שם טוב לוי, 60, הוא גם זמר, גם פסנתרן, גם חלילן, גם מעבד וגם מלחין. במהלך הקריירה הארוכה שלו הוציא אלבומי סולו, ועבד עם מוזיקאים רבים, כגון אריק איינשטיין, עפרה חזה, שלמה גרוניך, אסתר עופרים, יהודית רביץ, רבקה זוהר ושלמה יידוב. על פועלו ולחניו קיבל פרס על מפעל חיים למלחין מטעם אקו"ם. 3 שנים אחרי 'תחנות רוח', אלבומו הקודם של לוי עם האנסמבל שזכה לקבלת פנים חמה (ביקורות ומכירות), יוצא האלבום החדש 'בן אדמה' המשלב שירים של רבי יהודה הלוי, אבן עזרא, אבן גבירול וביאליק, לצד מוזיקה אינסטרומנטלית מקשת רחבה וצבעונית של מלחינים וסגנונות, שמבוצעת על ידי לוי עצמו והאנסמבל שלו.

מה עורר אותך להוציא אלבום המכיל גם פיוטים מימי הביניים?
בשנים האחרונות אני לומד בבית הלל בירושלים בקבוצה של אמנים שבמשך יום שלם לומדת דברים הקשורים ליהדות. למדנו שם גם פיוטים, ואז הכרתי לעומק את עולם הפיוט. בבית שלי שמעו מוזיקה קלאסית ומוזיקה בולגרית, כך שלא הכרתי פיוטים, למעט פיוטים מסוימים מתפילת יום כיפור.
מה גרם לך לבחור דווקא בשירים המסוימים של ריה"ל, אבן עזרא ורשב"ג, והאם הבחירה בשירים הללו דווקא הייתה קלה?
נתקלתי בכל מיני פיוטים מעניינים, וכשקראתי את 'בן אדמה' התחברתי לטקסט מיד. הרגשתי שיש לי משהו עם השיר הזה. זה שיר שעוסק בפילוסופיה של החיים והדרך שהאדם עובר מלידתו ועד הזקנה. השיר כתוב בצורה גאונית כמו שריה"ל יודע לכתוב. כששמעתי גם את המוזיקה של הפיוט היא נמאסה עליי די מהר כי הפיוט ארוך והמנגינה חוזרת על עצמה, ולכן שיניתי וחיברתי את המוזיקה שלי לשיר שהיא נגיעה אחרת ממה ששרים בבתי הכנסת. לפיוט 'אגדלך' של אבן עזרא התחברתי גם מבחינת הטקסט וגם המילים, וכך גם ל'שער פתח דודי' של אבן גבירול. אפילו חיברתי את שני השירים לכדי יצירה אחת, על אף שלכאורה הטקסטים שונים והמוזיקות שונות. ולא שכפיתי את הטקסטים, אלא משהו שם כן מתחבר.
יש משהו שמאחד את כל הפיוטים שבחרת?
לא החלטתי בשיטתיות איזה שיר לקחת ומה מתחבר למה. הכול היה באינטואיציה. ועובדה שזה הצליח כי משמיעים את 'אגדלך' הרבה פעמים ברדיו, וגם את 'בן אדמה' השמיעו יפה.
היה לך קל להתאים את המוזיקה למילים?
ב'בן אדמה' זה היה קשה, אבל לעומת זאת המוזיקה של 'בית השר' התחברה לי מיד. אין לי הסבר למה לפעמים הדברים זורמים ולפעמים לא.
ברי סחרוף, מאיר בנאי, אתי אנקרי ועוד הוציאו אלבומי פיוטים. כיצד אתה מסביר את ההתעניינות הרחבה בפיוטים ואת הצלחת האלבומים האלה?
בעבר היה פסטיבל שירי משוררים – כלומר שירים שהמלל תפס מקום נכבד יותר שגרם לך לחשוב. זה נעלם, באו דברים אחרים, והיום שוב יש צמא למשהו אחר, לטקסטים גאוניים כמו הפיוטים. אבל אני לא רואה בזה טרנד, אלא תהליך עמוק יותר. אני רואה זאת גם בכמות המשתתפים בשיעורים בבית הלל ובתכונה סביבם.
אתה הלחנת את נעימת הפתיחה של 'עמוד האש' – לחן שריגש אלפים. זה הלחן האהוב עליך?
נכון שהלחן של 'עמוד האש' ריגש רבים, אבל מבחינתי זו הייתה עבודה נטו ולא מוזיקה אישית. אין לי לחן מסוים אהוב ביותר.
מה המיזם הבא שלך?
אני חי מוזיקה ותמיד קורים דברים, כך שאני לא מגדיר זאת 'מיזם'. אבל לשאלתך – אני מתכנן לעשות מוזיקה טובה ולהתחבר לקהל עם מילים ובלעדיהן.