
אחת התחנות הוותיקות ביותר בישראל
הידעת? גלי צה"ל היא אחת התחנות הוותיקות בישראל, והשידור הראשון בה התקיים ב-24.9.1950. היא הוקמה כתחנה צבאית, ובכך התחרתה ב"קול ישראל". כיום התחנה משדרת תוכניות אקטואליה, חדשות, מוזיקה ועוד, אבל למרות זאת, ברעיון המקורי התחנה לא הוקמה כדי להוות אמצעי בידור.
המטרה הרשמית של הקמת התחנה הייתה להוות כלי תקשורת יעיל לכוחות הביטחון, וגם כלי חינוכי. השידור הראשון נפתח בתרועת חצוצרה, ואיך לא – עם דברים שנשא בן גוריון. רדיו, צבא, חינוך, פוליטיקה – ככה זה אצלנו, לפעמים הכול הולך ביחד.
גלגלצ - הלהיט של עולם הרדיו הישראלי
נראה שאת ההצלחה הגדולה ביותר של גלי צה"ל ניתן לתאר במילה אחת: גלגלצ. גלגלצ נוסדה ב-1993, והיא משדרת בעיקר תוכניות מוזיקה (אם כי בכל שעה עגולה מושמעות חדשות). אפילו המתנגדים לגלי צה"ל כתחנה צבאית צריכים להודות שגלגלצ היא מעין כפרת העוונות של גלי צה"ל.
גלגלצ היא תחנת הרדיו הכי פופולארית בישראל, ונראה שזו מגמה יציבה ושלא עומדת ללכת לשום מקום. שמעתם על מישהו שהוא כבש את מצעד הפזמונים? רוב הסיכויים שהוא כבש את מצעד הפזמונים של גלגלצ.
אכן, מצעד הפזמונים של גלגלצ הוא אחד משני מצעדי פזמונים שנתיים בארץ – השני הוא של רשת ג'. מצעד הפזמונים מסכם את השירים שהובילו בשנה החולפת ולדרג אותם.
תחנה רצופת שערוריות ושורדת אמיתית
לא כדאי לתת לפופולאריות להטעות אותנו: תחנת גלי צה"ל היא כנראה לא ממש תחנה רווחית, אבל זאת כנראה לא הסיבה שבגללה נדמה כאילו כל הזמן מדברים על לסגור אותה. הפעם הראשונה שביקשו לסגור את התחנה הייתה ב-1953, כשתחנה בת 3 שנים בלבד!
מאז ועד היום הרבה מים זרמו בנהר, אבל את השערורייה התורנית האחרונה כנראה כולם זוכרים היטב: גלי צה"ל מפטרים את אחד משדרניה המפורסמים ביותר, יעקב ברדוגו, בהחלטה – איך נגיד בנימוס, שנויה במחלוקת... בעקבות הביקורת הציבורית גלי צה"ל משכה את הפיטורים, אבל ברדוגו לא נשאר חייב והתפטר למחרת היום בשידור חי.
בשורה התחתונה, התחנה לא היססה לערוף את ראשו של אחד השדרנים שכן האזינו להם (בלי להעליב אף אחד). החרקירי המוזר והאבסורדי הזה הוא אחד מטיעוני הדגל לסגירת התחנה. תכלס? עם הטיעון הזה כנראה גם למעריץ הגדול ביותר של גלי צה"ל יהיה קשה להתווכח.
מצד שני, עצם זה שהיא ממשיכה להתקיים, ממש כנגד כל הסיכויים, הופך אותה לאנדרדוג, ויותר מזה לשורדת אמיתית – וייתכן שהציבור הישראלי נמשך אל התכונות האלה, כיוון שהעובדה היא שבכל פעם שרמטכ"ל התכוון לבטל את התחנה התעוררה מחאה ציבורית. הרמטכ"ל האחרון שהתמודד עם זה, אגב, הוא הרמטכ"ל המכהן, רב אלוף אביב כוכבי – שרואה בתחנת רדיו של צה"ל כלא ערכית.
המגדלת של דור העיתונאים הנוכחי
אי אפשר להתעניין בעיתונות או בעיתונאים היום בלי לראות רשימה ארוכה של שמות יוצאי התחנה. לדוגמה, חלק בולט מעיתונאי חדשות 12 מורכבים מיוצאי התחנה, ביניהם יונית לוי, קרן מרציאנו, עמית סגל, דפנה ליאל ויאיר שרקי. בין אנשי הטלוויזיה הבולטים שיצאו מהתחנה ניתן למנות גם את ארז טל, אברי גלעד, עודד בן עמי ועוד שורה ארוכה של שמות.
לבסוף, גם חברי כנסת ושרים התחנה הזאת ייצרה – רובם למחנה המרכז שמאל – מירב מיכאלי וניצן הורוביץ הם הבולטים בהם. במילים אחרות, כל מי שמדברים על לסגור את גלי צה"ל צריכים לזכור: על כל כישלונותיה של גלי צה"ל ועל כל השערוריות שהיא מספקת, היא המכשירה מספר אחת של עיתונאי הארץ בהווה. אם נסגור את חממת התקשורת בארץ, מעניין מאיפה יצמחו אנשי הטלוויזיה והתקשורת הבאים.