
היום מצוין יום פטירתו של דוד בן גוריון, ראש ממשלתה הראשון של ישראל, שהבטיח שגם הנגב עוד יהיה פורח, ועל הפריחה הזו שוחחנו עם רוני פלמר, מנכ"ל תנועת אור, שברזומה שלו הקמה של לא פחות מתשעה ישובים בנגב ובגליל וחיזוק של מעל חמישים ישובים וקיבוצים לצד קהילות שהוקמו במעל לעשר ערים ועיירות.
פלמר מציין שלפעילותו יצא הארגון שלו מתוך ההבנה שאת הצעדים הללו היה צריך לעשות כבר בתקופה שבן גוריון דיבר על זה, "זה לא שלא עשו, אבל מסתבר שמהמילים הגבוהות לא מחזיקים חזון בהקשר, אין תכניות עבודה ואין עבודה. יש אזורים שלמים בנגב ללא מועצה אזורית או מקומית ולכן הפזורה הבדואית שם בשפע. מישהו פה נרדם חמישים שנה".
עוד מזכיר פלמר כי שטח הנגב והגליל הם 75 אחוז משטחה של ישראל ובאזורים אלה חיים 25 אחוזים מהאוכלוסייה בישראל, כאשר חצי מהאוכלוסייה הזו היא אוכלוסיה ערבית והשאר ברובה במעמד סוציואקונומי נמוך המתמודדת מול מגוון אתגרים שמתרחשים באזורים הללו.
"עשו דברים נפלאים כשהקימו פה ישוב ופה קצת חקלאות, אבל זה נגמר בשנות השבעים ומאז לא הייתה עשייה משמעותית", אומר פלמר ומעיר כי משימת ארגונו היא לגשר בין החזון של בן גוריון לביצוע הנדרש בשטח. "אין כאן תירוצים של ימין ושמאל. זו חלוציות ויזמות של דור שבא להפריח את השממה שבתוכה יש עוד הרבה אתגרים. זו הקומה הבאה של הקמת מדינת ישראל. מעבר לכך זו הזדמנות אדירה. אנחנו מקדמים כאן תוכניות לטכנולוגיות מתקדמות, לפארקים ודיסנילנד וספארי שאפשר להקים, דברים שנראים דמיונות אבל הם הולכים ומתרחשים לנגד עינינו. צריכה להיות תוספת של עוד ארבעה מיליון תושבים ולא להסתכל על המקום כפריפריה אלא ליצור מרכזים חדשים, שלא יצטרכו לקבל שירותים בתל אביב אלא שהכול יהיה מיוצר כאן. זה החזון של בן גוריון".
על היעדר התשתיות אומר פלמר כי יש לזכור ש"פקקים קיימים גם בגוש דן ואנחנו לפעמים מגיעים לסבתא ברעננה מהר יותר ממי שנוסע בפקקים מכפר שבא לעבודה לתל אביב. זו לא הבעיה. העניין הוא לייצר את מרכזי החיים בנגב והגליל. מה שקריטי הוא לאפשר לחלוצות והחלוצים ליצור ליזום ולהקים קהילות כדי שלא נהיה רק 150 אלף איש, שזה מספר מדהים, אלא מיליון איש".
"אם מחר בבוקר אלפי צעירים יבואו לאופקים נהריה וקרית שמונה המשוואה תתהפך ונראה שינוי בתוך שנתיים. נמצא בית ל-2.5 מיליון תושבים חדשים באזורים הללו, מה שיוריד פקקים במרכז ואת המחירים בתל אביב", אומר פלמר המספר: "המחירים ממשיכים לעלות ולכן קיבלנו באחרונה קרוב ל-10.000 פניות של תל אביבים שהבינו שאפשר אחרת. אין לאף אחד סבלנות לחכות עד שנוריד את הפקקים ואת יוקר המחיה".
עוד שאלנו את פלמר אם הדיווחים התקשורתיים על פרוטקשן והתמודדות עם הבדואים בנגב מעודדים חלוצים להגיע או מרתיעים את הצעירים מלצאת מגבולות גוש דן. "יש מי שזה מדליק אותם ורוצים להיות חלק משמירת הנגב והגליל. אלו מאות ואלפים שאנחנו מכירים", הוא אומר ומספר כי בניגוד לתדמית התקשורתית מי שמגיע לא פוגש ברמת היומיום את תופעת הפרוטקשן והבדואים, שאמנם קיימת ולא טופלה אבל "התופעה יורדת בעשור האחרון וזה גם פחות ממה שקורה בגוש דן. לא מרגישים את זה כל היום ולכן יש הגירה חיובית לנגב וכמעט הגירה חיובית לגליל, והאוכלוסיה הזו לא מרגישה את זה. מעבר לכך זה לא שיח תורם ואנחנו צריכים לראות איך מכריעים את השיח הזה תדמיתית ותקשורתית, אבל כדי שזה יעבוד אנחנו צריכים עשרות גרעינים של מאות ואלפי אנשים שקיימים כי המדינה הולכת וגדלה".