תצפית מול עזה
תצפית מול עזהצילום: קובי פינקלר

בחודש האביב חוברים וזורמים להם יחדיו הפריחות, הירוק והמים. משטחים של ירוק מכסים את פני כל ארץ הנגב, והתחושה היא שאנחנו בכלל באירלנד הירוקה. ביערות האזור יש כמה מתקני נופש נוחים.

תחילה לסיפורו של האזור, וליישוב הצפוני ביותר מול רצועת עזה - נתיב העשרה. יפעת בן שושן מארגנת סיור מדהים במושב היושב על גבול הרצועה. כאן תשמעו מאיפה הם באו (ספולייר: פתחת רפיח) ואיך הגיעו דווקא לכאן. מתארחים בבית מקומי קסום עם צלחות המעטרות את חדר הביטחון, ולאחר מכן מגיעים לתצפית יפה על האזור, לשכונת ההרחבה החדשה ולחממות כדי לראות מה מגדלים כאן.

יפעת, בת המושב, דרכה על האספלט הראשון שנסלל בנתיב העשרה, והיא מספרת בסיור על המציאות היומיומית כאן מנקודת מבטה האישית. 054-6700333.

תצפית גבעת קובי

נסיעה קצרה בחזרה לצומת יד מרדכי מובילה אותנו לעיר המתפתחת שדרות. כדי להבין טוב יותר את המציאות תתחילו באנדרטת הארבעה, שם תמצאו תצפית על העיר (תצפית גבעת קובי).

ביום שני, 21 ביולי 2014, ביומו ה-13 של מבצע צוק איתן, חדרו כמה מחבלי חמאס לשטח ישראל בשתי מנהרות שונות ליד קיבוץ ניר-עם השוכן סמוך לשדרות כשהם מחופשים לחיילי צה"ל. חלק מהמחבלים חוסלו מהאוויר וחלקם על ידי כוח חי"ר. ג'יפ המג"ד שהגיע לשטח נפגע מטיל נגד טנקים שירו המחבלים. המג"ד, סא"ל דולב קידר, נהרג במקום יחד עם שלושת אנשי הצוות: הנהג איש המילואים רס"ל נדב גולדמכר, הגשש רס"ב בייניסיאן (דני) קסהון, וקשר המג"ד - סג"ם יובל היימן. עיריית שדרות הקימה בגבעה הצופה על אזור ההיתקלות תצפית מרשימה ובה קטעים מרשת הקשר שפעלה בדקות האחרונות לפני מותם. התצפית ממוקמת כ-700 מטרים מאתר ההיתקלות.

וזו אינה התצפית היחידה במרחב. ארץ של תצפיות היא בצפון הנגב. במרחב עוד כמה תצפיות מלבד זו שבנתיב העשרה.

'חץ שחור' ואסף סיבוני

באתר חץ שחור, אתר מורשת הקרב של הצנחנים שהוקם על כביש שדרות–סעד, מובא סיפורן של כל פעולות התגמול תוך כדי תצפית על רצועת עזה. רק כשעומדים על הגבעה הנישאת הזאת מבינים את מושג יישובי הספר של מדינת ישראל, זאת באמצעות מסלול סיור יפה על רקע אדמות הנגב הצפוני.

סמוך לשם נמצאת תצפית נביה מרעי, אשר סגורה בימים אלו על ידי הצבא, ותצפית אסף סיבוני שנפל באסון המסוקים. במצפור שהוקם לזכרו תלויים 20 חלילי רוח המשמיעים צלילים כשהרוח נושבת ומנגינתם מתפשטת בראש הגבעה. כל חליל מייצג שנה אחת משנות חייו של סיבוני. במעקה שמול המאגר משובצים בלוחות קרמיקה ציורים של עופות שמבלים במאגר.

המצפור מעניק את אחת התצפיות המעולות ביותר על רצועת עזה, ובמיוחד על ג'בליה, שנמצאת ממש ממול, ועל העיר עזה שממערב לה. נכנסים לאתר חץ שחור ובמקום לפנות שמאלה לאתר ההנצחה ממשיכים בכביש עד לפסגת הגבעה.

