נפתלי בנט
נפתלי בנטצילום: Noam Revkin Fenton/Flash90

ראש הממשלה לשעבר, נפתלי בנט, אמנם פרש מהחיים הפוליטיים אבל הוא ממשיך להתעסק בתקופת כהונתו אותה סיכם במאמר בעיתון האמריקני "ניו יורק טיימס".

במאמר משרטט בנט כיצד הוקמה הממשלה הקודמת, אך לא מזכיר אפילו פעם אחת את שותפו, ראש הממשלה המכהן יאיר לפיד.

"אני זוכר היטב את הרגע, בוקר של שבת, שבו קיבלתי את ההחלטה. ביקשתי מארבעת ילדיי להצטרף אליי לאשתי גילת למטבח. אמרתי למשפחה שלי, 'אבא שלכם עומד לנסות משהו ואני אפילו לא יודע אם אצליח'. הרבה אנשים, כולל חברים, יגידו הרבה דברים רעים על אבא שלכם. אז אני רוצה שתדעו שאני עושה את זה למען ישראל", כתב בנט.

הוא סיפר: "מסע תעמולה בלתי פוסק שניהלה האופוזיציה ברשתות החברתיות ובתקשורת ניסה לשבור אותי ואת המפלגה שלי ימינה. הלחץ עבד. ימים ספורים לפני ההצבעה הקריטית, חבר במפלגה שלי עזב. כתוצאה מכך, הגענו למינימום ההכרחי כדי להרכיב ממשלה חדשה וב-13 ביוני 2021 הצביעה הכנסת על הקמת הממשלה החדשה ברוב של 60 קולות, עם 59 קולות מתנגדים ונמנע אחד. באותו רגע הפכתי לראש הממשלה של הממשלה המגוונת ביותר בתולדות ישראל. ימין ושמאל, דתיים וחילונים, יהודים וערבים, כולם עובדים יחד".

עוד טען בנט: "העברנו תקציב עמוס רפורמות, החזרנו מאות אלפי ישראלים לעבודה והורדנו את הגירעון כמעט לאפס. העברנו את השנה השקטה ביותר אחרי עשרות שנים ליישובי הדרום מוכי הרקטות שקרובים לרצועת עזה. חסמנו הסכם גרעין מסוכן עם איראן, שלפי החישובים שלנו היה מזרים למעלה מ-200 מיליארד דולר לקופת משטר הטרור בתוך ריסון בקושי את יכולות ההעשרה הגרעיניות שלו. השגנו זאת בתוך שמירה על תמיכה דו-מפלגתית חזקה בארצות הברית והפכנו לאומה הראשונה שהפיצה את זריקת הבוסטר השלישית לקורונה, שסללה את הדרך לשאר העולם".

"איך עשינו את זה?", ממשיך בנט, "קבעתי את חוק ה-70/70. כ-70% מהישראלים מסכימים ב-70% מהנושאים", טען בנט. "כולנו מסכימים שאנחנו צריכים רכבות וכבישים טובים יותר, חינוך טוב יותר, יותר ביטחון, ויוקר מחיה נמוך יותר. עם זאת, אנחנו לא מסכימים על הסכסוך הישראלי-פלסטיני, על הדת והמדינה ועל האופי הרצוי של מערכת המשפט שלנו. "אז הממשלה שלי התמקדה בביצוע 70%, בניגוד להתנצחות אין-סופית על הנושאים שלא הסכמנו עליהם. כולנו הסכמנו שהממשלה הזו לא תתעקש על ריבונות ישראלית על השטחים ולא תמסור אותם לפלסטינים. באופן דומה, החלטנו שלא נחוקק בשום תחום דתי או משפטי ששנויים במחלוקת".

"כשאתה מנטרל את הנושאים הכי רגישים מבחינה פוליטית, שרים משמאל ומימין רואים זה בזה אנשים הגונים הפועלים לטובת ישראל, ולא יריבים כפי שקראנו זה לזה". "קראנו לעצמנו 'ממשלת רצון טוב'. הוכחנו לעצמנו ולמי שמחוץ לקואליציה שלנו שאנשים עם דעות פוליטיות שונות בתכלית יכולים לעבוד בצורה מדהימה ביחד. העולם מקוטב מתמיד. המודל שהצגנו היה של שיתוף פעולה ואחדות. של התעלות מעל שבטך לטובת אומתך", הוסיף.

