מוזיאון חומה ומגדל
מוזיאון חומה ומגדלצילום: קובי פינקלר

האוויר הקריר שנשב בינות לשרידים האדירים של מבצר יחיעם, בלב הגליל המערבי, היה יריית הפתיחה לטיול נפלא במרומי ההרים הצופים לים התיכון.

לשבת על מרפסת הנוף הקסומה על אחת מחומות המבצר, להתבונן בנופים הפרושים לכל עבר, לראות את הירוק בעיניים, ולהבין שמה שאנו עושים כל ימות השנה בין כותלי המשרד הוא כלום לעומת הטבע הצפוני, הממתין לנו במרחק של שעה וחצי נסיעה ממרכז הארץ.

מבצר מונפורט

הגענו אל המבצר בשעת בוקר מוקדמת. אחרי לילה קצר באירוח הכפרי של יחיעם (למי שמחפש אירוח כפרי, 04-9856057/8) עשינו דרכנו עם שחר במדרגות המובילות למרומי המצודה העתיקה הזאת.

אלו הם שרידים של מבצר צלבני ומבצר עות'מאני. המבצר הוקם בראשיתו כחווה מבוצרת, אחת ההיאחזויות של הצלבנים בגליל המערבי, ונהרס בשנת 1265 בידי הסולטן הממלוכי אל־מלכ א־זאהר ביברס. תושביו הדרוזים של הכפר ינוח הנשקף ממרומי המצודה (מומלץ לבקר גם בינוח, רק כדי לראות איך מייבשים חיטה ועגבניות על גגות הבתים) מספרים שבעת מרד הפלאחים נגד מוחמד עלי (1834) התבצרו המורדים במבצר והופגזו על ידי הארטילריה של איבראהים באשה, שתותחיו הוצבו מעבר לוואדי שמדרום למבצר. כשעלה קיבוץ יחיעם על הקרקע השתכנו מייסדיו בהריסות המבצר, ובמהלך מלחמת העצמאות היה המקום ביצור מרכזי במערכת ההגנה של הקיבוץ.

ללכת בין שבילי המצודה זו פיסת היסטוריה ישראלית. בכל פינה שילוט המורה על הקרבות הקשים שהיו מנת חלקם של תושבי הקיבוץ.

הקיבוץ הוקם בנובמבר 1946, והשם יחיעם ניתן לו לזכרו של יחיעם וייץ, מפקד בפלמ"ח שנפל בליל פיצוץ הגשרים באזור גשר כזיב. הקיבוץ נוסד על ידי חברי השומר הצעיר מישראל ומהונגריה ונקרא תחילה קיבוץ הסלע.

בזמן מלחמת העצמאות היה הקיבוץ מנותק ונצור בשל הכפר הערבי כברי, שישב על אם הדרך. התחמושת והאספקה אזלו, וחודשו לזמן מה בזכות הטייס עזר ויצמן, שהביא במטוסו אספקה לנצורים. במרץ 1948 לא נותרה ברירה אלא להוציא אל הקיבוץ שיירה עם אספקה. שיירת יחיעם יצאה מנהריה ומנתה 92 לוחמים מגדוד 21 של חטיבת כרמלי. אולם ערביי כברי הציבו מארב בסמוך לכפר, ובמקום התפתח קרב קשה.

במקום שבו הותקפה השיירה ניצבת כיום אנדרטה שתכנן יחיאל ארד, אחיו של אחד הנופלים בשיירה. המצור על יחיעם הוסר במאי 1948 במבצע בן עמי, שכונה כך על שמו של בן עמי פרוכטר, מפקד שיירת יחיעם שהצטרף לשיירה ברגע האחרון ונפל בקרב שהתנהל במקום. באוקטובר 1948 שוחרר הגליל העליון במסגרת מבצע חירם.

שביל קסום ונוח להליכה לכל המשפחה מוביל מפתח המצודה עד ליישוב הקהילתי כליל. תרצו הוא כליל השלמות, תרצו הוא כליל של אנשים שחיים אך ורק בדרך הטבע, הטיול הוא החוויה. משך ההליכה כשעה וחצי, אך תזדקקו לשני כלי רכב. רכב אחד יש להקפיץ מראש לסוף המסלול ביישוב כליל ואת הרכב השני נשאיר למרגלות המצודה שבה ביקרנו.

