מזג האוויר הסוער שפקד אותנו בשבוע שעבר גרם להצפות בבתי עסק ובבתי מגורים. הדוגמה הבולטת ביותר היא זו של קניון עזריאלי בעיר מודיעין, שהוצף במהלך החורף הנוכחי פעם אחר פעם. אך גם במקומות אחרים בארץ, מבת חפר וחדרה שבצפון ועד שכונות בדרום תל אביב, ניתן היה לראות שלוליות ענק שהציפו כבישים, חניות וחניונים רבים. גם בתים רבים במקומות הנמוכים הוצפו בעקבות גשמי הברכה. למותר לציין את תחנות הרכבת באזור המרכז שנסגרו לסירוגין בעקבות כמויות גשמים שהציפו את המנהרות המחברות בין הרציפים ועוד.
המקרים הללו מפנים באופן טבעי את תשומת לבנו לאפשרות להתגונן, לפחות כלכלית, מפני מצבים כאלה. חשוב לדעת כי בכל הנוגע לביטוח קיימים הבדלים בין דירות פרטיות וכלי רכב ובין חנויות ומשרדים שניזוקו בעקבות ההצפות.
בפוליסה התקנית שקבע המפקח על הביטוח לביטוח דירה יש כיסוי לנזקי הסערה. מדובר בגשם, שלג וברד שבאו בשעת סערה, למעט דליפת מי גשם מבעד הקירות או לתקרה או ספיגתם בהם ולמעט נזק הנגרם לגדרות ולשערים. כמו כן יש כיסוי לנזקים שנוצרו כתוצאה משיטפון או הצפה ממקור מים חיצוני. לפיכך נזקים שנגרמו לדירות כתוצאה משיטפונות ונזקי סערה וסופה מכוסים תחת פוליסת דירה סטנדרטית. יתר על כן, בביטוח מבנה, במסגרת ביטוח המשכנתא, יש כיסוי גם לאובדן שכר דירה. כך שכל ההוצאות על תיקון הדירה וגם הפסד שכר הדירה בימי השיפוץ מכוסים.
גם הפוליסה התקנית לביטוח מקיף לרכב כוללת כיסוי לנזקי שיטפון, סערה, שלג וברד. מי שקנה גם ביטוח גרירה, יהיה זכאי לגרירת המכונית במידה וזו אינה מניעה בעקבות הנזק.
מצד שני, בעלי עסקים שניזוקו בהצפות אינם מכוסים, אלא אם רכשו סעיף שמעניק את הביטוח הזה. היות ולא מדובר בכיסוי סטנדרטי, קיימים הבדלים בין הכיסויים שמעניקות חברות הביטוח השונות. בחלק מהמקרים קיים כיסוי גם לאובדן רווחים שנובע מנזקי ההצפה.
הכותב הוא מנכ"ל 'הירשוביץ פתרונות'
אין לראות באמור לעיל המלצה או ייעוץ לרכישה של מוצר ביטוחי כלשהו