מירון
מירוןצילום: David Cohen/Flash90

בשעה שאלפים ממשיכים לזרום למירון, נזכרים הנפגעים באסון לפני שנה.

"כשהאדמו"ר הדליק את האש הבן שלי אמר לי 'אבא אני לא יכול לנשום, בוא נצא מפה', שמתי אותו מלפניי כדי לשמור עליו. התחלנו לזרום עם הזרם, לא הייתה שליטה", כך אמר הרב מנחם מנדל מוסקוביץ', רב קהילת אזמרה בצפת ואחד מפצועי האסון, לאסתי פרז שלא יכלה לעצור את הדמעות בשידור חי בתוכנית "בחצי היום" ברשת ב'.

הרב מוסקוביץ' הוסיף: "שמענו זעקות אימים, אנשים נופלים. לאחר כמה שניות מצאתי את עצמי על ערימת אנשים. הבן צעק באימה 'אבא אל תלך לי'. צעקתי 'אם לא אני, לפחות תצילו את הבן'. בסמוך אליי שכב בחור צעיר שביקש ממני לקרוא איתו קריאת שמע וסיים את חייו".

ישראל, אחיו של שמחה דיסקינד שנספה באסון לפני שנה, אמר הבוקר לקרן נויבך ברשת ב' כי "שנה שלמה עברה ובסופו של דבר כל מה שנעשה בהר זו קוסמטיקה זולה". דיסקינד הסביר כי "זה לא שלא עשו כלום, אבל אמור להיות הרבה יותר מאשר להרוס נקודות. אמורים לסדר רחבות, ולהפקיע את ההר מידי הפולשים האוחזים בו".

עוד אמר שהכי כאב לו שנאמר שהיו צריכים להתייעץ עם גורמים שמכירים את ההר. "אותם אנשים שהיו אחראים על האסון ממשיכים לשבת בדיונים, זה אבסורד".

דיסקינד המשיך לתקוף ואמר כי "אסון מירון קרה כי ממשלות ישראל לדורותיה הזניחה את ההר". לדבריו, כך התאפשר לעסקונה להשתלט על ההר. האסון האזרחי הגדול ביותר בתולדות המדינה גבה בשנה שעברה את חייהם של 45 בני אדם.

הערב תתקיים בהר מירון ההילולה בקבר הרשב"י, ובמשטרה ממשיכים להיערך לקראת הגעת המוני מבקרים למתחם. כבר הבוקר הצטברו עומסי תנועה בכביש 90, ליד מחלף אליפלט. המשטרה צפויה לחסום אוטובוסים פיראטיים שנועדו להסיע מתפללים למירון בכניסות לערים החרדיות ותעצור אוטובוסים בדרכים.

ניצב בדימוס אריק יקואל, יועץ לפרויקטור ההילולה, אמר כי "כל ההכנות נעשו עם מיטב המוחות, הכול על פי הנחיות מחמירות של מהנדסי בטיחות. עברנו אירוע טראומתי למדינה, האירוע האזרחי הקשה ביותר שהיה. אחרי שנה כזו שבה הסתבר שהתשתיות אינן בטיחותיות - הלכו לחומרה הפעם". היועץ הבהיר בדבריו לקלמן ליבסקינד ואסף ליברמן: "אין כאן לא גחמה, אנחנו פועלים על פי החלטת ממשלה".

"ממשלת ישראל ביצעה השקעה גדולה על מנת לאפשר השתתפות רחבה ובטוחה", אמר הבוקר ראש הממשלה נפתלי בנט. "אני מבקש מהציבור לפעול על פי ההנחיות שפורסמו, ולהגיע רק עם כרטיס, כדי שנוכל לקיים את ההילולה בביטחה".

על רקע האסון הכבד בשנה שעברה שגבה את חייהם של 45 בני אדם, במשטרה יאכפו הגבלות נוקשות על ההילולה, בהן הגבלה של עד 4 שעות לכל מבקר על ההר, כניסה לאירוע רק עם כרטיסים שנרכשו מראש, הגבלת תפוסה של 16 אלף בני אדם בלבד בכל רגע נתון ואיסור על מכירה או חלוקה של מזון במקום.

אחרי עימותים השבוע בהפגנה בהשתתפות אלפים, התנהל משא ומתן בין הממונה על האירוע, צביקי טסלר, לקבוצות הקיצוניות בירושלים שמחו. הקבוצות דרשו 5,000 כרטיסים ואוטובוסים פרטיים – וסורבו.

אתמול הודיעה המשטרה כי עצרה קבוצת חרדים, חלקם משתייכים לפלג קיצוני, שתכננו לחבל בהכנות להילולה. על פי הודעת המשטרה, הקבוצה נעצרה במיניבוס באזור קדרים שבצפון, ובו ארבעה שקים ובהם קאטרים, סכינים יפניות, פטישים וביצי צבע שעל פי החשד נועדו לשמש לחבלה בתשתית החשמל, התקשורת, הכריזה ובמסכים שהוקמו במקום.