פארק גורן

אחרי ביקור במקום ניכנס לכלי הרכב וניסע לפארק גורן. הפארק, המשתרע על כאלפיים דונם, שוכן בראש מצוק אדיר המתנוסס מעל לגדה הצפונית של נחל כזיב. מקצה המצוק נשקפים הנופים המרהיבים של שמורת נחל כזיב, ובין עצי החורש הירוקים מתנוסס מבצר מונפורט. הקרן הקיימת לישראל טיפחה את עצי החורש הטבעי ושיבצה ביניהם חניונים רבים, אבן שואבת למטיילים מכל רחבי הארץ.

יופיו המיוחד של פארק גורן טמון בעובדה שצומחים בו עצי בר. אבל בלי טיפול ביער אי אפשר היה לבלות בו, ולכן עצי החורש עוצבו מחדש. הענפים הקרובים לקרקע נגזמו וכל עץ זכה בגזע חזק. עיצוב זה פתח את הנוף והביא לצמיחת עצים נותני צל שמאפשרים לנפוש ולטייל ביניהם.

עין חרדלית

כדי להטיב עם קוראינו חיפשנו מעיין שלא מוכר לרוב עם ישראל.

מעיין עין חרדלית ומקטע הנחל הוא אחד המעיינות המזינים את נחל כזיב. חלק גדול ממי המעיין נשאב, אולם חלק ממנו משוחרר לטבע כדי לשמר סביבת חיים לבעלי החיים ולצמחייה בנחל. זהו מסלול הלוך ושוב בנחל. אפשר לטייל ולהשתכשך כמה שחפצים ולהרוויח הן את קרירות האוויר והן את האווירה השלווה שבנחל.

איך מגיעים: נוסעים בכביש 70 צפונה ופונים ימינה לכביש 8911. לאחר כ־1.8 קילומטרים פונים ימינה לכביש משובש עם סימון שבילים, ונוסעים איתו עד למתקן מקורות. משם צועדים כ־300 מטרים עד שמגיעים לעין חרדלית. בווייז: "עין חרדלית".

שימו לב, ההמלצה היא ללכת בשביל העפר.

מוזיאון חומה ומגדל בחניתה

בבית אבן בלב הקיבוץ, בראש ההר המשקיף אל נופו המרהיב של הגליל המערבי, ממוקם מוזיאון חומה ומגדל חניתה. המוזיאון מציג את סיפור העלייה הנועז של חניתה כמבצע לאומי במסגרת יישובי חומה ומגדל. במוזיאון תצוגה של צילומים מקוריים, כלי נשק, כלי עבודה וסרט על העלייה לחניתה ועל השנים הראשונות בקיבוץ.

באגף הארכיאולוגיה של המוזיאון תוכלו לצפות בממצאי האזור מתקופות קדומות, כמו שרידים של בזיליקה ביזנטית, פסיפסים נדירים, מטבעות מתקופת בית שני ועוד. לפרטים נוספים: 04-9859677.

מלון שטרקמן בנהריה

אחרי יום עמוס לעייפה, גם רוגע לנפש צריך. בעיר הייקים הסמוכה, הלוא היא נהריה, אנו ממליצים על מקום שהוא גם בית מלון.

אם אתם רוצים להכיר את סיפורה של נהריה ולחוות את העיר ואת אנשיה, לכו למלון שטרקמן. סיפורו של המלון, שחוגג עכשיו 65 שנה, התחיל כשבשנות ה־30 רכש ד"ר אלואיס שטרקמן קרקע בקרבת הים במחיר של שלוש משכורות חודשיות דאז. החלקה עמדה ריקה עד סוף שנות ה־50, אז הוחלט לבנות בה שני בתים למשפחת שטרקמן (אלואיס ושרלוטה) ולמשפחת בנדהיים (ארנה והרמן).

בתחילת שנות ה־60 נסע ד"ר אלואיס שטרקמן יחד עם אשתו ובנו מיכאל לארצות הברית לצורכי עבודה. ארנה בנדהיים, שנותרה בארץ, החלה להפעיל את שני הבתים כ"פנסיון ארנה" לאירוח קייטנים. היא נחלה הצלחה גדולה בזכות הכנסת אורחים לבבית ועוגות מופלאות שאת חלקן אופים עד היום במלון, המפורסמת שבהן היא שטרודל תפוחי עץ.

כל החדרים בטעם טוב, האוכל מצוין, יש בית כנסת במרחק קצר ואפשר להרגיש לכמה ימים את אווירת מייסדיה של העיר שעתה מלאו לה 70 שנה.

***