
כאבי מפרקים עלולים להיות בלתי נסבלים, בעיקר בשלבים המתקדמים בהם הכאבים מתפתחים לדלקת, כאשר ישנם שני סוגי דלקות: דלקת מפרקים שגרונית, (ראומטואיד ארטריטיס) ודלקת מפרקים ניוונית (אוסטאוארטריטיס) שהיא גם הנפוצה ביותר.
במאמר זה, נרחיב אודות הדלקת השגרונית הנדירה יותר – כיצד ניתן לאבחן אותה ומה אפשר לעשות בנדון?
איך מזהים דלקת מפרקים שגרונית
בשלב די מאוחר בהיסטוריה, בשנת 1987, נקבעו הקריטריונים המשמשים לאבחון דלקת מפרקים שגרונית – במידה ומתקיימים לפחות ארבעה מהם לתקופה של שישה שבועות לפחות, אזי שהסבירות לקיומה של דלקת מפרקים שגרונית, היא גבוהה.
האבחון יתבצע על ידי ראומטולוג, שהינו מומחה למחלות אוטואימוניות (מחלות המאופיינות בכך שהגוף תוקף את עצמו). עליו להצליח להבחין בין המחלות, שהמאפיינים שלהן דומים כל כך. הדרך לאבחן במדויק את הדלקת וסוגה, היא באמצעות נתונים שייאספו:
- במסגרת שאילתא רפואית – אודות ההיסטוריה הרפואית של המטופל או המטופלת. האם סבלו בעבר מכאבים כאלו? מה לגבי שגרת אימונים? סדר יום עבודה? האם הם פעילים ברמה מסוימת?
- צילום רנטגן – צילום רנטגן של כפות הידיים יסייע לאתר ארוזיות (חמסים) בחלקים שונים בעצמות הצמודות למפרקים. ממצאים שכאלו יעידו על נזק בשלב מתקדם למפרק, כך שצילום הרנטגן הוא דרך מקובלת ויעילה להערכת היקף הפגיעה במפרקים והעצמות.
- MRI – בעזרת הליך זה ניתן לקבל תמונה מקיפה ומעמיקה יותר של המפרקים והעצמות, ולהגיע למסקנות בהתאם. שוב לציין שבדיקה זו אינה מקובלת בשימוש שגרתי, אלא במסגרת מחקרים קליניים בעיקר.
- אולטרה סאונד – בשנים האחרונות, האולטרה סאונד הפך למקובל מאוד להערכת דלקת במפרקים. במסגרת הבדיקה ניתן לחזות בתהליכים שונים בגוף המאפיינים פעילות דלקתית, וכך להגיב במהירות ולסייע למטופל בשלב מוקדם ובאופן מדויק יותר למצבו.
- בבדיקות דם – במסגרת בדיקות הדם, נבדקים ארבעה גורמים:
- חלבון מגיב C – זהו חלבון שמיוצר בכבד שלנו, ובמצב של דלקת הרמה שלו בדם עולה ועולה. למשל, במצב של זיהומים או דלקות שונות, כולל דלקת המפרקים השגרונית שאנו מחפשים אחריה.
- קצב שקיעת הדם – זהו אחד המדדים לחיפוש אחר דלקת בגוף האדם. ברגע שהערך המתקבל בתוצאת הבדיקה גבוה מהרגיל, אזי ישנו חשד לפעילות דלקתית.
- גורם שגרוני – זהו נוגדן אותו ניתן לאתר בבדיקת דם. תוצאה חיובית לצד ממצאים קליניים אחרים, תתמוך בהימצאות דלקת מפרקים שגרונית.
- נוגדנים ל-CPA – ישנם מחקרים שהוכיחו שקיומם של נוגדנים רבים מידי אלו, הם סימן למחלה קשה. קיומם, לצד קריטריונים נוספים, הם הוכחה כמעט וודאית של הימצאות המחלה.
איך זה מרגיש?
דלקת מפרקים שגרונית מורגשת בעיקר במפרקים הקטנים – בכפות הרגליים והידיים. עם זאת, בדרך כלל רוב החולים מעידים על כאבים גם במפרקים אחרים, כאבים שמתפתחים לדלקת בכתפיים, בירכיים, כאבי ברכיים קרסוליים ועוד. את הדלקת ניתן לזהות על פי אדמומיות ונפיחות שמתפתחים במקום, לצד כאב עז שמורגש בעיקר בזמן מנוחה ובשעות הבוקר. הזנחה עלולה להוביל לכאבים עזים יותר ואף לעוויתות של ממש במפרקים, כך שברגע שמורגש כאב מומלץ לטפל בו במהירות.
ואיך עושים את זה?
בעזרתו של רופא מקצועי כמובן, שמכיר היטב את התסמינים ומסוגל להבדיל בין הדלקות השונות על פי ניואנסים קטנים, שמקשים על אדם מהשורה לעשות את ההבדל. ברגע שמורגש כאב מוזר ומתמשך, יש להגיע לראות רופא שכן הזנחה כפי שכבר הבנו, רק תהפוך את הכאב לבלתי נסבל, עד למצב שבו גם הפעולות היום יומיות הפשוטות ביותר יהיו בלתי אפשריות. אל תזניחו, הקשיבו לגוף והגיבו בהתאם!