אילוסטרציה
אילוסטרציהצילום: ISTOCK

נגיד בנק ישראל, הפרופסור אמיר ירון, החליט להעלות את הריבית במשק ל-0.35%. זאת לראשונה בארבע השנים האחרונות, לאחר שהריבית הועולתה לרבע אחוז בשנת 2018 ועם פרוץ מגיפת הקורונה הופחתה לעשירית האחוז.

העלאת הריבית תייקר מעט את ההחזר החודשי של המשכנתאות. פרופ' ירון אמר לאחר העלאת הריבית כי "בשלו התנאים להתחיל בתהליך הדרגתי להעלאת הריבית, עד סוף 2022 האנפלציה תעמוד על הגבול העליון. מהיום נשים דגש על צמצום האינפלציה".

לפי תחזית חטיבת המקרו של בנק ישראל, ב-2022 צפוי שיעור האינפלציה לעמוד על 3.6%, גבוה מהתחזית הקודמת ב-2 נקודות אחוז, וב-2023 הוא צפוי לעמוד על 2%. על פי התחזית הריבית המוניטרית צפויה לעמוד על 1.5% בעוד שנה.

בבנק ישראל אומרים כי הפעילות הכלכלית במשק ממשיכה לתפקד באופן נאות. שוק העבודה איתן ושב לרמות דומות מאוד לאלו ששררו ערב המשבר. האינפלציה בישראל עלתה בחודשים האחרונים, אך היא נמוכה משמעותית מהאינפלציה במרבית העולם. היא מצויה מעל הגבול העליון של היעד, ועומדת בשנים-עשר החודשים האחרונים על 3.5%. הציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה עלו ומצויות בסביבת הגבול העליון של היעד. הציפיות לטווחים הארוכים מעוגנות בתוך תחום היעד.

מאז החלטת המדיניות האחרונה השקל נחלש מול הדולר ב-0.5%, התחזק מול האירו בכ-3.8% והתחזק במונחי השער האפקטיבי ב-1.8%. חטיבת המחקר עדכנה את התחזית המקרו-כלכלית ומעריכה שהתוצר יצמח בשנת 2022 בשיעור של 5.5% ובשנת 2023 בשיעור של 4%. מגמת עליית מחירי הדירות ממשיכה להאיץ ואלו עלו בשנים-עשר החודשים האחרונים ב-13%.

המלחמה באוקראינה ועליית התחלואה בסין מעמיקים את השיבושים בשרשראות הייצור העולמיות, מגבירים את לחצי האינפלציה ומובילים להאטה מסויימת בקצב הפעילות הכלכלית הגלובלית.

"במשק הישראלי נרשמת פעילות כלכלית איתנה, המלווה בשוק עבודה הדוק תוך עלייה בסביבת האינפלציה", ציינו בבנק ישראל. לכן החליטה הוועדה המוניטרית כי בשלו התנאים להתחיל בתהליך הדרגתי של העלאת הריבית. "קצב העלאת הריבית ייקבע בהתאם לנתוני הפעילות והתפתחות האינפלציה, זאת על מנת להמשיך ולתמוך בהשגת יעדי המדיניות".