ביום העיון המיוחד של רשת החינוך נעם צביה פגשנו את בכירי הרשת המספרים על חשיבותו כבסיס לתנופה חינוכית עבור כלל אנשי הרשת וכמוקד להתדיינות פנימית ערכית וחינוכית באתגרי השעה.
"אנחנו מכנסים את היועצים והמנהלים כדי שירגישו חבורה והמשמעות של חבורה היא עזרה גם רוחנית, גם פדגוגית וגם לתת תחושה של משפחה. יחד ניתן להוביל מוסד. יש עם מי להתייעץ", אומר ראש הרשת, הרב שמחה ויסמן.
הרב משה ויצמן, ראש ישיבת צביה אשקלון מספר על רוחב הדעת והשיתופיות לצד השיח המעמיק סביב אתגרי התקופה ואתגרי החינוך, שהם חלק ממטרותיו של הכנס.
"בפרשיות השבוע אנחנו עוברים את פרשת נוח המספר על עולם מבולבל וההתכנסות אל התיבה פנימה. אנחנו מתכנסים אל התיבה כדי לשים את התורה בראש ולידה התחדשות פדגוגית, כל תורת החיים יחד", אומר הרב גולן דעי, ראש ישיבת צביה פתח תקווה.
עירית הלוי, ראש אולפנת צביה ירושלים, מדגישה את ההתמודדות בתקופה של רפורמות וחשש לגורל מקצועות הרוח והקודש. מול כל אלה "יש כאן רשת שלמה שאומרת שהתורה בראש, הרוח בראש ואנחנו לא נכנעים לשיח שקיים היום ובו הפרנסה היא העתיד, אלא בונים כאן אדם שנבנה קודם כל על עקרונות הרוח והתורה".
הרב ויסמן רואה בהצבת כותרת הכנס כ'תורה בראש' כמתן חוסן נפשי בכל התחומים, "לכן הכינוס הוא גם של מנהלים, ראשי ישיבות ואולפנות וגם של יועצים המובילים את הקו הפנימי, האישי ייעוצי וגם את הקו הרוחני אולפנות והישיבות".

אורן מושקוביץ, יועץ חינוכי בישיבת צביה פתח תקווה, מוסיף ואומר כי עיקרון ה'תורה בראש' הוא עיקרון כולל והוליסטי שבו "התלמידים שלנו עוברים תהליך. הם רוצים את התורה בראש. הם שמחים בתורה, אבל יש הרבה סיבוכים והתמודדויות. זה מורכב ולא פשוט וכאן נכנס החלק שלנו, היועצים, איך רואים את כל תהליכי ההתבגרות, ההתמודדויות השונות יחד עם התורה בראש. זה התפקיד שלנו".
לדבריו מוסיף הרב גולן דעי ומרחיב כי "בעולם הישיבות התיכוניות התורה צריכה תמיד להתמודדות מסוימת עם עולם האתגרים של בגרויות וכו', וברשת שמים את התורה בנקודה מרכזית שנמצאת בלב, מצליחים לעורר במשך כל היום נקודת רצון בלימוד תורה, כאשר אנחנו מחויבים למצוינות הפדגוגית ולהצלחות גדולות".
"כשאתה מונחה על ידי תורה כל דבר הוא תורה. אתה מנסה לראות איך הדברים מתקשרים עם החיים שלך ואת זה גם אנחנו צריכים ללמוד", אומר הרב ויסמן ומסביר כי הצורך הוא ללמוד את הדברים על מנת שניתן יהיה לדבר עם התלמידים בשפה של תורה, "שפה שבה הקב"ה מנסה אותנו ובודק אותנו, רואה אותנו. את השיח הזה אנחנו רוצים להביא לעצמנו וממילא גם לתלמידים. זה מרומם. התורה לא מרוחקת".
"אני מרגישה שדווקא לתלמידי הרב קוק הכי קל. בארבע מילים הרב קוק פיצח את המתח הכי גדול שקיים במאתיים השנים האחרונות בין מודרנה למסורת. הוא נתן לנו את הקוד 'הישן יתחדש והחדש יתקדש'", אומרת הלוי. "זה מה שאנחנו צריכים וזה מה שאנחנו עושים. אנחנו לוקחים את הדברים החדשים, אבל הם מבוססים על מסורת ארוכה של דורות ואנחנו גם במאמץ לחדש ולהתעלות עם הדברים החדשים למחוזות טובים יותר".
הרב ויצמן מספר על ההתמודדויות של הנוער הדתי בדור הנוכחי עם אתגרי זהות לאומית וזהות דתית, ותחושתו "בעניין הזה לתורה שלנו יש את ההנחיה. היא שמגדירה את הזהות שלנו והיא שמובילה אותנו בהגדרת הזהות. זה הדבר המתאים ביותר".
הרב דעי חותם את הדברים בהזמנה לציבור הרחב להיכנס אל בית המדרש ולהיווכח שאכן ניתן גם בדורנו שלנו לשים את התורה בראש.
