לימודי תקשורת הם תחום באקדמיה המנסה לבחון וללמוד את תהליך התקשורת האנושית, לרבות יצירה, מסירה וקבלה של מסרים מילוליים ובלתי מילוליים כאחד.
בבסיסם, לימודי תקשורת כוללים הקשרים סוציו-אקונומיים, פוליטיים ותרבותיים, ועוסקים בשאלה כיצד נוצרת משמעות במסגרות בינאישיות, פרטיות, ציבוריות ותקשורת המונים.
זהו תחום עיסוק רב-תחומי המשלב מספר דיסציפלינות הקשורות זה בזה, כגון תקשורת בין-תרבותית, תקשורת פוליטית, רטוריקה, לימודי מגדר ותקשורת בין אישית.
לימודי תקשורת – האם פרקטיים?
אנשי תקשורת ממנפים את הידע שלהם כדי לתת לו אחיזה במציאות. כך קורה למשל עם תיאוריות של רטוריקה, אסטרטגיות וטכניקות ניתוח מצבים, ניהול ותיקשור מסרים במגוון האינטראקציות האישיות ובזירות המקצועיות.
מיומנויות אלו מאפשרות למומחי יחסי ציבור, מחנכים, מפרסמים, מגייסי כספים, לוביסטים, יועצים פוליטיים, מנהלי ענייני קהילה, חוקרי שוק, סופרים ועורכים, עיתונאים ואנשי תקשורת אחרים להעביר ולהתאים את המסרים שלהם למגוון רחב של קהלים, הקשרים ומסגרות, וליצור דרכים לתקשורת יעילה, בין אם במסעות פרסום או הצעות למענקים - כמעט בכל ענף. כך שהמיומנויות והכישורים הנלמדים במהלך התואר או לימודי התעודה הינם כמעט תמיד פרקטיים.
בוגרי לימודי תקשורת, בין אם הם למדו לתואר ראשון או שני עשויים להמשיך לעבוד בפוליטיקה, פרסום ושיווק, יחסי ציבור, ענייני ציבור וחקיקה, בריאות, שירותים פיננסיים, עיתונות, טלוויזיה משודרת, בידור, ממשלה מלכ"רים שונים ועוד.
מה לומדים במהלך התואר?
התוכניות השונות לתואר של לימודי תקשורת מציגות לסטודנטים את המושגים והתאוריות המרכזיות של תקשורת אנושית, כמו גם את מתודולוגיות המחקר המשמשות לניתוח אינטראקציות מילוליות ולא מילוליות כאחד.
התלמידים מקבלים ידע והבנה לגבי האסטרטגיות הרטוריות העומדות מאחורי יצירת מסרים יעילה, ולומדים כיצד מסרים מתקבלים ומתפרשים על ידי קהלים שונים. תוכניות אלו עשויות להציע שילוב של לימודי תקשורת עם מספר דיסציפלינות נוספות.
לימודי תקשורת לתואר שני מכסים נושאים על פני קשת רחבה יותר של תחומים כמו כתיבה לאנשי מדיה, טכנולוגיות תקשורת חדשות, שפה פוליטית, מתודולוגיות מחקר כמותיות ואיכותניות, תקשורת ארגונית, ניתוח שיחות, עקרונות של תיאוריה רטורית, תקשורת בין-תרבותית, ועוד.
באמצעות הקורסים ופרויקטי מחקר, התלמידים מפתחים מיומנויות בתקשורת (למשל איך לתקשר בצורה יעילה במסגרות והקשרים שונים), מחקר (למשל איך לנסח שאלות מחקר לתמיכה בטיעונים), וניתוח ביקורתי (למשל איך למנף תיאוריות תקשורת כדי להבין שיקולים שונים שיביאו קהל למשל).
לימודי תקשורת ישמשו גם לקריירות נוספות
כישורי תקשורת נמצאים לעתים קרובות בראש רשימת הכישורים שמעסיקים רוצים אצל העובדים. כך מראה סקר שנערך בקרב חברות גדולות ומובילות שהצביע על כך שמיומנויות תקשורת דומיננטיות הן הכישורים החשובים ביותר המובילים לאפקטיביות בעבודה. יתרה מזאת, 50% מאותן חברות ציינו שלמועמדים רבים לעבודה חסרים כישורי תקשורת. לכן, רכישת מיומנויות תקשורת יכולה לתת למועמד לעבודה יתרון תחרותי בשוק העבודה הצפוף של היום.
יתר על כן, משרד העבודה קובע כי בין התכונות החשובות ביותר לתפקוד גבוה בעבודה כלולות יכולות כמו: הקשבה, דיבור, חשיבה יצירתית, קבלת החלטות, פתרון בעיות, הנמקה, הערכה עצמית, חברותיות, ניהול עצמי, יושרה ויושר. מיומנויות ואיכויות אלו נרכשות ומועצמות במהלך לימודי תקשורת.
ככה שכששואלים מה אפשר לעשות עם תואר בלימודי תקשורת? נראה שהשאלה הטובה יותר היא, "מה אני לא יכול לעשות עם תואר בלימודי תקשורת?" בוגרי התוכנית ללימודי תקשורת לומדים מיומנויות תקשורת יקרות ערך ההופכות אותם לאטרקטיביים יותר עבור מעסיקים במגוון רחב של תעשיות, למגוון רחב של תפקידים. החשיבות היא למצוא את מוסד הלימודים בו תוכלו להפיק את מירב ההנאה מהלימודים.