השורד
השורדצילום: יונייטד קינג

בעיתוי מושלם ליום הזיכרון לקדושי השואה עולה במוצאי יום הזיכרון הסרט החדש והמרגש' השורד'.

כבר בתור הקדמה אומר: בכל אימת שנתקלים בניצולי השואה אנו שומעים את המילים: אל תקראו לנו ניצולי שואה. אנחנו לא ניצלנו מן השואה. אנחנו שורדי שואה. אתם אלה שניצלתם".

הסרט המרתק הוא סיפורו האמיתי של הארי האפט, (בגילומו המושלם של בן פוסטר), מתאגרף יהודי, שהתאגרף במהלך שהותו במחנה השמדה במטרה לשרוד.

האפט, ששמו הפרטי שונה להארי רק בהגיעו לאמריקה אחרי השואה, נולד בעיר בלחטוב בפולין. בצעירותו הקשה ראה את אחותו יולדת תינוק וכעבור שעתיים עם בכיו הראשון הוא מושלח בידי נאצי אכזרי למשאית וקולו נדם. מה היה כל פשעו? במה חטא? שואל ומקונן האפט.

זו דרמה שמלווה אותו עד יום מותו. כבן למשפחה דתית מאד האירוע שינה את חייו. אבל לא רק זאת שינה את חייו. האפט, נלקח למחנות עבודה ב-1942, ואף שהורעב ועונה - הצליח לשרוד. בשנת 1943 קצין נאצי בשם שניידר ( אותו מגלם בילי מגנוסן) מהמר עליו כמנצח בקרבות העקובים מדם. הנאצי ,שזיהה את הפוטנציאל במבנה גופו מאמן אותו להתאגרף בקרבות ראווה כנגד יהודים. המנצח ימשיך בחייו והמפסיד יירה או ימות בקרב. מצמרר ומזעזע.

את הקרבות קיימו הקצינים הנאצים במחנה הריכוז יאבוז'נו, אחד ממחנות הלוויין של אושוויץ. האפט התחרה בסך הכל ב-76 קרבות איגרוף, ובכולם גבר על שבויים יהודים אחרים. כולם מתו בתום הקרב. על חברו הטוב הוא יגיד קדיש תוך כדי המתתו. ולדעת שכל זה סיפור אמיתי.

לאחר שפורק המחנה ב-1945, כאשר הכוחות הסובייטיים החלו לסגור על הנאצים, הובל האפט בצעדת מוות למחנה השמדה, מצליח להימלט וכשהוא רדוף טראומות ורגשות אשם, הוא מנסה לארגן קרבות מתוקשרים עם מתאגרפים בעלי שם עולמי.

אבל רגשות האשם רודפים אותו בכל פינה. בכל סימטה, בכל קרב, בכל מסעדה בה הוא מבקר, הוא מכונה "השורד של אושוויץ" ו"גאוות פולין". את הזוועות שעבר לעצמו ולא משתף את מה שעבר עליו. אפילו בנו ואשתו לא יודעים את כל מה שעבר עליו. ובתוך כל אלו מסתתרת לה דמות שאחריה הוא מחפש כל שנותיו ולכל אורך הסרט. אהובתו לאה (אותה מגלמת דר זוזובסקי), שנלקחה למחנות ואת גורלה לא ידע.

עשרים שנה מפרידות בין הקרבות הקשים לבין חוף הים של וירגי'ניה בו נפתח הסרט. עלילת הסרט עוקבת אחר סיפורו בשני צירי עלילה: האחד מתרחש בזמן השואה, והשני בתקופות חייו בארצות הברית. זו לצד זו עולים ובוקעים רגעי האימה לצד סיוטי הלילה שאינם מסתיימים לעולם, עד מותו בשנת 2007.

וכאמור, אם יש סרט קולנוע שמצליח להמחיש היטב מה היהודים נאלצו לעשות כדי לשרוד את השואה, הוא "השורד".

129 דקות קשות, מצמררות עם הרבה חומר למחשבה ביום הזיכרון לקדושי השואה.