ירי גז מדמיע לעבר היציעים באצטדיון באינדונזיה
ירי גז מדמיע לעבר היציעים באצטדיון באינדונזיהצילום: רויטרס

שעות אחרי האסון שנחשב לאסון הכדורגל הכבד ביותר בכל הזמנים, יש מי שכבר מצביעים על האשמים באסון שהתרחש הבוקר באצטדיון הכדורגל שבעיר מאלאנג שבאינדונזיה.

היה זה בתום משחק הכדורגל בין פרסבאיה לארמה, בו ניצחה פראסביה בתוצאה 2:3. אוהדי הקבוצה המפסידה לא אהבו את ההפסד ופרצו בהמוניהם לכר הדשא.

המשטרה מצידה הגיבה עם ירי גז מדמיע לעבר האוהדים הרבים ביציעים ובכך גרמו אלו לדריסת אוהדים רבים שניסו לברוח מהגז שנורה לעברם, כאשר חלקם נהרגו בדריסה וחלקם בחנק.

בסרטונים מהאירוע נראים השוטרים מתיזים כמות אדירה של גז מדמיע, דבר שנאסר באופן מפורש על ידי פיפ"א, ארגון הכדורגל העולמי לפני מספר שנים, כאשר ב-2001 התרחש אסון דומה בשל התזת גז כש-126 בני אדם מתו באצטדיון באקרה, בירת גאנה על ידי התזת גז מדמיע.

לדברי קצין המשטרה שהתראיין לסוכנות הידיעות "רויטרס", התזת הגז המדמיע נועדה לעצור את האנרכיה ביציעים. "היה שם כאוס מוחלט, והיינו חייבים לנקוט בצעדים משמעותיים. האוהדים השתוללו, פרצו למגרש ותקפו שוטרים. מחוץ לאצטדיון, הם הבעירו רכבי משטרה וגרמו לנזק עצום. לא הייתה ברירה אלא להשתמש באמצעים מתקדמים לפיזור הקהל", הסביר.

זאת ועוד, המשטרה המקומית לא פעלה כראוי גם בכל הקשור לכניסת האוהדים לתחומי האצטדיון, כאשר על פי הידוע, למשחק נמכרו 42,000 כרטיסים, זאת למרות שהתכולה המקסימלית של האצטדיון עומדת על 38,000 מקומות בלבד, במה שכנראה העמיס עוד יותר על היציעים ועל הדוחק.

"ראיתי עשרות גופות של ילדים מוטלות ברחבי האצטדיון", סיפר אחד האוהדים שניצלו באסון לרשת "CNN". "כמות הגז המדמיע הייתה כה מאסיבית, שהגופות הכחילו לחלוטין". בנוסף, עדויות נוספות מעידות כי מלבד בתי החולים באיזור שלא היו ערוכים לאסון בסדר גודל שכזה, כוחות ההצלה שהגיעו למקום התקשו להשתלט על האירוע, פינו קודם כל את הגופות והשאירו פצועים רבים בשטח כשהם במצב קשה, כשחלקם אף גססו למוות וחולים שהוגדרו במצב קשה בעקבות חוסר אספקת חמצן למוח.

מנכ"ל ארגון הזכויות 'אמנסטי אינדונזיה', עוסמאן חאמיד, אמר: "אנו מביעים את תנחומינו העמוקים ביותר למשפחות הקורבנות. אף אדם לא אמור להיהרג במשחק כדורגל. אנו קוראים לרשויות לקיים במהירות וביסודיות חקירה עצמאית של השימוש בגז מדמיע באצטדיון ולהבטיח שאלו אשר יימצאו אחראים להפרות זכויות האדם יישפטו במשפט ציבורי, ולא רק יענשו בסנקציות פנימיות או אדמיניסטרטיביות".

חאמיד הוסיף: "אנחנו גם קוראים למשטרה לבחון מחדש את מדיניות השימוש בגז מדמיע ובשאר סוגי נשק 'פחות קטלניים' כדי להבטיח שטרגדיה שוברת לב כמו זו לא תחזור על עצמה שנית. אסור שאובדן החיים הרבים הללו ייוותר ללא מענה. המשטרה עצמה הודיעה שמקרי המוות אירעו אחרי שהמשטרה ירתה גז מדמיע לתוך ההתקהלות, מה שיצר את השעטה ההמונית לעבר היציאות מהאצטדיון. יש להשתמש בגז מדמיע אך ורק כדי לפזר קהלים כשיש אלימות המונית ושיטות אחרות כשלו. חובה להזהיר כיאות לפני השימוש בגז מדמיע ולאפשר לקהל להתפזר. כמו כן, אסור לשגר גז מדמיע בתוך חללים מתוחמים. הנחיות הבטיחות של פיפ"א גם אוסרות על שימוש ונשיאת 'גז לשליטה בקהל' על ידי הסדרנים או המשטרה".

בעוד באינדונזיה עצרו את משחקי הכדורגל לגמרי, אלה עשויים לספוג עונשים קשים על ידי פיפ"א - בהם הרחקת ההתאחדות המקומית לצמיתות מכל פעילות בשל הפרת נהלי הבטיחות של הארגון ואירוח גביע העולם בכדורגל עד גיל 20, המונדיאליטו, אליו העפילה גם נבחרת הנוער של ישראל לראשונה בתולדותיה.