הוא הסביר את החיבור עם מפלגת רע"מ. "הפעם הראשונה שפגשתי את מנסור עבאס הייתה במהלך השבועות שלפני הרכבת הממשלה. עבאס נפגש בחשאי עם נתניהו במהלך ניסיונותיו להקים קואליציה. לפני שפגשתי את עבאס, הייתה לי דעה שלילית עליו. חשבתי שהוא תומך בטרור. שמעתי מרבים שזה לא נכון, הם אמרו לי שהוא באמת מנסה ליצור מודל פרגמטי לערביי ישראל. התקשרתי אליו והזמנתי אותו לפגישה".

"'באיזו דירה סודית עלינו להיפגש?' שאל אותי עבאס. הוא היה רגיל להצטופף עם אנשים בסתר, מכיוון שהם לא רצו שהדיונים שלהם יתגלו. 'אנחנו הולכים להיפגש בגלוי במשרדי בכנסת', עניתי. 'אתה לא סוג ב'. אני לא מתבייש לפגוש אותך. גיליתי מנהיג אמיץ, בערך בגילי, שהתגלה כמענטש", כך בנט על עבאס.

"שנינו אנשים מאמינים והסכמנו במהירות שכל חילוקי דעות תיאולוגיים שייתכנו בין היהדות והאיסלאם, ניתן לאלוהים לטפל בהם. אנחנו נעבוד ביחד כאן ועכשיו כדי לספק חינוך טוב יותר, מקומות עבודה טובים יותר ורחובות בטוחים יותר לישראלים ולערבים", הוסיף.

אז מדוע נפלה הממשלה בראשות בנט? האשם, לטענתו, מצוי בקמפיין נגד הממשלה. "לאחר שנה של התקדמות, הממשלה שלי קרסה על רקע לחץ בלתי פוסק של קמפיין הטעייה מכוון, מחאות ציבוריות ומחאות ברשתות החברתיות. חברי פרלמנט ערבים שהצטרפו לקואליציה שלי במטרה לשפר את עתידם הסוציו-אקונומי של ערביי ישראל נקראו בוגדים בעיר הולדתם, וכך גם חלק מחברי ימינה. קבוצות מאורגנות הקימו אוהלים במרחק מטרים ספורים מבתיהם של חברי הכנסת, מתנכלות ללא הפוגה למשפחותיהם במשך חודשים, וקוראות להם תומכי טרור. אחת מחברות המפלגה שלי דיווחה שעבודתו של בעלה בסכנה ושילדיה מאוימים בבית הספר".

"במקביל, ישראל ספגה שורה של פיגועים פלסטינים בתל אביב ובערים מרכזיות נוספות, שגבו את חייהם של כ-20 בני אדם. באופוזיציה טענו שמדובר בתוצאה של ידיים כבולות של הממשלה בידי המפלגה הערבית רע"מ. זה היה שקר, בהתחשב בעובדה שראינו פיגועים בארץ כבר יותר מ-100 שנה והממשלה שלי למעשה הייתה נוקשה מהרגיל כלפי המחבלים", טען בנט.

הוא סיכם: "ממשלה חדשה מוקמת כעת בישראל, ואני מקווה שמנהיגיה יבינו שהאתגר הגדול ביותר עבור ישראל הוא שמירה על כל חלקי החברה הישראלית ביחד. מדינת ישראל היא המופע השלישי של ישות מדינית יהודית בארץ הקודש. למרות שהממשלה שלי פעלה רק שנה, אני מאמין שיצרנו והטמענו תמונה ומודל ייחודיים של איך חברה מקוטבת מאוד יכולה לשתף פעולה. התמונה היפה הזו, שנחרטה פעם בלבבות ובמוחות, לא ניתנת למחיקה בקלות".