה מתכון בטוח לפגיעה בקשר הזוגי.

באחת הפעמים הגיעה אלי לקליניקה עדי - נשואה + 3 ילדים וסיפרה לי: "בעלי אף פעם לא מקשיב הוא תמיד שם אותי בסוף הרשימה, הוא לא נותן לי שום עזרה בבית"

"ומה הדברים הטובים שיש ביניכם?", אני שואלת. "כרגע אני לא זוכרת משהו טוב שאפשר לציין", היא עונה בזעף.

אני מכירה את המשפטים האלה. ולא רק מלקוחות, גם אצלי יש רגעים כאלה, שבהם כל מה שאני מצליחה לזכור - זה את הקשיים והבעיות. ואז אני מזכירה לעצמי שיעור חשוב שלמדתי: אסור לסמוך על הזיכרון בעיניים עצומות, הזיכרון הוא מתעתע, ולא אובייקטיבי! הזיכרון שלנו הוא לא מחשב שרושם מידע ושולף אותו באדישות.

לחצו כאן להצטרפות לפרויקט 'שניים בריבוע' - המיזם לשדרוג חיי הזוגיות

הזיכרון מאוד מושפע מהרגש!

למעשה, יש חלקים במוח האחראים על שני הדברים יחד: רגשות יחד עם זכרונות. המוח שלנו הוא מכשיר שאוהב לעבוד לפי אסוציאציות. המוח תמיד שואל: מה שקורה עכשיו, מה זה מזכיר לי?

כשאני מרגישה רגשות שליליים, אז המוח שלי מעלה מהארכיון את כל מה ששלילי: מחשבות שליליות, זיכרונות רעים, אני רואה את הצד המעצבן שבאנשים, אני מאבדת את האמונה שמשהו יכול אי פעם להשתנות, ומרגישה שכל מה שאני עושה לא יצליח.

המוח שלי אומר לי: אה, את שלילית הבוקר? אז זו הזדמנות טובה לעבור על כל מיני דברים שליליים. רגשות שליליים מתעוררים מכל מידי דברים גדולים או קטנים. ויכוח טיפשי, מישהי העליבה אותי באינטרנט, קמתי עייפה או לא מרגישה טוב, ולפעמים סתם בלי סיבה. ואז מתחיל מעגל משוב - זכרונות שליליים, רגשות שליליים.

רגשות שליליים גם מועצמים ממה שקורה עם אנשים: כשאני שלילית - יש יותר סיכוי שאני אקבל משוב שלילי מהאנשים שמולי, וזה מחזק את הרגש השלילי שכבר היה לי.

זה עובד גם לצד החיובי. אם אני עם רגש טוב? המוח שלי מעלה את הכל חיובי: זכרונות טובים, ביטחון עצמי, תחושה של הצלחה וייעוד, ואמונה שיהיה טוב. אם אני עם רגש טוב, אני גם מסתכלת בעין טובה, רואה את הטוב שבאנשים סביבי, מבינה, אמפתית וסולחת. ואנשים סביבי קולטים את הווייב החיובי, ונותנים לי עוד חיובי. וככה זה יכול להמשיך.

רגשות פועלים כמו מעגל קסם.

מרגישה חיובי >> המוח מעלהזכרונות טובים והסתכלות חיובית >> עוד רגש חיובי. >>...

מרגישה שלילי >> המוח מעלה זכרונות רעים והסתכלות שלילית >> עוד רגש שלילי >>...

אז חשוב מאוד: א. לדעת ליזום רגש טוב - שיתחיל את המעגל הטוב. ב. לדעת איך לשבור את המעגל הסגור של רגשות רעים. לכן אנחנו רוצים לשים לב להתחלות. תמיד להתחיל חיובי! צריך ליצור הרגלים חזקים שיעזרו לי להתחיל את היום חיובי, להתחיל את הערב עם המשפחה או בן הזוג חיובי, ולהתחיל שיחות עם משפט חיובי!

ואם נפלנו למעגל של רגשות שלילים? כדאי לתפוס את זה בזמן, ולנסות לעצור את המעגל.

כל אחד בשיטות שלו - אימון ספורט, ריקוד, מדיטציה, פגישה עם חברים (חיוביים), לצאת לאירוע, הופעה, או הרצאה, לקחת כמה שעות לעצמי לבד, ספר פרוזה מרגש, לדפדף קצת במחברת ההצלחות שלי, כתיבה, לבקש קצת פינוקים מבן הזוג, לצאת למסאז׳, לים או לבריכה.

ויש פה קץ׳!

כשיש לי רגש שלילי - אז לא בא לי לעשות שום דבר כדי להיכנס לרגש חיובי. מה שבא לי זה לשקוע ברגשות השליליים. להסתגר, להימנע. הרבה אנשים נוטים לעשות "רומנטיזציה" לרגשות שליליים. ונשארים איתם יותר ממה שצריך.

אני לא אומרת שאסור לתת מקום לרגשות שליליים. להפך! חשוב לקבל את עצמנו עם השלילי ולתת לזה מקום. זה בסדר גמור להרגיש עצבות, דכדוך ותסכול. מותר וכדאי להרגיש לפעמים את הצד האפל של החיים. אבל לא כדאי לשקוע שם לזמן ארוך מידי, ולא כדאי לתת לשלילי להתחיל לשלוט לנו בזיכרון יותר מידי!

אז בפעם הבאה שאת או אתה מרגישים רגשות שליליים, ומתקשים להיזכר בדברים הטובים שקרו לכם ביחד, תזכרו לא לסמוך על הזיכרון בעיניים עצומות.

אפרת צור היא יועצת זוגית ומינית ומנהלת התוכן בפרויקט 'שניים בריבוע' - המיזם לשדרוג חיי הזוגיות.

עדיין לא מנויים בפרויקט 'שניים בריבוע'? הצטרפו בקלות בלחיצה כאן>>