מונית
מוניתצילום: ISTOCK

משרד התחבורה מכריז על צעד נוסף לצמצום פליטת מזהמים מכלי הרכב. בקרוב יהיה "המספר הירוק", השם ההיסטורי של רישיון להפעלת מונית, ירוק באמת.

מבקשי רישיון להפעלת מונית, מוזמנות ומוזמנים לרכוש זכות ציבורית למונית, בהנחה של 50%, למי שיפעיל מונית המונעת בחשמל, במקום בבנזין או דיזל.

על פי תזכיר החוק שמקדם משרד התחבורה, ייהנו 500 הראשונים שיבקשו רישיון להפעלת מונית בהנעה חשמלית מלאה, מהנחה של 50% באגרת הרישיון. עלות "מספר ירוק" עומדת כיום על כ-248 אלף שקלים, כך שמדובר בהטבה משמעותית בשווי של כ-125 אלף ש"ח!

משרד התחבורה יפרסם בימים הקרובים, להערות הציבור את תזכיר החוק, המעניק למבקשי רישיונות להפעלת מונית ("מספר ירוק"), הנחה של 50% באגרת הרישיון, למי שיפעיל מונית המונעת בחשמל. לאחר קבלת הערות הציבור ודיון מקצועי בהן, יובא תזכיר החוק לאישור הממשלה לקידום הליכי החקיקה.

מוניות הספיישל, הן אמצעי תחבורה עירוני מובהק. הנסועה השנתית הממוצעת שלהן בישראל גדולה פי חמישה מהנסועה של רכב פרטי, רובן מונעות בדיזל והן אחראיות לחלק משמעותי מזיהום האוויר בערים הגדולות. לפיכך יש חשיבות רבה למעבר למוניות חשמליות שקטות ונקיות. משרד התחבורה מקדם גם חקיקה שתאפשר הפעלת מוניות חשמליות אוטונומיות כבר בעתיד הקרוב.

נתון מעודד נוסף הוא אורך השימוש הקצר במונית, העומד על 2.6 שנים, לעומת 6.7 שנים ברכב פרטי. התחלופה הגבוהה שלהן תאפשר להשפיע בתוך זמן קצר על נתח גדול מצי המוניות, ותתרום להפחתת זיהום האוויר וגזי החממה שמקורם במוניות. נוסף לחיסכון בדלק, גם עלות התחזוקה השוטפת של המונית חשמלית נמוכה יותר.

מאפייני השימוש במונית תואמים את טווח הנסיעה הממוצע של הסוללה. לרשות הנהגות והנהגים עומדות כיום 840 עמדות טעינה ברחבי הארץ, ובחודשים הקרובים עם הקמת עמדות טעינה נוספות, יגיע מספרן ל-2,000 עמדות.

שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, ח"כ מרב מיכאלי, ציינה כי היא רואה חשיבות רבה לקשר בין תחבורה וסביבה. לדבריה, משרד התחבורה עושה מאמצים גדולים להפחתת פליטות גזי החממה, באמצעות מעבר לשימוש באוטובוסים חשמליים, צמצום השימוש ברכב פרטי והשקעות עתק במערך התחבורה הציבורית ותחבורה בת קיימא בישראל.

"המוניות הן מרכיב חשוב בתחבורה הציבורית, ומשמשות כאמצעי משלים לרכבת ולאוטובוס. במסגרת המאמץ הלאומי והעולמי להפחתת פליטת גזי החממה, משרד התחבורה מקדם תחבורה ציבורית ותחבורה בת קיימא, פועל להפחתת השימוש ברכב פרטי, מקדם שימוש באוטובוסים חשמליים וכעת מעודד גם מעבר למוניות חשמליות", הוסיפה מיכאלי.

מנכ"לית משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, מיכל פרנק, ציינה כי החוק החדש מייצר תמריץ כלכלי חסר תקדים למעבר למונית החשמלית. "בעלי המוניות הם ציבור שמרן, הנוטה לסמוך על מספר דגמי רכב מוכרים ומנוסים. אנו מאמינות כי ההטבה המשמעותית הכלולה בחוק החדש תסייע להנעת שינוי תפיסתי בקרב בעלי המוניות. צעד זה מצטרף לשורה ארוכה של צעדים שאנו מקדמים, בשיתוף משרדי ממשלה נוספים, לצמצום פליטת מזהמים ולמעבר לתחבורה נקייה ודלת פחמן", הוסיפה פרנק.