לה מדווש

רוצים לדווש במקום הליכה או נסיעה רכובה? באזור מגוון מסלולי אופניים לכל המשפחה. מדריכי המרכז לה מדווש בבארי מציעים מפות מפורטות וייעוץ ליוצאים למסלולי טיולים, מזנון, חנות אופניים ושירותים. במקום נחנכו לאחרונה שלושה מסלולי אופניים מסומנים למשפחות.

ניתן לתאם טיול מודרך אל אתרי התיירות בבארי, אל השדות החקלאיים, האתרים ההיסטוריים וצפייה בציפורים נודדות. הסיור המודרך בתיאום ובהרשמה מראש. לפרטים: לה מדווש - 08-9949374.

עוז בנגב

קיבוץ נחל עוז המצוי בנקודה המערבית ביותר מול עזה היה גם ההיאחזות הראשונה שהוקמה בארץ. במרכז המבקרים 'עוז לנגב' תוכלו ליהנות מסרט וסיפור היישוב עם המורשת החקלאית של הנגב המערבי, ושניהם עם מסר אופטימי: כמו שתפוחי האדמה נאחזים ופורחים בחולות הנגב המערבי, כך גם תושבי האזור וקיבוץ נחל עוז. חריש עד התלם האחרון זה כאן. לא להחמיץ. לפרטים: יפעת - 054-6700333.

חסד של עלומים

כמה פעמים אמרנו לעצמנו "בפעם הבאה יוצאים לנופש במקום דתי, שומר תורה ומצוות, ואם זה סמוך למקום שבו נוכל גם לחוות חוויות תיירותיות מה טוב"? מתברר שיש מקומות כאלה ברחבי ישראל. אחד מהם הוא בקיבוץ עלומים וסביבתו בנגב המערבי.

קיבוץ בארות יצחק עמד בגבורה נגד הפולש המצרי במלחמת העצמאות. שיקום מגדל המים הפגוע, המבנה היחיד שנותר מהקיבוץ שחרב, יחד עם תמונות האזור יצרו אתר מורשת מרגש. מרכז המבקרים, כאמור, מביא את סיפורו המלא של הקיבוץ, מהיווסדו ועד הקרב העקוב מדם שנערך בגבולה הדרומי של ישראל הצעירה. באמצעות סרט ומיצגים לומדים על תולדות היישוב והקרבות שהיו כאן בתש"ח.

מחפשים אוכל מיוחד בעלומים? סורו למור, קונדיטורית מעולה, ואל תחמיצו את המרקים המיוחדים שלה.

אתרים בנחל גרר

כמה קילומטרים מעלומים נמצא יובל של נחל גרר המקראי, על שלל האתרים המעניינים בו, כמו גבעת גמא, בית החרושת לגופרית שאפשר עדיין לטייל בו ולהריח את הגופרית מהאדמה שממנה הפיקו אותה, בית הביטחון של קיבוץ בארי הבולט בשטח, חורשה יפה עם מתקני קק"ל וכמובן אנדרטת אנז"ק ללוחמים האוסטרלים והניו-זילנדים שנהרגו כאן בכיבוש עזה בקרבות של מלחמת העולם הראשונה.

לאורך הקטע המערבי של נחל גרר סידרה הקק"ל מסלול משולט מקסים של מתקני מים עתיקים, חלקם בני מאה וחמישים שנה וחלקם בני 1,500 שנים.

והיכן אוכלים?

אם אתם מחפשים משהו אותנטי ופשוט עם הרבה אהבה לאוכל ואיכות - אנחנו מציעים לחזור למרכז המסחרי בשדרות. במרכז העיר מגוון של מסעדות מכל הסוגים.

פרטים על סיורים חקלאיים נוספים בתיאום מראש באתר הבשור: www.habsor.co.il.

***