רשלנות רפואית. אילוסטרציה
רשלנות רפואית. אילוסטרציהצילום: FREEPIK

על פי נתוני משרד הבריאות סרטן היא סיבת המוות הראשונה בישראל. מדי שנה מתגלים בישראל כ-28 אלף חולי סרטן חדשים, כ0499 מתוכם ילדים. בשנת 2018 נפטרו מהמחלה כ-11 אלף ישראלים אף שלפי הנתונים חלה עלייה במספר המחלימים מסרטן.

המחקר הרפואי בתחום הסרטן הוביל לשיפור באיכות החיים של המטופלים וכן תרם לסיכויי החלמתם. בין היתר, על ידי תרופות חדישות ואפשרויות מתקדמות בתחום הכירורגיה. לצד זאת, התברר במחקר כי גילוי מוקדם של סרטן, ואבחון המחלה בשלביה המוקדמים, הינם משמעותיים מאוד לסיכויי ההחלמה.

משכך, אבחון נכון ומוקדם של סרטן, על סוגיו השונים, יכול להיות ההבדל בין חיים למוות. טעות באבחון, אבחון שגוי או אבחון מאוחר, כל אלה עלולים להיות קריטיים עבור המטופל. רשלנות בכך יש ותגרום לנזקים חמורים, לעיתים בלתי הפיכים ולעיתים אף למותו של המטופל.

בבית משפט השלום בהרצליה נידונה בימים אלו תביעה של בני משפחה של מטופלת שנפטרה מסרטן הטוענים לרשלנות מצד בית החולים באבחון המחלה. לפי התביעה, הצוות הרפואי של בית החולים פענח באופן שגוי את הבדיקות של המטופלת וקבע כי היא אינה חולה בסרטן, אף שכן חלתה במחלה. רק לאחר למעלה משנה, כשהאישה הייתה כבר במצב קשה, זוהה הפענוח השגוי, אולם הדבר נעשה מאוחר מדי, וכשלושה חודשים לאחר מכן נפטרה המטופלת.

בני משפחתה של האישה טוענים בבית המשפט כי ניתן לה טיפול רשלני וכי לאחר שנבדקה נקבע כי היא סובלת מדלקת בלבד. "היא הוטעתה לחשוב שבגופה מקוננת דלקת שאינה מסכנת חיים בעוד בגופה קינן סרטן לבלב בדמות פצצה מתקתקת". בשל העובדה כי התביעה הוגשה לביהמ"ש השלום, סכום הפיצוי המקסימלי שאותו יוכלו לקבל התובעים עומד על 2.5 מיליון שקל.

הדיון בתביעה זו עודנו מתנהל, אך ברור לכל כי במידה ויתברר כי אכן רשלנות רפואית באבחון מחלת הסרטן אצל האישה היא שקיצרה את תוחלת חייה, יפוצו בני משפחתה בסכום משמעותי על ידי המוסד הרפואי שהתרשל.

כדי שהתביעה הזו תתקבל, על התביעה להוכיח כי אכן הייתה התרשלות באבחון הסרטן, וכי אנשי הצוות הרפואי פענחו בצורה שגויה את הבדיקה באופן בלתי סביר ומקצועי. לצד זאת, יהיה על בני המשפחה להוכיח כי הטיפול הלקוי והאבחון השגוי במטופלת הוא שהוביל להחמרה במצבה, ולבסוף למותה. לצורך כך, צירפו בני המשפחה חוות דעת של שני רופאים מומחים בתחום, על מנת להוכיח את הרשלנות הרפואית ואת הנזק הטמון בחובה.

ביולי 2020 פסק בית המשפט המחוזי בלוד פיצויים בגובה 1.3 מיליון שקל לעובד של חברת החשמל שלקה בגיל 56 בסרטן נדיר בבלוטת הטימוס. זאת, לאחר שנקבע כי סיכויי החלמתו נפגעו בשל איחור של שנה באבחון המחלה. העובד, שעבד כמהנדס בתחנת כוח, נשלח, בהתאם לתקנות הבטיחות, לבדיקות סקר שכללו גם צילום חזרה, בשל עבודתו בקרבת אבק מזיק. במקרה זה נקבע כי האחריות העיקרית על מצבו הרפואי של העובד מוטלת לפתחה של חברת החשמל, ששלחה אותו, כנדרש, לביצוע צילום חזה תקופתי אך לא דאגה להעביר את הבדיקות לפיענוח מומחה תוך זמן סביר.

יחד עם זאת, מכון הבדיקות התרשל גם הוא, בשל פענוח שגוי של הבדיקה. בתביעה טען העובד כי לו היו מפענחים את צילום החזה בזמן סביר, היו נחסכים ממנו טיפולים כימותרפיים וביולוגיים וכן ניתוח שפגע במיתרי קולו. עוד טען, כי חלפה שנה בין הצילום לבין הפיענוח ובשלב הזה הגידול בגופו כבר גדל והתגלו גרורות. חברת הבדיקות טענה כי אין לה כוח אחריות לכך שהפענוח בוצע באיחור וכי היא העבירה לידי חברת החשמל את הצילום במועד.

למרות זאת, ביהמ"ש דחה את טענותיה וקבע כי הפענוח הראשוני שבוצע במכון הבדיקות היה רשלני משום שלא נערך בהשוואה לצילום קודם ולא זוהו הממצאים המחשידים המחייבים המלצה להמשך בירור. העובד, מגובה בשתי חוות דעת של מומחים, הצליח לשכנע את בית המשפט כי הן מקום עבודתו וכן המכון הרפואי התרשלו בהתנהלות מולו וכי בשל רשלנותם – נגרם לו נזק רב.

שתי הדוגמאות הללו ממחישות את החשיבות שבאבחון מוקדם ונכון של מחלת הסרטן. אבחון שגוי, כמו גם אבחון מאוחר, יכולים להיות ההבדל הגדול שבין חיים למוות, בין בריאות לנכות. על כן, תמיד חשוב להתעקש ולהקשיב לאינטואיציה הפנימית שלנו, ולכן חשוב גם לקבל חוות דעת נוספת, רק כדי להיות בטוחים. אם יש בליבכם חשש כי הרופא או קופת החולים שגו באבחון, התרשלו בהפניה לבדיקה, פנו בהקדם אל עורך דין רשלנות רפואית מאחר והגשת תביעה בנושא של רשלנות רפואית באבחון סרטן היא מורכבת, מצריכה ידע וניסיון ועל כן יש חשיבות בפנייה לעו"ד מקצועי ומיומן. אומנם סכומי הפיצויים הנפסקים במידה ומתקבלת תביעת רשלנות הינם גדולים – אך הדרך עד שאלו ייפסקו לטובתם, היא ארוכה, מסורבלת ואף עשויה להיות מתישה. על מנת שתצליחו להוכיח את טענותיכם – יש חשיבות גדולה לייעוץ משפטי טוב ובהקדם.

**לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לשאלות ניתן ליצור קשר עם עו"ד ענת מולסון באתר עורכי דין רשלנות רפואית