
לקראת יום העצמאות התשפ"ב, מסכמת ישראל את ההישגים הכלכליים של שנת 2021, עם שיא חסר תקדים: לפני כשבועיים פירסמה קרן המטבע הבינלאומית את רשימת מדינות האו"ם - לפי התוצר המקומי הגולמי לנפש - של שנת 2021, כשלראשונה מצליחה ישראל - לשבור את מחסום החמישים אלף דולר (נומינאלי) לנפש - ואף לזנק במפתיע אל המקום ה-17 בעולם.
נכון לשנת 2021, מקרב 193 מדינות האו"ם מתייצבת במקום הראשון - לוקסמבורג - עם תוצר מקומי של 136,701 דולר (נומינאלי) לנפש, ואחריה לפי הסדר: אירלנד, שוייץ, נורבגיה, סינגפור, ארה"ב, שבדיה, קטאר, איסלנד, דנמרק, אוסטרליה, הולנד, פינלנד, אוסטריה, קנדה, בלגיה - שהגיעה לתוצר מקומי של 51,875 דולר (נומינאלי) לנפש, ומייד אחריה - ישראל - עם תוצר מקומי של 51,416 דולר (נומינאלי) לנפש, כשבכך עוקפת מדינת היהודים לראשונה בהיסטוריה שלה את גרמניה - שאמנם מצליחה גם היא לשבור לראשונה את מחסום החמישים אלף - אבל הפעם אינה מצליחה אלא להגיע בדיוק מתחת לישראל עם תוצר מקומי של 50,795 דולר (נומינאלי) לנפש. בדיוק מתחתיה, מדורגת סן-מרינו - עם תוצר מקומי של 50,458 דולר (נומינאלי) לנפש. סוגרת את רשימת עשרים המדינות הראשונות, ניו זילנד - עם תוצר מקומי של 48,424 דולר (נומינאלי) לנפש.
ברשות הפלסטינית (כולל עזה), התוצר המקומי עמד בשנת 2021 על 3,400 דולר (נומינאלי) לנפש. למקום האחרון בעולם, הגיעה בשנת 2021 בורונדי, עם 272 דולר (נומינאלי) לנפש בלבד.
בשנים האחרונות הצליחה ישראל לעקוף בתוצר המקומי (הנומינאלי) לנפש, לא רק את רוב מדינות האיחוד האירופי, אלא גם את מרבית מדינות אירגון שבע המדינות המתועשות, כלומר את גרמניה (כאמור החל מ-2021), ולפני כן גם את בריטניה (החל מ-2019), ולפני כן גם את צרפת (ב-2017 ושוב החל מ-2019), ולפני כן גם את יפן (ב-2015 ושוב החל מ-2017), ולפני כן גם את איטליה (ב-2001 ושוב החל מ-2013). ישראל טרם הצליחה לעקוף את שתי המדינות האחרות שבאירגון של שבע המדינות המתועשות: ארה"ב וקנדה.
שתי סיבות עיקריות, מיוחסות לזינוק של ישראל בשנת 2021 בתוצר המקומי (הנומינאלי) לנפש: ראשית - הצמיחה המפתיעה במשק - שעמדה אשתקד על שיא של 8.2 אחוזים, ושנית - ההתחזקות המשמעותית אשתקד בשער החליפין של השקל - אל מול הדולר (נומינאלי) המשמש בתור המטבע בר-ההשוואה הבינלאומית שלפיו חישבה קרן המטבע הבינלאומית את התוצר המקומי במדינות השונות בעולם.
ואולם מצבה של ישראל מתגלה כפחות מזהיר, אם הוא כרוך בהתחשבות במחירי השוק - שלמעשה מצריכה להחליף את הדולר הנומינאלי ב"דולר בינלאומי" - כלומר בדולר כזה שהמרתו למטבע המקומי אינה נעשית לפי שער החליפין אלא לפי כח הקניה של המטבע בשוק במקומי. דירוג מדינות העולם לפי דולר בינלאומי (במקום נומינאלי), מדרדר את ישראל בכמה מקומות לאחור - בתוצר המקומי לנפש, וזאת מחמת יוקר המחיה הגבוה בישראל.
עם זאת, יוקר המחיה הזה אינו מרתיע זרים מלהמשיך לזרום לישראל כדי לעבוד בה וכך לייצר בה עוד תוצר מקומי, משום שהם משתדלים - שלא להוציא בישראל עצמה את הכסף הרב שאותו הם מרויחים בה אלא - לשלוח אותו לארצותיהם שבהן המחירים זולים הרבה יותר. למעשה, הסיבה העיקרית לרצונם של הזרים לעבוד כאן היא, שהם לרוב עובדים בשכר מינימום, בעוד ששכר המינימום בישראל הוא בין הגבוהים בעולם (נומינאלית) - מה שמציב אותה במקום ה-14 בדירוג הבינלאומי - נכון לשנת 2021.