
בוגרים בגיל אבל צעירים בנפש? אתם לא היחידים והדברים הללו נוגעים לכם. הרבה מים זרמו מאז שהיה מי שאמר, שהעולם שייך לצעירים.
אנשים בגיל שלישי מרגישים כיום מלאי חיים. כאשר כבר אין דאגות של פרנסה, לא חייבים למהר לעבודה, הילדים גדולים ואולי גם הנכדים, זה הזמן להשקיע בעצמנו. אלה הפעילויות האהובות והמומלצות לגיל השלישי בישראל. זה מגיע גם לכם!
תרבות בגיל השלישי
אין גיל לסקרנות האנושית ולתאווה לראות דברים חדשים, לראות עד לאן יכולה להגיע היצירתיות האנושית. הגיל השלישי זה הזמן המושלם ללחוץ על הגז בפעילות תרבותית. פעילויות לדור השלישי שהן מאוד מומלצות ומאוד אהובות, כוללות למשל יציאה לתיאטרון, הליכה למוזיאונים, צפייה בסרטי קולנוע נבחרים.
רבים נהנים להגיע להרצאות של גדולי עולם, להקשיב לאנשים שטיילו במקומות נידחים ומספרים על כך, לשמוע מדענים וחוקרים שמסבירים על חידושי מדע, רפואה, מגאולוגיה ועד אסטרולוגיה, מחשבים וכל מה שקשור בכושר ההמצאה האנושי. תרבות ופנאי הולכים נהדר בגיל השלישי.
פעילות חברתית בגיל השלישי מלוא החופן
פעילות תרבות בגיל השלישי מעשירה את הנפש וממלאת חדווה. אך מלבד פעילות מהסוג הזה, כדאי להוסיף לרשימה פעילות חברתית, שהיא מהנה ומתגמלת רגשית. ואגב, הן את הפעילות התרבותית ואת את יתר פעילויות הפנאי, אפשר למצוא בשפע במסגרת דיור מוגן. הפעילות החברתית חשובה ביותר שכן זו פעילות שעושים ביחד, עם אנשים אחרים. כך למשל חוגי ברידג', משחקי קלפים, שמחט וכיוצא באלה. הפעילות החברתית הזאת שומרת על המוח חד וצלול.
תוך כדי פעילות נהנים מחברים, משוחחים, מבלים בנעימים. מחקרים מראים כי פעילות חברתית בגילאים מבוגרים היא מפתח חשוב בבריאות גופנית וברווחה נפשית. אנשים שמבלים ביחד, בחוגים, בפעילויות, בהרצאות, בפעילות תרבותית משותפת (כגון סיורים משותפים, טיולים, יציאות לסרטים והצגות), נהנים מהחיים במובן העמוק של המילה. זו התרופה הכי טבעית, הכי בדוקה והכי הגיונית נגד בדידות (וללא שום תופעות לוואי!). כולנו יצורים חברתיים ובכל גיל, צריך ורצוי להיות מוקפים באנשים טובים ובחברים.
פעילות גופנית – נפש בריאה בגוף בריא
סוג נוסף של פעילויות שנחשבות לפופולריות ומאוד מומלצות עבור הגיל השלישי, קשורות לתרבות הגוף. אנו מדברים על פעילות גופנית, כמובן. זוהי פעילות ששומרת על שרירים חזקים, מגינה מפני התנוונות הגוף, ממריצה את הדם, שומרת על המפרקים ואף מאיטה תהליכי הזדקנות. לצד פעילות תרבותית מגוונת ולצד פעילות חברתית, הרצאות, קונצרטים וכדומה, גם פעילות גופנית ניתן למצוא בשפע, במסגרת פעילויות בדיור מוגן . מדובר לדוגמא על חוגים שבהם המשתתפים והמשתתפות עוסקים בהתעלמות בונת עצם. לצד זאת, פעילות אירובית שמשפרת את בריאות הלב וטובה לכלי הדם. תרגילים מעולמות היוגה והפילטיס מגמישים את הגוף, מסייעים לשיפור שיווי המשקל ובכך מונעים נפילות. ואם זה לא מספיק, הרי שמחקרים מראים שהתעמלות קבועה תורמת רבות למצב רוח טוב ולחיזוק מערכת החיסון ושיפור איכות השינה.
פעילות חינוכית, לימוד והעשרה
אחרי שהזכרנו את החשיבות והפופולריות של פעילות גופנית ושל תרבות לגיל השלישי, אפשר להמשיך לסוג נוסף של פעילויות מומלצות. אנו מדברים על פעילות חינוכית, לימוד והעשרה. פעם היה מקובל להניח כי רק מוח צעיר יכול ללמוד היטב ולרכוש מיומנויות חדשות. אמנם הצעירים לרוב לומדים מהר יחסית ומוחם גמיש מאוד, אבל בעזרת תרגול, גם בגיל השלישי אפשר להגמיש ולהפעיל את המוח. זאת ועוד, המוח אולי עשוי מצירוף של נוירונים, כלי דם ופעילות כימית של מוליכים רבי עוצמה, אבל אפשר להתייחס אליו בתור סוג של שריר. כאשר מפעילים את המוח, הוא מתחזק.
התגלה כי בניגוד למה ששיערו בעבר, פעילות קוגניטיבית יכולה לבנות נוירונים חדשים (בעבר האמינו שתאי מוח בגיל מבוגר אינם יכולים להתחדש). לאור כל זאת, אפשר להבין את הפופולריות של לימודים וקורסים בגיל השלישי. יותר מתמיד, אנשים מתחילים ללמוד שפות חדשות. אנשים בגיל זה מגלים עניין בלימודי טכנולוגיה, שימוש מושכל בסמרטפונים, תכנות מחשבים. יותר ויותר אנשים בגיל השלישי כבר למדו איך, וכעת מנהלים שיחות וידאו עם הנכדים או עם חברים שנמצאים בקצה העולם. בגיל השלישי אנשים צמאי דעת הולכים להרצאות, משתתפים בקורסים בתחומי כלכלה, חברה, היסטוריה, תרבויות זרות, זרמים באומנות וכן הלאה.
לסיכום, פעילות גופנית, פעילות חברתית, פעילות תרבותית ולמידה, פופולריים מתמיד בגיל השלישי. ורבות מהפעילויות הללו זמינות במסגרת דיור מוגן, שמבין את הצורך ונותן מענה.