אהוד אולמרט
אהוד אולמרטצילום: פלאש 90

ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, חשף בראיון לתקשורת הערבית ישראלית "פאנט" והלא טי וי", כי הוא מצביע למפלגת העבודה בהנהגת מרב מיכאלי וכי בימים הקרובים ישתתף בוועידה בינלאומית באמירויות בהשתתפות מנהיגים ערבים חלקם לשעבר ואחרים שעודם נמצאים בעמדת הנהגה.

אולמרט תקף בחריפות את מפלגת הליכוד בהנהגת בנימין נתניהו ואת המצע הרעיוני של גוש מפלגות הימין אשר לטענתו חותרים למלחמה ולשפיכות דמים.

לדבריו, "ביבי נתניהו והשבאבניקים, הפרחחים ופראי האדם שהולכים יחד איתו לא רוצים שלום. הם רוצים מלחמה. הם רוצים עימות. הם רוצים אש. הם רוצים דם. לכן צריך לעשות הכל כדי שהם לא ינהיגו את מדינת ישראל."

בעניין זה הדגיש אולמרט את חשיבות ההצבעה של ערביי ישראל בבחירות. "אם במדינת ישראל תהיה ממשלה קנאית, ימנית, לאומנית, אנטי ערבית זה יגרום נזק אדיר לאוכלוסיה הערבית של מדינת ישראל. כל הרפורמות שאנחנו רוצים לחולל לא יתחוללו אם תהיה ממשלה בראשותו של ביבי נתניהו עם חברות הביריונים שמתלווה אליו, כמו בן גביר וסמוטריץ וכל היתר. לכן, חשוב שהערבים יבואו להצביע וחשוב שתהיה נציגות חזקה לאוכלוסיה הערבית".

עוד הזהיר אולמרט: "ראינו כבר שנתניהו וחבורת הביריונים שלו מסוגלים לשנות את כל כללי המשחק ולערער על כל העקרונות הבסיסיים ביותר של החיים הדמוקרטיים כפי שאנחנו בנינו אותם במדינת ישראל במשך שנים רבות... אני חושב שכדי שלא יהיה להם (רוב של 61) צריך לעשות הכל כדי שהקולות שמתנגדים ללאומנות הפשיסטית הזו יבואו לידי ביטוי בבחירות".

בהתייחסו למפלגות הערביות אמר אולמרט: "מנסור עבאס מבחינתי הוא הגיבור הגדול של הממשלה הזו... אני רוצה שהוא יהיה בכנסת ואני רוצה שאיימן עודה ו(אחמד) טיבי יהיו בכנסת... אני רוצה שגם אלה (רע"מ) יהיו בכנסת וגם אלה (חד"ש - תע"ל) יהיו בכנסת וששניהם יהיו שותפים לממשלה שתקום".

"יש לי יחסים אישיים גם עם איימן עודה וגם עם אחמד טיבי... חד"ש ותע"ל חייבים להיות בכנסת בנציגות חזקה. רע"מ חייבת להיות בכנסת", אמר אולמרט.

המראיין בסאם ג'אבר הפנה את השאלה הבאה לאולמרט: "מנסור עבאס אתמול במסיבת העיתונאים אמר שהוא קורא ליהודים להצביע לרע"מ. מה אתה אומר על זה?" על כך השיב אולמרט: "אני שמעתי לא מעט יהודים שיצביעו בשביל רע"מ. כן, שמעתי. לא מעט יהודים באו אליי ואמרו לי".

בתחילת הראיון פרט אולמרט את יוזמת השלום שניסה לקדם עם יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן) בתקופה בה כיהן כראש הממשלה. "בפעם הראשונה הצעתי הסכם שענה על כל הציפיות ועל כל המשאלות של הצד הפלסטיני. כל מה שהפלסטינים רצו. הצעתי הסדר שהיה מבוסס על גבולות 67, לא זהה לגבולות 67, מבוסס על גבולות 67 כשחמישה אחוז או ארבעה ומשהו אחוז מהשטח של הגדה המערבית היה מסופח לישראל, אבל ארבעה וחצי אחוז, אותו גודל של שטח מתוך מדינת ישראל שלפני 67 היה עובר לפלסטינים. ולא באזור הזה, לא באזור של טייבה, לא באזור שכולל תושבים ערבים".

בנוגע למעמד ירושלים ציין אולמרט: "הצעתי הסדר שירושלים הערבית תהיה בירת המדינה הפלסטינית... הצעתי שלא תהיה ריבונות פוליטית לאף אחד בהר הבית ובעיר העתיקה, לאף אחד, גם לא לנו, גם לא למדינת ישראל וגם לא לפלסטינים... תהיה מועצה דתית מוסלמית שתהיה מופקדת על (מסגד) אל-אקצה, מועצה דתית יהודית שתהיה מופקדת על המקומות הקדושים ליהודים ומועצה דתית נוצרית שתהיה מופקדת על המקומות הקדושים לנוצרים ותהיה נאמנות בינלאומית שמורכבת מחמש מדינות: ערב הסעודית, ירדן, הפלסטינים, ישראל וארה"ב... תהיה נאמנות בינלאומית שתקבל סמכות מיוחדת מהאו"ם והיא תנהל את כל ענייני האגן הקדוש, כולל הר הבית והעיר העתיקה".

אולמרט הוסיף ואמר: "על זה לא היה לי ויכוח עם מחמוד עבאס. הוא לא יכול להגיד לא לדבר כזה. זו הצעה מהפכנית מנקודת מבט ישראלית, כמובן. וחוץ מזה הצעתי שפתרון בעית הפליטים, המו"מ על בעית הפליטים יהיה במסגרת המעטפת של יוזמת השלום הערבית".

לדברי אולמרט: "הפלסטינים פספסו הזדמנות כשאני הצעתי להם הסכם, והם לא מכחישים את זה. אני אומר לך שמחמוד עבאס שיודע, בשיחות כאלה לא לפרסום, הוא אמר ללא מעט ישראלים שהיינו ככה קרובים להסכם שלום שהיה משנה את הכל. עכשיו, הוא אף פעם לא אמר לי לא. זה נכון. הוא תמיד אמר לי: תגיד שאני לא אמרתי לך לא. זה נכון, אבל הוא גם לא אמר כן. הוא יכול היה לומר כן. אני התחננתי בפניו. אמרתי לו: אדוני הנשיא, מה שאני מציע לך לא יציע עוד חמישים שנה שום ראש ממשלה ישראלי, תנצל את ההזדמנות הזו... הוא (אהוד ברק) הציע הצעות מרחיקות לכת. זה נכון, אבל אני הצעתי יותר. אני הצעתי באמת, הצעתי את המקסימום שאפשר להציע".

אולמרט סבור, כי הטרור הפלסטיני לא ייפסק מיד לאחר הקמת המדינה הפלסטינית. "אם תקום מדינה פלסטינית ליד מדינת ישראל יקח זמן, יקח זמן עד שייפסק הטרור. הטרור לא ייפסק ביום אחד. שלא תהיה אשליה. תמיד אומרים: מה אתה תעשה הסכם שלום עם הפלסטינים אז למחרת לא יהיה טרור? יהיה למחרת טרור. זה לא ייעלם ביום אחד".

במבט לעתיד אמר אולמרט: "אין עתיד בארץ הזו בלי שלום עם הפלסטינים ואין שלום בארץ הזו בלי חיים משותפים של כבוד הדדי עם האוכלוסיה הערבית".